Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Siller: A rozé és vörösbor határán. Mit érdemes tudni róla?

A sillerbor jellege közelebb áll a vörösboréhoz, mert teltebb, aromásabb, s némileg fanyarabb, mint egy rozébor. Többnyire Villányban és Szekszárdon készítenek ilyen borokat, de például Egerben vagy a Mátrában is találkozhatunk velük.

A bor készítése, tárolása

Készítésénél a kívánt alapanyag természetesen az egészséges kékszőlő. Ezen bor esetében valamivel hosszabb ideig tart (nagyjából 2-5 napig) a héjon áztatás, mint a rozénál, ezért lesz mélyebb színű és tartalmasabb.

A sillereket néhány évnél tovább nem érdemes tárolni, hiszen élvezeti értékük csökkeni fog. Célszerű inkább fiatalon elfogyasztani azokat.

A bor jellemzése

A hazai sillerek jó savakkal rendelkeznek, alkoholtartalmuk általában magasabb, mint a rozéké. Számos bornak kékfrankos az alapanyaga, de gyakorta készítenek sillert kadarka, cabernet sauvignon vagy cabernet franc szőlőfajtákból is. Jellemzően pirosbogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztető ízjegyeket fedezhetünk fel a borban, de szőlőfajtától függően találkozhatunk például grapefruit-os, zöldséges-vegetális ízjegyekkel is.

Bor-étel párosítás

A siller rendkívül sokoldalú bor, kiválóan illik számos ételhez:

A magyaros és olaszos ételek fő kísérője, kitűnő választás mellé egy halászlé vagy egy gazdagon elkészített lecsó. Azonban, ha az olasz konyhát választjuk, akkor egy paradicsomos tésztához vagy pizzához is remekül passzol. Bátran fogyasszuk magában, vagy fröccsként!

Érdekességek

Fuxli

Többek számára ismerős lehet a Fuxli névre keresztelt szekszárdi siller. A márkanév Heimann Zoltán borász kezdeményezésére jött létre, így több szekszárdi borász egy összefogás keretében készíti el a sillereit. A fuxli elnevezése nem véletlen, a német eredetű „Fuchs” (róka) szóból származik, amely a róka vöröses bundájára, és egyben a siller színére utal. Ezért láthatunk minden egyes Fuxli palackon róka szimbólumot.

Ahhoz, hogy egy bor a Fuxli elnevezést megkapja, néhány követelmények eleget kell tenni. Mi most nem írjuk le az összes szabályt, csak kiemelünk néhányat. Az egyik ilyen előírás a bor alapanyagára vonatkozik, miszerint annak főként kékfrankos vagy kadarka szőlőből kell készülnie, de tartalmazhat merlot-t vagy cabernet sauvignon-t is. Továbbá az alkoholtartalmat is meghatározták, amely maximum 13 % lehet.

Országos Siller Fesztivál Pakson

Minden évben, egy két napos fesztivál keretében megrendezésre kerül az Országos Siller Fesztivál Pakson, amely a borfajta népszerűsítését célozza meg. A legjobb címért versenyeznek a siller borok, és a hozzá passzoló elkészített ételek egyaránt. A rendezvényt különféle fellépésekkel, koncertekkel színesítik.

Összességében a siller egy izgalmas borfajta, amely remélhetőleg minél ismertebb és kedveltebb lesz a borfogyasztók számára. Tekintse meg siller kínálatunkat!

 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.