Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Tradició és modernitás - Ismerje meg a Gedeon birtokot

Tradíció és modernitás jellemzi a Gedeon Birtokot, mely nagy hangsúlyt fektet a Kunság olyan helyi szőlőfajtáira, mint a sárfehér, ezerjó, kövidinka, kadarka vagy a cserszegi fűszeres. Csiszer László sales managerrel beszélgettünk.

A Gedeon birtok történetében nagyon szépen tükröződik a magyar történelem. Mit érdemes tudni róla?

A névadó Gedeon Imre a Reviczki grófi család legkisebb lányát vette el, s hozományba kapta a grófi területeket. A földosztás idején azonban a birtok is felosztásra került, s az egyik ilyen földön kezdte meg a Varga család a szőlőművelést. Az államosítást ők sem úszták meg, ám a rendszerváltás után szerencsére a birtok visszakerült a családhoz, s ma újra Gedeon néven, Varga Árpád keze alatt fejlődik a közel 100 hektáros izsáki birtok.  

Varga Árpád pezsgőmester volt korábban...

Az izsáki pezsgőgyárban szerzett pezsgőmesteri tapasztalatai miatt is szeretnénk előtérbe helyezni a pezsgős vonalunkat, illetve a magyar szőlőfajták közül az arany sárfehér kiemelt szerepet kap. Kis területen termesztik és nagyon kevesen foglalkoznak vele. Úgy érezzük, egyfajta kötelességünk, hogy ezt a fajtát fenntartsuk.

Az arany sárfehér egy ritka, kevésbé ismert szőlőfajta. Mit mondana annak, aki még soha nem kóstolta? Mitől különleges?

Egyrészt csak itt létezik Izsákon, sehol máshol a világon. Ez volt Magyarország első eredetvédett szőlőfajtája. Frissítő üdesége és elegáns savkészlete mindenképp különlegessé teszi ezt a bort. Izgalmas, mézes karaktere miatt az illatból azt gondolnánk, hogy egy késői szüretelésű, édes borról van szó, és csak kóstolásnál derül ki, hogy a poharunkban bizony száraz bor van. Emellett a klímaváltozással az olyan alacsony alkoholtartalmú, üde savakkal rendelkező fajták, mint az arany sárfehér egyre ritkábbak lesznek, így előtérbe kerülhetnek.

Érdekesség, hogy a sárfehér telepítése Kostka József nevéhez fűződik, aki Csontváry Kosztka Tivadar testvére volt. Mára pedig az egykori Kostka területek jó része a Varga család tulajdonában van.

Mihez ajánlaná?

Karaktere és illata miatt nemcsak nyáron, de ősszel is jól fogyasztható. Ezért is választottuk a címkére az őszi színeket. Savai szépen oldják a testesebb húsételek nehézségét is, így akár egy gyökérzöldségekkel készült sertéssülthöz vagy bárányhoz is kiváló.

Nagy hangsúlyt fektetnek a kövidinkára, amivel kapcsolatban sokaknak vannak régebbről negatív asszociációik. Változott ez?

Kétségtelen, hogy ez volt az az egyik fajta, amit anno sokan hamísítottak. Az elsők között kezdtünk foglalkozni vele. A kövidinka könnyed, jóivású bor, bármilyen talajon szépen terem, kifejezetten késői szüretelésű fajta, mely, ha megfelelő odafigyeléssel kezelik, nagyon szép, kedves bort ad. Meg kellett találni a borászati technológiában is a helyét a fajtának. Mi úgy látjuk, egyre nagyobb iránta az érdeklődés. Mondhatni az utóbbi időben évről évre dupláznunk kell a mennyiséget belőle, s hamarabb elfogy a készletünk, mint ahogy a következő évjárat piacra kerülne. A fiatalabb korosztálynak nincs előítélete a fajtával szemben, nagyon szereti és keresi. A kövidinka fröccs az egyik legnagyobb sláger a nyári időszakban és a fesztiválokon. Nagy öröm számunkra, hogy az áruházak is hajlamosak nyúlni a fajtáért. Az, hogy a nagyközönség számára is könnyen elérhető, segíti a fajta népszerűsítését.

A kövidinka felkarolása mennyire volt kockázatos lépés?

A Gedeon birtokról tudni kell, hogy a nehézségek idején szeretünk előre menekülni. Hittünk a kövidinkában, és akárcsak a sárfehér esetén, kötelességünknek éreztük, hogy a borvidéken egy ilyen régóta jelen lévő szőlőfajtával foglalkozzunk. Még ha volt is benne kockázat, úgy érezzük, a munkánk gyümölcse beérett. A 2017-es évjárat volt az első, mikor a Külügyminisztérium borválogatásába bekerült ez a bor. A nemzetközi borversenyeken is szép sikereket ér el, s mikor az erős mezőnyben rendszeresen aranyéremmel jutalmazzák, az jelzi a szőlőfajtában rejlő lehetőségeket.

Kevésbé ismert, hogy a kadarka őshonos a Kunságban. Miben más a kunsági kadarka?

A gyümölcsösségében és könnyedségében. Míg Szekszárdon fűszeresebb, tüzesebb, tanninosabb, itt könnyedebb, gyümölcsösebb. Mi rozé pezsgőt készítünk belőle. Azt látjuk, egyre nagyobb az igény a könnyű, alacsony alkoholtartalmú borok iránt.

Ebből az indíttatásból fordultak a vegán borok irányába is?

2021 óta már minden borunk vegán. Tiszteljük ezt az életformát, bár mi magunk nem vagyunk vegánok. Azt vettük észre, hogy az így készített borok sokkal gyümölcsösebbek maradnak, és azt látjuk, hogy az egészségtudatosság előtérbe kerülésével egyre nagyobb az igény rá.

Mennyi ideig ajánlott ezeket a reduktív borokat fogyasztani?

Az illatos borokat, mint az irsai olivért vagy cserszegi fűszerest és a rozét is érdemes a következő szüretig elfogyasztani. A Diófás névre hallgató prémium sorozatunk borai azonban még sokáig - akár 7-10 évig is - nagyon szépek maradnak. Erre leginkább az olyan világfajták képesek, mint a rajnai rizling. A Diófás Riesling eddig még bármilyen versenyen indítottuk, aranyérmet hozott el, s az idén ez lett a MTA bora is, ami nagy elismerés a számunkra. Úgy véljük, jelenleg ár-érték arányban ennél jobb magyar rajnai rizlinget nem lehet találni.

A címkéik sem hagyományosak. Mi a történetük?

A címkéken a birtokon található tanya szerepel. Ez az, ahol a család lakik, ahol a borászat is van. Ezzel is azt a személyes üzenetet próbáltuk megfogalmazni, amit a borainkkal: fontos a hangulat, a családias közeg. Családi borászat vagyunk, de sok pár is dolgozik nálunk. A Diófás sorozathoz szintén személyes történet kötődik. Az egyik szőlőterületünk mellett van 3 diófa, ahova mindenki szeretett kijárni. Egy idő után asztalok kerültek erre a kedvenc helyre, ma pedig már a piknikeket is ide szervezzük.

A Kunsági borvidék hazánkban a legnagyobb, de megítélése még nem egyértelmű, picit még mindig perifériás. Mi az, amiben a borvidék más, mint a többi?

A legtöbb embernek a friss, üde, nyári borok jutnak eszébe róla. A Kunsági borvidék a maga 27 ezer hektárjával majdnem a magyar borvidékek felét teszi ki. Talajadottságai és a borkészítési eljárások miatt nagyon szépen megmutatja az adott szőlőfajta jellegzetességeit. Itt főleg a reduktív borok jellemzőek, ami a szép savszerkezetet biztosító talaj sokszínűségét is visszaadja. Emellé sokféle szőlőfajta, sok borászat és sok elképzelés társul. Ez a diverzitás az egyik legnagyobb értéke a borvidéknek. Ebben a sokszínűségben minden borászatnak megvan a maga kiválasztott útja. Mi például a pezsgőkészítésben szeretnénk megtalálni magunkat. A nemzetközi borversenyek magyar eredménylistáin pedig sokszor a kunsági borok a legeredményesebbek. Az Igazi Kunság közösségi marketing célja, hogy minderre felhívja a figyelmet. 

Közelednek az ünnepek. Mely boraikat ajánlaná akár az ünnepi asztalra vagy ajándékba?

A már említett Diófás Rieslingnek mindenképpen ott a helye az ünnepi asztalon. Családi beszélgetős borozgatásokhoz a kövidinkát ajánlanám. Aki valami újat szeretne kipróbálni, annak a pezsgőinket emelném ki. Itt is különlegesség a Sárfehér Pezsgő. Az előző évjárat hamar elfogyott, most várjuk az újat. Izgalmas és kitűnő párosítás az ünnepi asztalra a töltött káposzta mellé. Szokatlan, ám a legtökéletesebb ételpárosítások egyike. Nagyon szépen kiegészítik a pezsgő és az étel savai egymást. Jó lenne azonban, ha nemcsak ünnepek alkalmával, hanem akár egy hétvégi reggelihez is rendszeresen bontanánk pezsgőt. Hiszen egy szép magyar pezsgő elérhető árban beszerezhető, és az általa nyújtott élmény óriási.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.