Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Thummerer Pincészet – A legjobbat a legegyszerűbben

A Thummerer Pincészet családi vállalkozás, ahol immár a harmadik generáció is részt vesz a mindennapi munkában. Kizárólag a magas minőség elérése a cél, többször elnyerték a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díjat. Szakmai sikereik összefonódnak főborászuk, Lamport József nevével. Vele beszélgettünk borokról, értékrendről, hagyományról.

A Thummerer Pincészet borai kezdetektől az élvonalba tartoznak. Mennyit változott a stílus az elmúlt évek folyamán, illetve lesz-e változás?

Közel húsz éve dolgozom a pincészetnél, mely célja kezdetektől a magas minőség. Mivel következetes szakmai munka folyik nálunk, óriási változásokra nem lehet számítani, különösen az úgynevezett nagy borok tekintetében. A házasításokat én készítettem Thummerer úr mellett is, aki hagyott szabadon dolgozni. Szeretném, hogy a család fiatalabb tagjai is közelebb kerüljenek a borhoz, de a főbb szakmai döntésekért továbbra is én felelek.

Bár nálunk is születnek újdonságok, vannak dolgok, amik nem változnak, és ezekre alapozva készítjük harmonikus, stabil, minőségi borainkat. Az elmúlt évek szakmai sikerei arra ösztönöznek, hogy ezeket következetesen próbáljuk fenntartani. Ebben a törekvésünkben erősít bennünket az is, hogy tavaly bekerültem az “Év Bortermelője” verseny öt legtöbb szavazatot kapott borásza közé. Itt nem a borok versenyeztek, hanem a borászok hosszútávú munkáját, sikereit, eredményeit értékelték. Mindig azt a mottót használom, amit szintén borász édesanyámtól hallottam: “A legjobbat a legegyszerűbben.”

Az Egri borvidéken októberben minden a Bikavérről szól, mely képe folyamatosan alakul és fejlődik. Ön szerint mitől igazán jó egy Egri Bikavér?

A régi és mai Bikavér között akkora a különbség, hogy szerintem a mai borfogyasztóknak nem is kell a régiről mesélni. Ha azonban mégis, akkor nyúljunk vissza a kezdetekhez. A századforduló környékén a Bikavér nevet az ország több különböző részén is használták, és mindig a legjobb minőségű vörösbor jelzőjeként. Nem véletlenül, hiszen házasításról van szó, ahol próbáljuk az ebben rejlő lehetőségeket a leginkább kiaknázni.

Később, mikor a nagy termelési volumen volt a meghatározó, nem tudott olyan magas cukor és olyan alacsony savtartalom születni a szőlő beérésekor, hogy korszerű borokat lehessen készíteni. De nem csak a Bikavér volt ilyen, hanem minden vörösbor. A mai Bikavér sokkal kellemesebb savszerkezetű, bársonyosabb, finomabb. Ehhez azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni bizonyos szakmai alapvetéseket, melyek többezer év óta változatlanok. Kell a jó adottságú termőhely, a talajszerkezethez leginkább illő szőlőfajta, a terméskorlátozás, a magas minőségű, érett alapanyag szüretelése, majd a pincében a technológiai fegyelem. A Bikavér alapja a kékfrankos - ettől válik egyedivé, hungarikummá - de a világfajták jó tulajdonságait sem szabad kivenni ebből a képletből.

A változó klimatikus viszonyok hogyan hatnak az egri borokra?

Nagyon szerencsések vagyunk, mert bár sokszor rendkívül meleg nyári-őszi szezont élünk meg, a Bükk hegységnek köszönhetően az éjszakai lehűlés sokkal erősebb, mint más borvidékeken. Ez segíti a szőlő aromamegtartó képességét, így rendkívül szép, magas beltartalmú borokat tudunk készíteni, kiváló aromatikával, gyümölcsös karakterrel, élénk, vibráló savakkal. 

Melyek azok a szőlőfajták, melyek Eger lényegét leginkább meg tudják mutatni?

Az egyik legnagyobb borvidék vagyunk, szinte az ország összes szőlőfajtája megtalálható itt. A Bikavérhez nélkülözhetetlen kékfrankos mellett fontos a kadarka, hiszen múltja, jelene, jövője van a borvidéken. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a filoxéra előtt a nagy nemzetközi fajták komolyan jelen voltak hazánkban, s, hogy nagyon jó adottságaink és lehetőségeink vannak megmutatni ezek potenciálját. 

Fehérboroknál a pincészetünknél a királylányka meghatározó, de a borvidéken szinte minden fehér fajta megtalálható. Ha a saját sikerekből indulunk ki, megkerülhetetlennek vélem a chardonnay-t, ami ugyancsak egy világfajta, és amivel az elmúlt években nagyon szép eredményeket értünk el. Nehéz leszűkíteni a kört egy ekkora borvidéken néhány fajtára - ezért is van óriási jelentősége a házasításoknak és az abból alkotott boroknak.

Melyik borára a legbüszkébb?

Nehéz erre válaszolni. Ha az eredményeket nézem, a tény, hogy a 2018-as Vili Papa a Decanteren egyedüli aranyérmes magyar vörösborként 96 pontot ért el, vagy a Battonage Chardonnay aranyérmei egyedülállóak. A 2006-os Syrah, ami az ebből az első termés volt, mindent megnyert, de büszke vagyok a tavalyi Dorsa Roséra is, ami a “le Mondial du Rosé” versenyen úgy lett aranyérmes, hogy az évjárat egyáltalán nem kedvezett a bortípusnak. A Pinot Noir Pezsgőnk Vinagora aranyérme pedig azért is büszkeség számomra, mert a születéséhez némi csatát is meg kellett vívnom. Mikor idekerültem és felvetettem, hogy legyen pezsgőnk, bár Thummerer úr mellém állt, a felesége, Katika azt mondta: “Józsi, ha még erre is rábeszéli a főnököt, én magát kirúgom.” Nos, pezsgőnk van, és én is maradtam.

Nagyon sok tételük van. Ez tudatos koncepció?

Bár elsőre soknak tűnik, ha azt nézzük, hány olyan borunk van, ami több mint 10 000 palack /fajta, akkor a kínálat leszűkül 8-10 tételre. Ezek adják a gerincét annak, hogy rentábilisan működjünk. A kisebb tételszámú borok nem mindenhol elérhetőek. A koncepciónk kétirányú: erős és stabil belföldi kereskedelmi lábon kell állnunk, hiszen mi tényleg a borászatból, az abban szerzett tudásunkból élünk. Ezt kevesen vállalják be.

A helyi vendéglátás, amit Thummerer Éva rendkívül profin csinál, szintén nagyon fontos a számunkra. Szeretnénk olyan tételekkel is rendelkezni, melyekkel a vendégeink máshol nem találkozhatnak. Ezért is a sokszínűség. 

Melyek azok a borok, amik meghatározzák a Thummerer Pincészet identitását?

A hozzánk eljutó visszajelzések szerint legtöbbször a megbízhatóság, stabilitás és kiváló minőségű vörösbor szavak jutnak rólunk a fogyasztók eszébe. Nyolcvan százalékban kékszőlővel foglalkozunk, így a vörösborokra koncentrálunk. Nagyon büszkék vagyunk ezekre, a belépő tételektől a legkiválóbbakig, és nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek az alap vörösborainkat is.

Ha egy Bertramot vagy Terra vöröset megkóstol valaki, biztosan nem fog csalódni. Ez utóbbi egy új termékcsaládunk része, ami az általunk képviselt megbízhatóságú vörös, fehér és rozé bort is tartalmaz. Említhetném még a cabernet franc- merlot házasításunkat, mely verhetetlen ár-érték aránnyal bír, vagy a Bikavéreinket, melyek alap, superior és grand superior minőségben is nagy kedvencek.

Vili Papi mikor várható legközelebb?

A legújabb, 2021-es évjárat, ami különleges bornak ígérkezik, még a pincében érik. A 2018-as Vili Papából kevesebb készült, rendkívül sikeres volt és gyorsan elfogyott. Ám a 2011-es évjárat még kapható, kiváló formát mutat és számtalan díjjal büszkélkedhet.

Azért szoktam időnként régebbi tételeket is versenyeztetni, hogy lássuk és megmutassuk, mit tudnak a boraink. Ennyi idősen él-e még? Meddig tartja magát? Milyen valódi értéket képvisel?

A borászat mellett van-e valami más szenvedélye?

A borászat kitölti az életem, hiszen édesanyám nyomdokaiba lépve immár több mint 30 éve kezdtem tanulni. Mivel minden évjárat más, mindből tanulunk valami újat. Ugyanakkor a legmeghatározóbb számomra a család. A feleségem, akivel 25 éve alkotunk párt, a két fiam, és a velük töltött közös idő, horgászás, kirándulás. Talán nem véletlen, hogy mindez összecseng a pincészet hagyományos értékeket tiszteletben tartó filozófiájával. 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.