Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők
Primitivo - Mi az a 7 dolog, amit tudni érdemes róla?
- Puglia egyik leggyakrabban ültetett szőlője
Puglia Olaszország legnagyobb szőlőterülettel rendelkező régiói közé tartozik, mely 800km hosszan terül el Dél-Olaszország keleti oldalán, a „csizma sarkán”. Elsősorban vörösboros régióként ismert, de fehér fajtákat is termesztenek. - A mai Horvátország területéről származik
A horvát crljenak kaštelanski vagy tribidrag néven ismert szőlőfajtát anno a görögök juttatták el Itáliába. - Nagyon korán érik
A primitivo a nevét a latin ’elsőként érőből’ kapta – minden más szőlőtípustól korábban szüretelhető. Az érés során a szemekből a víz egy része elpárolog, a beltartalom pedig koncentrálódik, így a szőlő édesebb lesz. - Az olasz zinfandel
Az 1990-es évek végén DNS-elemzés bizonyította, hogy az olaszok primitivo-ja genetikailag azonos a kaliforniai zinfandel szőlővel. Ennek köszönhetően 1999-től az olasz termelők törvényesen címkézhetik primitivo borukat zinfandel néven. - Rendkívül változatos stílusú
A könnyed, gyümölcsös boroktól a testes, reserve vagy a passito (szárításos technika) tételeken át a desszertborokig (dolce naturale) rendkívül változatos stílusú lehet. Leggyakrabban azonban testes, közepesen tanninos, bársonyos vörösbor, melyet kb. a szüretet követő négy éven belül érdemes meginni. - Könnyen szerethető fajta
Gyümölcsösségében leginkább a cseresznye, eper, málna és szeder dominál, melyet rusztikus, földes jegyek egészítenek ki, édeskés fűszerekkel, csokis, lekváros illatokkal. Jól párosítható a mediterrán konyha paradicsomos/zöldséges remekeivel, szinte bármilyen grillezett hússal, de akár egy egyszerű pizza vagy hamburger mellé is kiváló választás. Nem utolsó szempont az sem, hogy ár/érték arányban is kiváló borokról van szó. - Legismertebb termőhelyek
Primitivo di Manduria - Évszázadok óta híres kiváló minőségű primitivo-járól. A régió testes, minimum 85%-os primitivo tartalmú borokat állít elő. Mivel kifejezetten meleg éghajlattal rendelkezik, a borok alkoholtartalma legalább 14%. A különálló DOCG Dolce Naturale címke a Manduriából származó édes vörösborokat jelöli, amelyeket napon aszalt primitivo szőlőből készítettek.
Gioia del Colle - Bari város közelében található DOC terület, ahol az első primitivo telepítések voltak. A magasabban fekvő Gioia del Colle mészkő talaja elegáns primitivo borokat eredményez, amelyek magasabb savtartalommal és alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeznek, mint a manduriaiak. Mindössze 15 termelő dolgozik ezen az apró területen, ezért a borok is korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.
Primitivo del Salento - A Salento-félszigetet körülöleli a Jón- és az Adriai-tenger. Sok napfény, gazdag ásványi anyag tartalmú, jó vízelvezetésű, köves vörös talaj jellemzi, ahol egyedi, karakteres, gyümölcsös borok születhetnek. Salento területein a fő szőlőfajta egyébként a negroamaro, amely különleges minőségű, egyedi borokat ad.
Ezek a cikkek is érdekelhetik:
Aglianico - Az olasz szerelem
Olívaolaj és bor – Hasonlóbbak, mint gondolná!
Mi az a Vinho Verde?
Merlot - 10 dolog, amit tudni érdemes
TOP Rosé
TOP Furmint
TOP Eladás
TOP Értékelt