Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mitől különleges a Châteauneuf du Pape?

A Châteauneuf du Pape a Dél-Rhone és Franciaország egyik legelismertebb bora, mely gazdag és fűszeres, jelentős történelmi örökséggel.

Története

Châteauneuf-du-Pape-ban legalább a 12. század óta készítenek bort, ám az elnevezés, mely jelentése „Pápa új vára”, arra az időre utal, amikor a római katolikus egyház székhelye Avignonban volt. Ebben az időben a legtöbb helyi bort az egyház, vagy a vallási tevékenységek számára készítették. Miután a pápa az 1300-as évek végén visszaköltözött Rómába, a bor továbbra is fontos maradt a régió identitásának szempontjából.  

Később Chateauneuf du Pape volt az első nagy francia borvidék, amelyet a filoxéra sújtott. Csak 200 hektár szőlő maradt az egész régióban. Akkoriban a Chateauneuf du Pape borait nagyon olcsón árulták, így nem volt miből újraültetni. Egészen az 1. világháború utánig azt Burgundia boraival keverték, hogy színt és gerincet adjanak annak.

Változást 1923 hozott, amikor Châteauneuf-du-Pape vezetői komoly szabályokat dolgoztak ki a borkészítés módjára vonatkozóan. Ezek a korai szabályok később iránymutatásul szolgáltak Franciaország országos Appellation d'Origine Controllée rendszerének létrehozásához, s ez volt az első olyan terület, amely Appellation Controlée státuszt kapott. 

Klímája

A Chateauneuf-du-Pape klímáját elsősorban a Földközi-tenger, a szélességi fok és a Mistral szelek befolyásolják. A tenger hatalmas és viszonylag meleg víztömege egész évben mérsékli a levegő hőmérsékletét és melegsége miatt nem generál sok felhőt vagy esőt.

A növekedési időszak hosszú, száraz és meleg. A csapadék túlnyomó többsége télen érkezik. Az időjárás csak ritkán olyan szélsőséges, hogy komolyan fenyegesse az évjáratot.

A Mistral egy szél, amely a Rhone-völgyön keresztül dél felé fúj. Lehet erős, de inkább csak télen és tavasszal, nem a vegetációs időszakban. A vegetációs időszakban a leggyakoribb hatása az, hogy a szőlőt egy-egy napra leállítja, hogy elkerülje a kiszáradást, vagy gyorsan megszárítja az eső után. A szőlőt itt bokrosan, serleg alakba kötik, a hagyományosan kötött szőlőt ugyanis az erős szél letörheti.

A szőlőültetvényeket az úgynevezett galéts roulés, azaz nagy, lekerekített kövek borítják, melyek évmilliókkal ezelőtt mosott le az időjárás az Alpokból. Most a szőlőtőkéket veszik körül, lehetővé téve számukra, hogy megtartsák a nyári napok melegét a hűvösebb időszakban. Ezek az ősi kövek is segítik a szőlő érését.

Szigorú AOC szabályozás

Az öntözés a vegetációs időszakban általában tilos. Aszályos években megengedhető, de szezononként csak kétszer és csak külön engedéllyel.

A gépi szüret nem megengedett, az csak kézzel történhet, és a szőlő válogatása kötelező. A maximális hozam 1400 liter/hektár lehet. Az engedélyezett szőlőfajták száma a házasításokban 13 lehet, ám a világhírű borok jellemzően grenache-ból, syrah-ból és mourvedre-ből készülnek. A grenache a koncentrált, fűszeres gyümölcsösséget, a mourvedre a fűszerességet, míg a syrah fekete gyümölcsös ízjegyeket, bujaságot, színt és a tannin gerincet adja a borhoz.

A fehér és vörös szőlő házasítását az erjedés előtt kell elvégezni. Rozé készítése nem megengedett. Minden 3 literes vagy annál kisebb kiszerelésben árusított bornak palackban kell lennie, nem létezik dobozos Chateauneuf-du-Pape!

A borokat gyakran erjesztik vagy érlelik tölgyfahordóban, de ez nem kötelező. A nem hordós tölgy azonban nem megengedett. Más szóval, tilos a tölgypor, forgács, kocka és rudak használata. A chaptalizálás (cukor hozzáadása erjedés előtt vagy alatt) is illegális.

Borstílusok

A Chateauneuf-du-Pape vörös vagy fehér borai szinte mindig házasítások, noha vannak olyan borok, amelyek 100%-ban fajtajellegűek. A minimálisan megengedett alkohol 12,5%, ám manapság a csúcsborok sokkal inkább 15% felettiek, mint 13% alattiak.

Az éghajlat és a kereslet miatt a Chateauneuf-du-Pape-ban termelt boroknak csak kevesebb mint 7%-a fehér. Ehhez leginkább grenache blanc-t használnak, de gyakori a clairette, a roussanne és bourboulenc is.

Jellemzői

A Chateauneuf-du-Pape vörösborok karaktere termelőnként nagyon eltérő. Vannak, akik a frissességre és az eleganciára helyezik a hangsúlyt, mások a tanninokat kedvelik. Közös azonban bennük, hogy a borokat a friss vörös és fekete cseresznye, eper, bors, málna és a terroir jellegéből adódó fűszeres ízek jellemzik. A textúrák fiatalon buják, az életkor előrehaladtával selymessé válnak.  

A Chateauneuf du Pape borok többségét nem kell érlelni, már piacra kerüléskor jól fogyaszthatóak. Ugyanilyen fontos az a tény, hogy képesek öregedni és fejlődni.

A legtöbb Chateauneuf du Pape Blanc bor gyümölcsös, zamatos, fűszeres fiatalságban a legjobb. Jellemzőjük, hogy friss, édes, citrusok, alkalmanként egzotikus gyümölcs- és fűszerjegyekben gazdagok, buja textúrájúak.

A fehér változatokat 2-10 évesen, a vörösöket 5-15 évesen érdemes fogyasztani.

Mivel fogyasszuk?

A vörös Chateauneuf du Pape-ot természetes frissessége és fűszeressége tökéletessé teszik a grillezett marhahústól, borjúhústól, sertéshústól, vadhústól, kacsától, kolbásztól és bárányhústól a pörköltekig, párolt ételekig szinte mindenhez.

A fehér Chateauneuf du Pape bor remek párosítás halakhoz, a tenger gyümölcseihez, de csirke- és sertéshúshoz, tejszínes szószos ételekhez, zöldségfogásokhoz és sajtokhoz is.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.