Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Narancsbor - Az új rozé?

A narancsbor manapság az egyik legtrendibb bor, mely elválaszthatatlanul összekapcsolódik a "természetes bor" divatjával. A narancsbor - mely a színéről, nem pedig alapanyagáról kapta nevét - olyan, fehérszőlőből készült bor, amit vörösboros eljárással állítanak elő.

Eredete:

Bár a mai „narancsbor "forradalom" újdonságnak számít, valójában több mint 6000 éves múltra tekint vissza! A mai Grúzia területén mindenkinél hamarabb készítettek bort, amit Qvevri néven ismert, tojás alakú, földbe ásott terrakotta amforában erjesztettek, kövekkel és méhviasszal zártak. Semmit nem adtak hozzá vagy vettek el ezekből a borokból, teljesen természetesek voltak.

Ma főként Grúziában, Észak-Olaszországban és Szlovéniában jellemző a narancsboros készítésmód.

Készítése:

Normál esetben a fehérbort olyan fehér szőlőből készítik, amelynél a héjat, a magokat és a szárakat eltávolítják, mivel ezek olyan vegyületeket tartalmaznak (pigmentek, fenolok és tanninok), amelyek mind befolyásolhatják a bor ízét és megjelenését.

A narancsbor készítésnél a fehérszőlőt préselés nélkül, héjastól, kocsányostól erjesztik (általában cement vagy agyagedényben), így azokból is kinyerik a szín- és ízanyagokat. A leszedés napját követően a borhoz hozzáadják a törkölyt és így érlelik tovább. Minél tovább erjed, annál mélyebb a színe. Egyedi, semmilyen más boréhoz nem hasonlító ízét annak köszönheti, hogy az érés során a törköly érintkezik a levegővel, melynek hatására aldehidek szabadulnak fel. Ennek felgyorsítása érdekében és azért, hogy minél több vegyület oldódjon ki a törkölyből, a 10-20 napos alkoholos érés során a borász egy nap többször is csömöszöli a törkölyt.

Ez egy természetes folyamat, amely során kevés vagy semmilyen adalékot nem használnak, néha még élesztőt sem. Ezzel a technológiával a borok szinte vagy teljesen kénmentesen készülhetnek el.

Jellemzői:

A narancsbor színe sötét, borostyán, tea, narancs, világos sárga, esetenként rózsaszínes árnyalatú. Magas a polifenoltartalma, ami elsősorban a magból és a szárból és csak kisebb részben a héjból kioldódva kerül a borba.

Ezek a borok robusztusak és merészek. Illatuk és ízük aszalt gyümölcsökre, barackra, birsre, mazsolára és fűszerekre emlékeztet, mézes jackfruit, mogyoró, brazil dió és szárított narancshéj aromájával. Testesek, szárazak, sőt tanninosak, mint egy vörösbor, a gyümölcssörhöz hasonló savanyúsággal.

Merészségük miatt az narancsborok jól párosíthatók az olyan merész ételekkel, mint a curry, a marokkói vagy keleti ételek, de a haltól a marháig a húsok széles skálájával is kiváló.

Elsősorban olyan borfogyasztóknak ajánljuk, akik nem csak jártasak a borok világában, de nyitottak is az új dolgokra.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.