Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Super 12 Magyar Bor Nagydíj 2021

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal díjazta a hazai borokat. A verseny rendszere merőben eltér a hazai borversenyekétől, hiszen az alaplista kialakításában a Borszakírók Körének valamennyi tagja részt vesz. 

Az első fordulóban a borszakírók 3 vörös-, illetve 3 fehérbort jelölnek meg, mely 5 évesnél nem idősebb, cukortartalma nem magasabb, mint 12 g/l, a 2021-ben kóstoltak közül szerintük "kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek".

Az így összegyűjtött borok listája aztán több körben folyamatosan szűkül, míg el nem érkeznek ahhoz a ponthoz, hogy már csak 12 fehérbor és 12 vörösbor marad. Ők alkotják a "Super 12" mezőnyét. Ezt a 24 bort a döntőben egy valóságos kóstoló során két bizottság kétszer is vakkóstoláson értékeli és pontozza. Így dől el, hogy közülük melyik kapja a legjobb fehér-, illetve a legjobb vörösbornak járó Magyar Bor Nagydíjat.

A Magyar Bor Nagydíjat 2020-ban fehérbor kategóriában a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019-es évjárata, a vörösborok között pedig a villányi Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018-as évjárata nyerte el.

A 2021-es Super 12 listákon ezúttal 12 anyaországi és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral pedig Tokaj és Villány, valamint Szekszárd.

Az ünnepélyes díjátadóra Debrecenben kerül majd sor, időpontja a járványhelyzet alakulásának függvénye.

 Íme, a 2021-es Super 12 borok listája:

Fehérborok

Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019

A Kővágó-dűlőben 2017-ben furminttal és hárslevelűvel telepített 3,5 hektárról a második tétel ez az elegáns szerkezetű fajtaházasítás a tökéletes 2019-es évjáratból: 80% furmint, 20% hárslevelű. Kíméletes feldolgozás és préselés után tölgyfa hordóban erjedt, majd érlelődött 4 hónapon keresztül. Mézes-barackos, vajas illat- és ízjegyekkel rendelkező házasítás, mogyoróval, olajos magvakkal. 

Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017

Közepes testű, karakteres, dinamikus bor. A fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, alma, körte és gyógynövények intenzív aromája mellé ízben citrusfélék, enyhe sósság, édes fűszerek és mandulás jegyek csatlakoznak, hosszú lecsengéssel.

Gizella Pince Furmint 2018

Nagyon forró évjárat, szuperérett szőlővel. A dűlős tételek házasítása a legjobb egyensúly érdekében. 14% hárslevelű a Szil-völgy, Barát és Szent Tamás dűlőkből. Gazdag, komplex, 10% fahordóval.

Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019

Érett, egzotikus illat- és ízjegyekben gazdag, harmonikus, igazán különleges bor.  Hűtve, ízgazdag, fűszeres ételekkel, elsősorban fehérhúsos, halas fogások mellé ajánljuk. 

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária G.S. 2017

Furmint és a Chardonnay házasítása a Nagy-Eged-hegyen álló Mária-szobor tövéből. Kerek, testes, összetett, kiegyensúlyozott nagy fehérbor. Illatát és ízét érett körte, őszibarack, fehér szirmú virágok, apró vanília, só, elegáns fahasználat jellemzi a megszokott sós-krétás aláfestéssel.

Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark Top Selection 2016

Az Aranyhegy dűlő juhfarkja karakteres, nagyon gazdag ízvilágot hordoz, jól mutatja a termőhely jellegzetes ízjegyeit. Alacsony terhelés mellett komoly koncentrációt értünk el a beltartalomban és a fahordós érlelés külön izgalmakat vitt a borba. Nagy potenciállal rendelkező, hosszú élettartamú bor.

Hernyák Birtok Altberg 2018

A pincészet csúcsbora: Chardonnay, Sauvignon, Pinot Noir házasítása. Kizárólag a legjobb évjáratokban készül.

Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018

Egy nagyon izgalmas tétel, már csak azért is mert nagyon ritkán találkozhatunk önállóan kabar fajtával. Zöldes-sárga színvilág a pohárban. Játékos citrusosság illatban, elsősorban mandarin és narancs. Elegáns, telt, hosszú korty, gazdag gyümölcsösséggel. Kicsi maradékcukor teszi még kellemesebbé. Összességében egy nagyon szépen megkomponált bor.

Tekintse meg a Holdvölgy Pincészet további ajánlatait!

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019

Energikus, szinte vibráló hárslevelű a löszös talajú Lónyai-dűlőből, Tarcalról. Karakteressége egyértelműen a helyi talajnak, valamint Berecz Stéphanie precíz munkájának köszönhető. Az elegáns hordóhasználat a pincészet összes borára jellemző, így a Lónyai is hordóban erjedt spontán, majd érett közel fél éven át. A korty sós és ásványos, a sok fehér húsú gyümölcs és a herbális jegyek együttesen friss, mégis decens, elegáns benyomást keltenek.

Tekintse meg a Kikelet Pince további ajánlatait!

Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin 2019

Egészfürtös préselés, spontán erjesztés, 50 %-a hordóban és 50 %-a tartályban erjedt ki majd finomseprőn érlelődött 12 hónapig.  Száraz bor, de itt is van maradék cukor tartalom, aminek az érzetét a lendületes sav tompítja.
Webáruházunkban jelenleg a 2018-as évjárat kapható.

Sagmeister Borászat Kanias Furmint 2017

Egész fürtös préselés után spontán erjedt a bor majd két évig érett használt hordóban. Palackozás előtt a borász nem alkalmazott sem szűrést sem derítést. Nagyon elegáns savak jellemzik borunkat, amelyek hosszan eltarthatóvá teszik azt. Ízében körte, citrusok és ásványosság jelenik meg. Nagyon szép példája a furmint fajtának.

Szabó Pince Cirfandli 2020

Szép szerkezetű, tiszta bor. Elsősorban szárított virág érezhető némi háttérben megbúvó citrussal. Ízében a birses - kajszis jelleg dominál, elegáns kesernyével. 

---------------------------------------------------------------------------------------

Vörösborok

Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017

Opálos sziklás dűlőinek legmagasabb pontjáról szüreteltük ezt a testes, markáns mélyvörös cabernet sauvignont. Két éves hordós érlelés után került palackba. Kellemes fekete cseresznyés, ribizlis aromái, bársonyos tanninjai, a ménesi mediterrán klímáról, fűszeres, ásványos jegyei pedig a vulkanikus talajról árulkodnak. Limitált tétel!

Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2017

A 2017-es évjárat elfogyott, ám a 2018-as még kapható. Lehengerlő illatában csokoládé, frissen pörkölt kávé, aszalt meggy és áfonya érződik. Vastag textúrájú, hosszú vörösbor.

Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018

Illatban a gyümölcsök dominálnak, de szépen megjelennek a hordós aromák is. Mély, sűrű korty, szép tanninszerkezet. Van beltartalom bőven, egyértelműen nagyboros jelleg. Fiatal kora ellenére már most tökéletes választás lehet egy hűvös nyári estére, de a csúcsát pár év múlva fogja elérni. 

Heimann Családi Birtok Barbár 2017

Rétegzett, feszes, összeszedett ízek, illatban pedig szárított gyümölcsök, édesfűszerek és melegség jellemzi. A hosszú érlelésre alkalmas évjáratnak tartjuk.

Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017

Sötét, de fényes lila szín. Illatában piros bogyós kora nyári gyümölcsök diszkrét vaníliával és finom borssal. Ízében továbbra is feketebogyó, ribizli és egy kis csokoládé. Jól integrált savak. Testes, elegáns bor, hosszú utóízzel. Jól érlelhető. Webáruházunkban jelenleg a 2016-os évjárat kapható.

Ikon Borászat Tulipán 2017

Érett cabernet sauvignon, merlot és franc házasítás a Rád-pusztai birtokról. Szilvás, kávés, hordós illat, szép fa, szantál és elegáns szivardoboz. Rendkívül összetett, gazdag cuvée. Finom palackérettség, kávés, simulékony, bársonyos korty.

Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017

Villány borvidéki összefogással hívta életre a márkát, amely csak 100% színtiszta, prémium minőségű cabernet franc lehet. Kimagasló minőségű tétel. Extrém terméskorlátozás az alapanyagnál: maximum 80-90 dkg szőlő tőkénként. 18 hónapos, kizárólag első töltésű hordós érlelést követően került palackba. A Villányi Franc az elegancia és a harmónia megtestesítője.

St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2017

A Merengő a pincészet zászlóshajója, a legszebb hordók válogatása. Komplex, érett aromavilág. Illatában erdei bogyós gyümölcsök, fekete szeder és áfonya érezhető, kis földes jegyekkel és pici avarral a végén. Telt és kerek a korty, amit szépen kísérnek a vulkanikus és meszes jegyek. Mindent betöltő, hosszú lecsengésű elegáns vörösbor. A 2017-es évjárat már elfogyott, de a 2018-as még kapható.

Vesztergombi Pince Kerékhegy Shiraz 2017

Kerékhegy Szekszárd egyik legnagyszerűbb dűlője. A 260-290 m magasan található fennsík talaja löszös, gazdag vörös agyagban és több helyen fellelhetők apró mészkő maradványok. Fekvéséből adódóan a környező völgyekhez képest 1-2 órával mindig többet látja az érlelő nap a tőkéket és az állandó légmozgásnak köszönhetően a szőlő mindig komfortosan érzi magát. 

Sol Montis Borászat Syrah 2018

Színe mély rubin. Illata messze száll a palackból, olyan, mintha egy áfonyás kellős közepén állnánk. Nem csalás, nem ámítás: valóban erre képes ez a fantasztikus fajta. A korty közepesen telt, tanninjai integráltak, érettek, jó egyensúlyt alkotnak a bor finom savtartalmával. Nagy vörös. Webáruházunkban jelenleg a 2020-as évjárat kapható.

Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée 2018

4 kiváló szekszárdi borászat (Bodri, Eszterbauer, Mészáros, Takler) által készített bor amelynek igazi különlegessége a csodás minőség mellett az összefogásban rejlik, erre utal a név is.

Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017

Mélybíbor szín, sötét tónusok, szinte azonnal magába szippantja az embert. Bontás után a palack száján gyakorlatilag kibugyognak az érett erdei gyümölcsök: szeder főleg. A gondos hordóhasználat már illatban hangsúlyosan megjelenik, de a fűszerek nem tolakszanak, nem telepszenek rá a borra. Ez az egyensúly aztán a kortyot is szépen végigkíséri, a harmóniát a frissen főzött lekvár, a kakaó és némi kávés hangulat teszi emlékezetessé.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.