Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Super 12 Magyar Bor Nagydíj 2020

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. A verseny rendszere merőben eltér a hazai borversenyekétől, hiszen az alaplista kialakításában a Borszakírók Körének valamennyi tagja részt vesz.  

Az első fordulóban a borszakírók 3 vörös-, illetve 3 fehérbort jelölnek meg, mely 5 évesnél nem idősebb, cukortartalma nem magasabb, mint 12 g/l, a 2020-ban kóstoltak közül szerintük „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek”.
 
Az így összegyűjtött borok listája aztán több körben folyamatosan szűkül, míg el nem érkeznek ahhoz a ponthoz, hogy már csak 12 fehérbor és 12 vörösbor marad. Ők alkotják a „Super 12” mezőnyét. Ezt a 24 bort a döntőben egy valóságos kóstoló során két bizottság kétszer is vakkóstoláson értékeli és pontozza. Így dől el, hogy közülük melyik kapja a legjobb fehér-, illetve a legjobb vörösbornak járó Magyar Bor Nagydíjat.

A Magyar Bor Nagydíjat 2020-ban fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope 2017-es évjárata, a vörösborok között pedig a Balla Géza Fekete Leányka Selection 2017-es évjárata nyerte el.

A 2020-as Super 12 lista így alakult:

FEHÉRBOROK

Balassa Tokaji Furmint Szent Tamás 2018 
A termőhely, amely Tokaj felé tornyosul. Elképesztő komplexitás, ásványosság, tartalom rejlik a felszín alatt, de ez még nem tenné egyedivé az innen készült borokat. Ami viszont máshol nincs, csakis itt az nem más, mint a mindent elsöprő elegancia. Számtalan réteg bomlik ki a kóstolás folyamán, ami lépésről lépésre hangosítja fel a pohárban a dűlő halk muzsikáját, és folyamatosan nyílik hosszú hosszú percekig… Illatban visszafogott. Idővel inkább az ásványosság dominál, pirított magvakkal, citrusokkal, zöld almával. A korty kifinomultsága Burgundiát idézi. Könnyű ivású elegáns bor, feszes savakkal, integrálódott alkohollal. Magvak, sok érett gyümölcs mellett némi zöldtea, kamilla, zöld fűszerek. Lecsengése sós és gyümölcsös. Nagyon száraz és hosszú korty.

Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2018
A Kővágó-dűlőben 2017-ben furminttal és hárslevelűvel telepített 3,5 hektár szűztermése ez a fajtaházasítás. A szélsőségesen száraz, forró 2018-as évjáratból, az időben elkapott szüretnek köszönhetően remek savú, elegáns szerkezetű bor született. Hordóban erjedt, majd érlelődött 4 hónapon keresztül. Komoly, elegáns bor, illatában a visszafogott parfümös és ásványos jegyek mellett körtére utaló jegyek. A korty hosszú, az ásványosságon túl a körte, a birs és a fehérhúsú őszibarack aromái sejlenek fel benne. Különleges tétel, kis palackszám, csak pár neves étterem kapott a borból, illetve a pincénél és nálunk beszerezhető még.

Demeter Zoltán Boda Furmint 2017
100 éves tőkék, októberi szüret, kizárólag fahordós érlelés. Nagy volumenű, hosszú ízű és komplex, finom tölgyes jegyekkel. Utóízében édes szőlő.

Dubicz Mátrai Superior Olaszrizling barrique 2017
A halvány aranyszínű bor már megjelenésével is figyelmet követel. Illata szép, érett, a lépes méztől a repcéig, a gyömbértől az aszalt gyümölcsökig nagyon széles a skála. Édesfűszerek, szegfűszeg, egy pici ánizs, birsalma, körte, sárga ringló, sárga húsú őszibarack, fehér virágok, mindez ott van benne, vibrálón és tűnékenyen, de egyértelműen. Kóstolva is telt, a korty nagyon sima, széles. Ízében sárga húsú gyümölcsök, ringló és fűszerek, olyan gazdag, hogy az szinte hihetetlen. Ahány korty, annyi réteg, annyi új íz, annyi meglepetés. Hosszú utóízében megjelenik egy kis kellemes, hársmézes, tejkaramellás édesség, de a savak szép ellenpontot adnak, meglepő a harmónia. Különlegesen gazdag, rendkívül jól elkészített, igen hatásos bor. Lassan jó lesz, ha hozzászokunk, hogy ilyet is tud a Mátra. (Borsmenta)

Figula Öreghegy Olaszrizling 2017 
Az Öreghegy-dűlő olaszrizlingje rendkívül ásványos-sós, mely a fajta karakterével kiegészülve igazi termőhelyi bort eredményez. Hatvan éves balatonszőlősi ültetvény, amely déli benapozású, talán a körzet legmegbízhatóbb dűlője.

Györgykovács Nagy-Somlói Olaszrizling 2018 
Rendhagyó stílus, a melegebb évjárat miatt több érett jeggyel, sűrűbb szerkezettel, kevés botritiszes jeggyel. A feldolgozás sok éve változatlan: bevált metódusok, helyismeret, finomhangolás a végletekig, kézzel végzett lassú munka mindenek felett. Összesen 920 palack készült belőle.

Hilltop Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy 2017
A Sós-hegy kiváló termőhely, egy széljárta platón, ahol magas cukorfokkal, szép szerkezetű savakkal lehet szüretelni az olaszrizlinget. A 2017-es évjárat lehetőséget adott arra, hogy egy telt, krémes, gazdag és mély bort szülessen a fajtából. A fajta későn érik, s a neszmélyi feltételek alkalmasak arra, hogy fajsúlyos, komplex és rétegzett bort készüljön belőle. Elsősorban fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető jegyei, mézes, virágos karakterébe szépen simul bele a meszes-löszös talaj fűszeressége. Elegáns, érlelésre is alkalmas nagy bor született 2017-ben az olaszrizlingből.

Késa Rajnai Rizling 2018 
Közepes testű, gazdag rajnai a Balaton déli partjáról. 40 éve rajnai tőkékről az érett alapanyag fele hordóban, fele pedig tartályban erjedt, majd egy hónapig újhordóban érett. Illatban a fajta citrusos, barackos gyümölcseit finom pörkölésű fa egészíti ki. A korty kerek, az íz hosszú.

Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015
A történelmi Nagy-Eged-hegy, Eger legjobb, Grand Cru termőterületének ajándéka. Tartályban és hordóban erjedt, majd másod-, és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászok hordóban érlelődött 10 hónapig, finomseprőn. Színe halvány aranysárga. Elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack, és fehér virágok jelennek meg, melyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.

Molnár és Fiai Mátrai Chardonnay 2019 
„Az elegáns” – Mátrai Chardonnay Zöld almás illattal indító, összetett savakkal rendelkező mézes-sárgadinnyés zamatú elegáns bor, mely vajas krémességgel zárja a kortyot. 10-14 °C-ra lehűtve halak és könnyű szárnyasok mellé ajánljuk...

Pálffy Káli Királyi Olivin Furmint 2017
Nemcsak Tokajban találunk furmintot, a Balaton-felvidéken is egyre többen telepítik ezt a fajtát. A köveskáli Pálffy pincészet sokgenerációs borászcsalád, ahol apák és fiúk egymásnak adják a stafétabotot vagy jelen esetben inkább a metszőollót. Pálffy Gyula és két fia, Gyula és Attila most is közösen dolgoznak a szőlőben és a borok körül, a Káli-medence gyönyörű környezete pedig nemcsak könnyebbé teszi a munkát, de mindenkit el is varázsol, aki odalátogat. A Káli Király Furmint a Fekete-hegy felső részében található dűlőről kapta a nevét, ahol csillogó olivin- és piroxinásványokat találunk a talajban. A kerek, gazdag bor érett gyümölcseivel és szép fűszerességével hódít meg bennünket.

Villa Sandahl Rabbit Periscope Rajnai Rizling 2017 
Intenzív illatú, testes bor, amely egyszerre ásványos, parfümös és rendkívül gyümölcsös. Kerek, telt és további kóstolásra csábít. Gazdag ízében érett citrusokra, napsütötte barackra és mangóra, csonthéjasokra, enyhe sósságra, valamint pirított cukorra bukkanunk. A savak szépen belesimulnak az ízekbe. Tartós, hosszú lefutású a korty.

VÖRÖSBOROK

Bakonyi Péter Siklós (Cabernet Franc) 2017  
Nyolc hónapon keresztül, fele-fele arányban acéltartályban és hordóban érlelt bor, elegáns, telt, élénk piros bogyós gyümölcsök, finom borsosságal, lágy selymességgel, nagy mélységekkel és nagy magasságokkal.

Balla Géza Feketeleányka Selection 2017
Gyümölcsös, zamatos, magával ragadó mély színnel és vidám gyümölcsillattal. Szeder, áfonya, kis szilva és hordófűszerek. Meleg hegyoldal, gránitos talaj.

Günzer Tamás Bocor Villányi Franc 2017 
Mély, komplex illatában aszalt szilva, csoki, meggy mellett feketeborsot fedezni fel. Érezhető, hogy tökéletesre érett szőlőből készült, hosszú érlelésre szánt borral van dolgunk. Az érett cabernet franc-ra jellemző meggyes, rumos-likőrös ízjegyek szépen mutatják meg magukat, jól harmonizálnak a fahordó fűszereivel. Tartalmas bor, hosszú utóízzel, emlékezetes lecsengéssel. Már most elképesztő arcát mutatja, de érdemes lesz évek múlva is elővenni. (Pécsi Borozó)

Heimann Barbár 2017
A Barbár a pince vezető házasítása. Megtalálható benne mindaz, amit egy nagy borban keresünk: megfejtendő, rejtélyes ízeket, sok gyümölcsöt, mélységet, emlékezetességet, egyediséget és az izgató teljességet. A névhez Bartók Béla adta az ihletet: amikor Bartók zenéjét egyes kritikusok barbáriasnak titulálták, válaszul megkomponálta az Allegro Barbarot. A Barbár jól harmonizál ezzel az eklektikus zongoradarabbal: úgy erős és tartalmas, hogy egyszerre megmarad elegánsnak, nagyon sokszínűnek és szerethetőnek.

Heumann Syrah 2015
Sötét bíbor szín, ibolyás beütéssel. Illatában pirosbogyók, leheletnyi tölgy. Kóstolva fűszeres, borsos, meggyes aromák. Jól strukturált, szép tanninokkal rendelkező vörösbor, hosszú utóízzel.

Kiss Gábor Code 2017
A meggyes, szilvás, fűszeres aromatika vezeti a kortyot, aztán lassan megérkeznek a kakaóbabos, kávés, étcsokoládés jegyek is.Viszonylag nagy test és magas alkohol mellett is elegáns tud maradni. Izgalmas, mély tüzű, elegáns cabernet franc, amelyben most a fiatalság energiáit élvezhetjük, de néhány év múlva komplex, nagy formátumú bor lesz. Érdemes belőle betárazni, és két-három évenként kinyitni egy palackot, hogy vele együtt öregedjünk. (Borsmenta)

Mészáros Ohmerops Cuvée 2017
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc válogatott szőlőkből készül. Szép, színes, izgalmas, összetett és harmonikus. Illatában aszaltszilva és kökénylekvár érezhető. A szájban gyümölcsös ízek és az érlelésből adódó díszítő ízek jelentkeznek. Egy igazi markáns, karakteres szekszárdi bor. Fogyasztása 16 C -on ajánlott.

Pannonhalmi Infusio 2017
Pannonhalmi vörösbor bordeaux-i stílusban. Ez a merlot és cabernet franc adta presztízs-házasítás a pincészet legmelegebb dűlőjéből származik. Bora mediterrán jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető. Az ünnepek tétele.


St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016
Illatában mély, érett aromák érezhetőek: fekete-ribizli, szeder, áfonya, füst, avar, kis vaj. A bor kerek, testes, mély, húsos. Ízében az érett erdei gyümölcsök vezetnek, avaros-gombás aláfestéssel. Gazdag, tömör egri bor sok izgalommal.

Vesztergombi Kékfrankos Porkolábvölgy 2017 
Közepes testű száraz vörösbor, kifinomult textúrájú, kiegyensúlyozott savasságú és lágy, kényeztető tanninokkal. Csillogó fényes rubin szín. Illatában az orgona és a szegfű finom virágaromája érett erdei gyümölcs jegyekkel ötvöződik. Ínycsiklandó, gazdag marcipán, illatos szegfűszeg és édes sötét cseresznye ízek. Hosszú lecsengés eukaliptusszal és ásványi jegyekkel. Lírai, nőies bor, amely már most gyönyörű, és idővel csak még szebb lesz.

Vida La Vida 2016  
90% merlot, 7% cabernet sauvignon és 3% kadarka házasítása. Különös gondossággal készült csúcsbor, a legjobb dűlőkből származó fajták házasításából. Illatában gazdag és buja gyümölcsösség, ízében finom elegancia és gyönyörű egyensúly.

2HA Courage 2015
A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet   a badacsonyi borrégióhoz tartozó Szent György–hegyen műveli a maga immár 2×2 hektárnyi szőlőjét. A tulajdonos, Török Csaba azok közé a borászok közé tartozik, akik szembe mennek az árral, és úgy gondolják, hogy a filoxéravész előtti hagyományokat követve inkább a vörösborokra kellene fektetni hangsúlyt a Balaton-felvidéken. A Courage 2015 Cabernet Franc, Merlot, Shiraz és Petit Verdot házasítása.

----------------------------------------------------------------------------------

Az ünnepélyes díjátadására ezúttal is Debrecenben kerül majd sor, amikor a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak a rendezvény megtartására. A Super 12 listán szereplő összes borászatnak szívből gratulálunk!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.