Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Országház bora 2022 - Íme a nyertes borok listája

Az Országház Bora verseny kiváló lehetőség a magyar borok megismertetésére az Országház hazai és külföldi vendégeivel. A meghirdetett kategóriákban a hungarikumnak számító szőlőkből, és a Kárpát-medencében őshonos vagy régen meghonosodott fajtákból készült borok és házasítások állnak a középpontban. A verseny győztes borai az Országgyűlés hivatalos eseményein, valamint reprezentációs ajándékként is képviselik hazánk borkultúráját. Idén a 19 történelmi magyar borvidékről a zsűri 89 pincészet 181 palack borát értékelte.

Olaszrizling

A kategória győztes bora a Zelna Borászat 2021-es „Füred” Olaszrizlingje lett, mely mellett a Dobosi BIO Tag Olaszrizling 2019 és a korábban már több díjat is elnyerő Tornai Top Selection Szent Ilona Olaszrizling 2019 került a dobogóra.

Furmint

A Dobogó Furmint 2018-at és a Holdvölgy Meditation Furmint 2019-et megelőzve a kategória győztese az Erzsébet Pince Betsek Dűlő Furmint 2020 lett.

Egyéb fehérbor

Az olyan autochton szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, ezerjó és kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Dobosi Birtok 2021-es Bio Juhfarkját tüntették ki, a második helyen a Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020,  a harmadik helyen pedig a Frittmann Soltvadkerti Ezerjó 2017 végzett.

Rozé

Az Országház rozéja idén a Szentpéteri Borpince Néró Roséja lett, megelőzve a Feind Pincészet kékfrankos rozéját és a Koch prémium Néró Rosét.

Kékfrankos

A magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri Riczu Tamás 2019-es Villányi Kékfrankosát találta a kategória legjobbjának, megelőzve a Tűzkő 7frankos 2019 -et és a Heumann Kékfrankos Reserve 2018-at.

Bikavér

A kategória győztese a Takler Örökség Bikavér 2018 lett, maga mögé utasítva a Thummerer Egri Bikavér Classicus 2017-et és ifj. Márkvárt János 2018-as Bikavérét.

Kadarka

Idén a legjobb kadarka a szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pince 2019-es Kadarkája lett, megelőzve a Koch Borászat 2020-as Prémium Kadarkáját és a Schieber Trilógia Kadarka 2021-et.

Cabernet franc

A kategória győztese a Günzer Családi birtok 2017-es Cabernet Franc-ját és Villányi Franc-ját is maga mögé utasítva a Maul Zsolt Prémium Winery Lator Villányi Franc 2018 lett.

Tokaji aszú

Az ország tokaji aszúit idén a Juliet Victor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 képviseli, mely a versenyben a Patrícius Borház és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok ugyanebből az évjáratból származó, szintén 6 puttonyos aszúit előzte meg.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.