Olaszország 10 legtöbbet ültetett szőlőfajtája
Becslések szerint Olaszországban több mint 500 őshonos borszőlőfajta van, és az ország számos nemzetközi szőlőfajta második otthonává is vált - de melyeket termesztik a legtöbbet?
- Trebbiano Romagnolo
A trebbiano eme különleges változatát elsősorban Emilia-Romagna régióban termesztik, amely híres az ételeiről. Ahhoz, hogy egy bor a Romagna Trebbiano DOC címkét viselhesse, a szőlőt Romagna területén kell termeszteni (Bolognától keletre, Riminiig húzódik), és a bornak legalább 85%-ban Trebbiano Romagnolo-t kell tartalmaznia, a maradékot más helyi fehér fajtákkal lehet kitölteni. Romagnában a Trebbiano Romagnolo-t DOC-minősítésű spumante előállítására is használják.
- Nero d'Avola
A Nero d'Avola a cabernet sauvignonhoz, a pinotage-hoz és a syrah-hoz hasonló merészségű, testes borok közé tartozik. Szicília legismertebb fajtája, mely a fekete cseresznyétől az aszalt szilváig terjedő, rendkívül merész, gyümölcsös ízvilágáról ismert.
Sokoldalúsága egyre nagyobb elismerést vált ki a termelők és a fogyasztók körében. Egyesek rozé pezsgő készítésére használják, míg van, ahol későn szüretelik, hogy édes bor készüljön belőle.
- Barbera
A mondás szerint Piemontban mindenki a Barolóról beszél, de a Barberát issza. A fajta nem véletlenül az egyik legtöbbet telepített vörös szőlő Olaszországban: friss, gyümölcsös és „jól csúszik”. Sokak szerint ez az olaszok válasza a Beaujolais-ra. Igazi gasztro bor, mely remekül illik a közepes ízintenzitású ételekhez.
- Chardonnay
A chardonnay telepítések Olaszországban 2005 és 2021 között 23%-kal nőttek. A chardonnay telepítések bővülésének egyik mozgatórugója a pezsgő, különösen a Franciacorta, mely ezt a klasszikus fajtát használja, mind a cuvée-k, mind a blanc de blanc/bianc 'd bianc esetében.
- Merlot
A merlot a legelterjedtebb "nemzetközi fajta" ezen a listán, amelynek hazája Bordeaux-ban van, de Olaszországban is jól érzi magát. Állítólag Olaszország északkeleti része volt az első hely, ahol a 19. században széles körben telepítettek merlot-t, "Bordó" szinonimával. Napjainkban a legérdekesebb borok, amelyekben a merlot-t - általában a cabernet sauvignon mellett egy bordeaux-i stílusú házasítás alkotóelemeként - használják, Friuli-Venezia Giulia és a lombardiai Bergamo környékéről származnak.
- Trebbiano Toscano
A Trebbiano Toscano egy olyan szőlőfajta, amelynek sok-sok helyi elnevezése van: Brucanico Sienában, Bobiano Luccában, Albano Arezzóban, Biancone Cortonában, hogy csak néhányat említsünk a Ministero dell'Agricoltura della Sovranità Alimentare e delle Foreste szőlőfajtakatalógusából. Azt lehet mondani, hogy ez a valóban semleges szőlőfajta egyfajta identitásválságon megy keresztül. Emellett 2005 és 2021 között 30%-kal csökkent a Trebbiano Toscano szőlőterülete, ami a legsúlyosabb visszaesés a top 10-es listán szereplő fajták közül.
- Montepulciano
Bár úgy tűnik, minden brit szupermarketben van Montepulciano d'Abruzzo, és széles körben "pizzaborként" tartják számon, a Montepulciano sokkal sokoldalúbb szőlőfajta, mint amennyire ismerik.
Ez is érdekelheti: Olasz borok - Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek
- Pinot Grigio
Bár a növekedés 2005 és 2021 között valamivel szerényebb volt, mint a Gleráé, a Pinot Grigio 118%-os növekedése ellenére a csendes fehérek között megkérdőjelezhetetlen erő. A tiszta, ropogós és mindenütt jelenlévő borairól ismert Pinot Grigio prémium potenciállal rendelkezik.
- Glera
A prosecco a borvilág egyik nagy sikertörténete, és az északkelet-olaszországi tartályos eljárással előállított pezsgő kulcsfontosságú szőlőfajtájának, a glerának a telepítésére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy ez a növekedés rendkívüli. 2005 és 2021 között a glera szőlőterülete 223%-kal nőtt, ami azt bizonyítja a Prosecco iránti növekvő nemzetközi keresletet.
Ez is érdekelheti:
Mi a különbség a Prosecco Rosé és a rosé pezsgő között?
Champagne, Cava, Prosecco? Miben különböznek egymástól?
- Sangiovese
A sangiovese szorosan kapcsolódik Toszkánához, különösen Chianti és Montalcino, valamint Montecucco boraihoz. A fajta, illetve a "Sangiogheto" néven ismert fajta első említése Giovan Vettorio Soderini 1600-ban megjelent, a toszkán szőlészetről szóló értekezésében található. A sangiovese azonban nem kizárólag Toszkánában terem - Romagnában a sangiovese-alapú borok általában lágyabb szerkezetűek és erőteljesebb vörös gyümölcsös profilúak.