Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Újdonság kínálatunkban - Stumpf Pincészet

Az 1992-ben, Dr. Stumpf János által alapított családi pincészet 25 hektáron gazdálkodik, ebből 14 hektár található Eger legértékesebb termőterületén, a Nagy-Eged dűlőben. A mentőorvos fizetés kiegészítésként kezdett szőlővel és borral foglalkozni, miután Egerbe költözött.

Kizárólag autodidakta módon, önerőből sajátította el az ehhez szükséges ismereteket, tanult a fajtákról, klónokról, alanyokról, a növényvédelemről, a talajokról. A magyar és világfajták telepítésénél mindig fő szempont volt, hogy az adott fajtának csak a legjobb klónjait válassza. A vállalkozásnak további lendületet igazán az adott, amikor fia, Péter bejelentette, hogy szívesen folytatná, bővítené a megkezdett munkát. A pincészet hírnevét jelentősen növelte a tény, hogy John Szabo, Kanada első master sommelier-je velük készített közös, J+J címkés kékfrankost.

Péter energetikai mérnökként, valamint gazdálkodási és vidékfejlesztési agrármérnökként döntött úgy, hogy a szőlőtermelés és borászat az, ami igazán érdekli. Egyetemi évei után így célirányosan 1 éves osztrák képzésen vett rész Kremsben, ahol Weinmanager diplomát kapott. Ma már a munkák java részét ő irányítja, de amikor szükséges mindig számíthat édesapjára.

Szőlőiket 2,50x0,8 m térállásban telepítik. A művelésmód: Guyot és a hektáronkénti termésátlag 50 q körül van. E cél elérése érdekében a csökkentett rügyszám mellett rendszeresen végeznek termésritkítást, zöldszüretet. Alapelvük a lehető legtermészetesebb módon történő feldolgozás, érlelés. A vörösborok esetében a hőmérséklet szabályozásán és alacsony dózisú kén adagolásán kívül nincs beavatkozás, hozzáadott anyag. Fehér borok esetén 3-6, míg vörösboroknál 16-24 hónapos fahordós érlelést követően derítés nélkül palackoznak.

Több hónapos palackos érlelést követően kezdődik meg a borok értékesítése.

Munkájuk során a legfontosabb a minőség megtartása. A már említett Nagy-Eged dűlőben további területek telepítését tervezik, felhasználva az ott szerzett tapasztalatokat. Számos fajtával rendelkeznek már, a továbbiakban a bővítéseket azokkal tervezik, amivel igazán kiemelkedő minőséget tudnak elérni.

A borászat borairól összességében elmondható, hogy nagyon tiszták, fajtajellegesek, kellő gazdagsággal, komplexitással, hosszal és potenciállal rendelkeznek. A hordó használat minden esetben visszafogott, egyik tétel esetében sem telepszik rá a borra, csak finoman felsejlik a háttérben. A Stumpf Pincészet borait most bevezető kínáljuk webshopunkban.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.