Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Olaszország 10 legtöbbet ültetett szőlőfajtája

Becslések szerint Olaszországban több mint 500 őshonos borszőlőfajta van, és az ország számos nemzetközi szőlőfajta második otthonává is vált - de melyeket termesztik a legtöbbet?

  1. Trebbiano Romagnolo

A trebbiano eme különleges változatát elsősorban Emilia-Romagna régióban termesztik, amely híres az ételeiről. Ahhoz, hogy egy bor a Romagna Trebbiano DOC címkét viselhesse, a szőlőt Romagna területén kell termeszteni (Bolognától keletre, Riminiig húzódik), és a bornak legalább 85%-ban Trebbiano Romagnolo-t kell tartalmaznia, a maradékot más helyi fehér fajtákkal lehet kitölteni. Romagnában a Trebbiano Romagnolo-t DOC-minősítésű spumante előállítására is használják.

  1. Nero d'Avola

A Nero d'Avola a cabernet sauvignonhoz, a pinotage-hoz és a syrah-hoz hasonló merészségű, testes borok közé tartozik. Szicília legismertebb fajtája, mely a fekete cseresznyétől az aszalt szilváig terjedő, rendkívül merész, gyümölcsös ízvilágáról ismert.

Sokoldalúsága egyre nagyobb elismerést vált ki a termelők és a fogyasztók körében. Egyesek rozé pezsgő készítésére használják, míg van, ahol későn szüretelik, hogy édes bor készüljön belőle.

  1. Barbera

A mondás szerint Piemontban mindenki a Barolóról beszél, de a Barberát issza. A fajta nem véletlenül az egyik legtöbbet telepített vörös szőlő Olaszországban: friss, gyümölcsös és „jól csúszik”. Sokak szerint ez az olaszok válasza a Beaujolais-ra. Igazi gasztro bor, mely remekül illik a közepes ízintenzitású ételekhez.

  1. Chardonnay

A chardonnay telepítések Olaszországban 2005 és 2021 között 23%-kal nőttek. A chardonnay telepítések bővülésének egyik mozgatórugója a pezsgő, különösen a Franciacorta, mely ezt a klasszikus fajtát használja, mind a cuvée-k, mind a blanc de blanc/bianc 'd bianc esetében.

  1. Merlot

A merlot a legelterjedtebb "nemzetközi fajta" ezen a listán, amelynek hazája Bordeaux-ban van, de Olaszországban is jól érzi magát. Állítólag Olaszország északkeleti része volt az első hely, ahol a 19. században széles körben telepítettek merlot-t, "Bordó" szinonimával. Napjainkban a legérdekesebb borok, amelyekben a merlot-t - általában a cabernet sauvignon mellett egy bordeaux-i stílusú házasítás alkotóelemeként - használják, Friuli-Venezia Giulia és a lombardiai Bergamo környékéről származnak.

  1. Trebbiano Toscano

A Trebbiano Toscano egy olyan szőlőfajta, amelynek sok-sok helyi elnevezése van: Brucanico Sienában, Bobiano Luccában, Albano Arezzóban, Biancone Cortonában, hogy csak néhányat említsünk a Ministero dell'Agricoltura della Sovranità Alimentare e delle Foreste szőlőfajtakatalógusából. Azt lehet mondani, hogy ez a valóban semleges szőlőfajta egyfajta identitásválságon megy keresztül. Emellett 2005 és 2021 között 30%-kal csökkent a Trebbiano Toscano szőlőterülete, ami a legsúlyosabb visszaesés a top 10-es listán szereplő fajták közül.

  1. Montepulciano

Bár úgy tűnik, minden brit szupermarketben van Montepulciano d'Abruzzo, és széles körben "pizzaborként" tartják számon, a Montepulciano sokkal sokoldalúbb szőlőfajta, mint amennyire ismerik.

Ez is érdekelheti: Olasz borok - Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek

  1. Pinot Grigio

Bár a növekedés 2005 és 2021 között valamivel szerényebb volt, mint a Gleráé, a Pinot Grigio 118%-os növekedése ellenére a csendes fehérek között megkérdőjelezhetetlen erő. A tiszta, ropogós és mindenütt jelenlévő borairól ismert Pinot Grigio prémium potenciállal rendelkezik.

  1. Glera

A prosecco a borvilág egyik nagy sikertörténete, és az északkelet-olaszországi tartályos eljárással előállított pezsgő kulcsfontosságú szőlőfajtájának, a glerának a telepítésére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy ez a növekedés rendkívüli. 2005 és 2021 között a glera szőlőterülete 223%-kal nőtt, ami azt bizonyítja a Prosecco iránti növekvő nemzetközi keresletet.

Ez is érdekelheti: 

A „Dél Barolója” - Aglianico

Mi a különbség a Prosecco Rosé és a rosé pezsgő között?

Champagne, Cava, Prosecco? Miben különböznek egymástól?

  1. Sangiovese

A sangiovese szorosan kapcsolódik Toszkánához, különösen Chianti és Montalcino, valamint Montecucco boraihoz. A fajta, illetve a "Sangiogheto" néven ismert fajta első említése Giovan Vettorio Soderini 1600-ban megjelent, a toszkán szőlészetről szóló értekezésében található. A sangiovese azonban nem kizárólag Toszkánában terem - Romagnában a sangiovese-alapú borok általában lágyabb szerkezetűek és erőteljesebb vörös gyümölcsös profilúak.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.