Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mit kell tudni a Decanter WWA 2020 borversenyről?

A Decanter World Wine Awards (DWWA) immár 17. éve a világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenye. Elismertségét többek között a szigorú bírálati folyamatnak köszönheti.

A zsűrizés menete
A versenyre minden borból négy üveg érkezik a Decanter raktárába, ahol ország, borvidék, szín, szőlőfajta, stílus, évjárat és ár szerint szerint naplózzák, kategorizálják és kódolják, majd a bírók vakon pontozzák.

A zsűribe a világ minden tájáról érkeznek borszakértők. Idén a 116 borbíró között 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier volt. A bírálat kategóriákban zajlik, kezdetben régiónként. Például a pezsgőket egy pezsgőszakértőkből álló testület bírálja el.

A zsűritagok - 28 napon át - bár külön-külön kóstolnak, közösen döntenek az érmekről. Aranyérem a 95 pont feletti boroknak ítélhető. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ezekből választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat. Ehhez legalább 97 pontot kell elérni, ami 2020-ban az összes bor mindössze 1.08%-ának sikerült. A kategóriában az olasz borok szerezték a legtöbb díjat, megelőzve Franciaországot (34) és Spanyolországot (20).

Magyarország legjobbjai
Magyarország aranyérmesei között a Disznókő „1413” Tokaji Édes Szamorodni 2017 és a Harsányi Pince Kútpatka Furmint 2017 mellett 5 aszú  szerepel. Platinaérmet a Barta Pince, a Dobogó Pincészet, a Sauska Pincészet, a Harsányi Pince és a Kern Bor és Pezsgőház aszúi érdemeltek ki.

Best in Show
A Decanter World Wine Awards legnagyobb elismerése. Külön kóstolón 3 társelnök választja ki a platinaérmesek közül a verseny legjobb 50 borát. Ez az idén szereplő 16 518 bor mindössze 0.3%-át teszi ki, és nagy büszkeség, hogy A Juliet Victor édes Szamorodni 2017 is közéjük tartozik. A kategóriában Franciaország 12, Olaszország 8, Ausztrália 6 díjjal nyert.

A külföldi aranyérmes borászatok közül honlapunkon megtalálhatóak Olaszországból a Bortolomiol és a Zonin, Spanyolországból a Torres, Horvátországból a Fakin borai, valamint az argentin Terrazas és a román Recas borai. Emellett a szintén aranyérmes Duval-Leroy, Tattinger és Veuve Clicquot pezsgőiből is válogathat.

Forrás: decanter.com


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.