Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Olívaolaj és bor - Hasonlóbbak, mint gondolná!

Az ókori rómaiak szerint „A civilizáció szükséges összetevői a bor és… az olívaolaj.” A bor és az olívaolaj hasonló történelemmel bír, és már az ókori világnak is létfontosságú árucikkei voltak. Az olívaolajnak és bornak sok közös vonása van, nemcsak a termesztésük, hanem az értékelésük szempontjából is. Mindkettőt „istenek ajándéka”-ként tartották számon, és szimbolikus jelentőségük miatt az olaszok mai napig ünneplik őket: a szőlőt az élet és a megújulás szimbólumának, míg az olajfát a hosszú élet és az egészség jelképének tartják.

Miben hasonlít az olívaolaj a borra?
Az olajbogyó és a szőlő termesztése, betakarítása, préselése, palackozása és tesztelése is hasonló. Gyakran előfordul, hogy a szőlő és az olajfa együtt nő a szőlőültetvényben, mivel mindkettőjüknek hasonló éghajlatra van szükségük. Az olajfák védik a szőlőt az erős szél ellen, és mivel mindkettő önbeporzó, nem támaszkodnak rovarok vagy madarak segítségére virágaik beporzásában. A szőlő általában hamarabb érik, melynek betakarítása után az olajbogyón a sor, azaz a borpréselés befejezése után kezdődhet az olajbogyó sajtolása. Két teszt szükséges ahhoz, hogy az olívaolajat extra szűznek lehessen tekinteni: ízvizsgálat és hitelesített laboratóriumban végzett kémiai elemzés.   

- A borhoz hasonlóan az olívaolaj is felveszi a terroir jellemzőit, minőségében és ízben széles skálán mozog.

- Az olíva kóstoló hasonló a borkóstolóhoz. Léteznek olívaolaj sommelierek, és a borkóstolókhoz hasonló terminológiát használnak az aroma, az íz és a megjelenés leírására. Figyelik az olaj gyümölcsösségét, keserűségét, szúrósságát és egyensúlyát is.

- A borhoz hasonlóan az olívaolaj minőségét és ízét is befolyásolják a földrajzi tényezők, a szüret időzítése, a fajták típusa, valamint a megfelelő gondozás.

- A bornak és az olívaolajnak is van jó és kevésbé jó évjárata, mely nagymértékben az időjárástól függ.  Az olíva általában rosszabbul tűri a nedvességet, mint a szőlő, ezért a csapadékosabb évjáratok gyengébb minőségi olívaolajat erdményezhetnek.

- Az olívaolaj és a vörösbor egyaránt tartalmaz antioxidáns polifenolokat, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

- A borhoz hasonlóan az olívaolaj tárolásának is legjobb módja, ha hűvös, sötét helyen, fénytől és hőtől elzárva tartják.

Miben különböznek?
- A borral ellentétben az olívaolaj nem lesz jobb a korral.

- A legjobb, ha a felbontás után 60-90 napon belül felhasználja. A hűvös, sötét helyen tartott bontatlan palack ??egy-két évig jó állapotban marad.

Puglia Olaszország igazi éléskamrája. Hihetetlen mennyiségű és nagyon öreg olíva ültetvényeik vannak. Van olyan terület, ahol minden fa száz évnél idősebb!

Az olívaolaj szerelmesei körében az egyes olajfajták (olasz fajták, Arbequina, Mission) és a minőségi extra szűz olívaolaj egyes termelőinek ismerete egyre gyakoribbá válik. A legmegfelelőbb olívaolaj kiválasztása kezd ugyanolyan fontossá válni, mint a borpárosítás. A különféle intenzitású olívaolajok (enyhe / finom, közepes vagy robusztus) különböző ételekkel való párosítása egyre inkább a „fine dining” részévé válik. Hamarosan eljön a nap, amikor az igényes fogyasztók név szerint kérik majd kedvenc olívaolaj márkájukat vagy olívaolaj-fajtájukat, amikor kedvenc éttermükben étkeznek.

Ahogy az olaszok mondják, amikor valaki ugyanúgy megválogatja az olívaolajat, mint a bort, akkor valóban „civilizált”.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.