Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb bortrendje a rozé borok előretörése volt. Ma már szinte minden ételhez és alkalomhoz található megfelelő rozé. Mivel azonban az egyes rozé stílusok meglehetősen különböznek egymástól, a párosítás nem mindig olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik. Az alábbi listával ebben szeretnénk segíteni.

  1. Világos, száraz rozé
    Ilyen a legtöbb Provence-i rozé, a pinot noir alapú burgundiai és a Loire menti rozék, valamint az olasz Bardolino Chiaretto. Szinte mindenféle sajt jó ehhez a típusú rozéhoz, melyben egyszerre van meg a fehérborok savassága és a vörösborok gyümölcsössége. Elsősorban friss salátákkal, könnyű tészta- és rizsételekkel, tenger gyümölcseivel, valamint grillezett halakkal ideális párosítás. Tökéletes választás a forró napokra.
  2. Könnyű, száraz rozé
    Ilyenek a Loire menti és a portugál rozék. Nagyon jól illenek a fehér húsokhoz, az enyhén fűszeres és barbecue ételekhez.  Kiváló párosítás a libanoni, görög és török fogásokhoz is.
  3. Közepesen száraz rozé
    Ide tartozik a kaliforniai „fehér” zinfandel és habzó zinfandel is. A legtöbb „fehér” zinfandel 3-5g maradék cukrot tartalmaz. Nagyon jól párosítható a fűszeres indiai és thai ételekkel és desszertborként vagy olyan desszert mellé, mint a friss eper, füge vagy gyümölcstorta.
  4. Közepes testű száraz rozé
    Ide tartoznak a dél-francia (Rhône és Languedoc) és a Rioja és Navarra területéről származó spanyol rozék. Rendkívül sokoldalú stílus, amely olyan karakteres ízeket is nagyszerűen egészít ki, mint a szardella, olajbogyó, fokhagyma. gondolj egy spanyol vakáció olyan tipikus ételeire, mint a sonka, paella, chorizo, tenger gyümölcsei és lágy báránysajt. Kiváló az olajbogyókrém vagy grillcsirke mellé, de nagyszerű a grillezett bárány, vagy burger mellé is.
  5. Elegáns, gyümölcsös rozé
    Ilyen a merlot alapú bordeauxi és a drágább provance-i rozék. Klasszikus rozé, mely kiváló az olyan francia ételekkel, mint a paradicsom, fokhagyma, sáfrány, olívabogyó és zöldfűszerek. Kitűnően illenek a karakteres tenger gyümölcseihez, mint a homár, a lazac, a tonhal de jó az egyszerű kacsa és bárány ételek mellé is. Nagyszerű az olyan francia sajtokkal, mint a Camembert és Brie, mindaddig, amíg azok nem túl érettek.  
  6. Testes, gyümölcsös rozé
    Ilyenek a syrah-ból és cabernetből készült, és a legtöbb chilei, kaliforniai és ausztrál rozé is. Közelebb állnak a testes vöröshez, mint a rozéhoz - testes, merész és gyümölccsel teli. Gyakran meglehetősen magas alkoholtartalmúak, de ezt általában észre sem vesszük, mivel nem tanninosak. Megfelelő hőmérsékletűre hűtve ideális kísérői a barbecue és fűszeres ételeknek. Grillezett őszibarackkal is isteni. Modern rozé újragondolt ételekhez.
  7. Pezsgő rozé
    A pezsgő rozé tökéletes párosítás a zsírosabb vagy olajban sült ételekhez, mivel a savai és a buborékok ropogóssága tompítja az étel zsíros ízeit. Kiváló hamburgerrel, rántott húshoz, kacsához és füstölt húsokhoz is. A könnyebb, szárazabb fajták ideális parti italok, az édesebbek teasüteménnyel, muffinnal vagy bogyósgyümölcsöket, mandulát tartalmazó csokoládés desszertekkel kitűnőek.
  8. Rozé Champagne
    A könnyebb stílusúak tökéletesek aperitifként vagy könnyű előételek mellé.  A robusztusabb,  évjáratos rozé champagne az olyan  gazdagabb ízvilágú ételek mellé kiváló, mint a homár, rák,  olasz sonka, bárány, galamb, fácán vagy kecske. Emellett tökéletes kiegészítői az érett, piros bogyós gyümölcsöknek is.

- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.