Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Milyen hőmérsékleten fogyasszunk borokat?

Teljes útmutató a különböző bortípusokhoz:

Kezdő borfogyasztók által gyakran elkövetett hiba a fehérborok túl hidegen, a vörösboroknak pedig túl meleg hőmérsékleten történő felszolgálása, fogyasztása. Az alábbi gyors útmutató segít eligazodni abban, mi a különböző bortípusok fogyasztására ideális hőmérséklete. 

8 tipp, amit érdemes fejben tartani:

  • Míg az egyszerűbb fehérborokat és rozékat ajánlatos hűteni, legyünk óvatosak a komplexebb, például vulkanikus talajon termett (egy somlói juhfark), esetleg hordóban érlelt fehérborok túlságos lehűtésével, ugyanis ezzel a borok "bezárkózhatnak”, elfedve aromáikat és ízvilágukat.
  • A testes, nagyobb vörösborokat érdemes inkább pincehőmérsékleten és nem szobahőmérsékleten felszolgálni, különösen, ha egy nagyobb összejövetelt tartasz, amikor melegebb a hőmérséklet a lakásban.
  • Évszaktól függően ajánlatos télen kicsit melegebb, nyáron kicsit hidegebb hőmérsékleten felszolgálni a borokat, ugyanis a külső környezeti hatások által nyilván hamarabb fognak felmelegedni vagy lehűlni.
  • A magnum palackot értelemszerűen több idő lehűteni, a kis üveg borokat pedig jóval gyorsabban tudod a megfelelő hőmérsékletre hozni. Természetesen ez attól is függ, mennyire van tele a borhűtőd.
  • A leggyorsabb módja több üveg gyors lehűtésének az, ha a palackokat egy hideg vízzel megtöltött műanyag tartályba vagy a kádba helyezzük és a vízbe borítunk pár zacskó jeget. Ez nem csak gyorsan lehűti italunkat, de sokáig hidegen is tartja.
  • Ha túl hideg lenne a palackunk, akkor öntsük egy dekantáló edénybe, amit forró vízzel mostunk el vagy rakjuk egy kis időre langyos vízbe. Ha csak egy kicsit hideg a bor, akkor bátran töltsük ki poharakba és melegítsük fel a poharakat kezeink testhőjével. Érdemes emlékezni arra, hogy miután kitöltöttük a bort, idővel a pohárban egyébként is fel fog melegedni idővel.

Ajánlott fogyasztási hőmérsékletek a különböző borfajtákhoz

Habzóbor és nem évjáratos champagne:

  • Jól behűtve: 6-8°C
  • 2-3 óra a hűtőben

Évjáratos champagne:

    • 8-9°C
    • 5–2 óra a hűtőben

Desszertborok és egyéb édes borok (alacsonyabb savtartalmú, könnyebb édes borok)      

    • Jól behűtve: 6–8 °C
    • 2-3 óra a hűtőben

Tokaji édes borok

    • Enyhén behűtve: 10–12 °C
    • 1–1.5 óra a hűtőben
    • Cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban is érdemes behűteni

Könnyű és közepes fehérborok (pl. irsai olivér, sauvignon blanc, reduktív eljárással készült fehérborok)

    • Behűtve: 9-10 °C
    • 5 óra a hűtőben

Komplexebb, teltebb fehérborok (hordós érlelésű, erősen ásványos, vulkanikus talajon termett borok, például somlói és tokaji)

    • Behűtve: 11-12 °C
    • 1-1.5 óra a hűtőben

Rozék:

    • Behűtve: 8-10°C
    • 5–2 óra a hűtőben

Könnyű vörösborok (hűvösebb területekről: például Sopron, Pannonhalma, Etyek, Mátra)

    • Enyhén behűtve: 12-14 °C
    • Fél – 3/4 óra a hűtőben

Közepes vörösborok (merlot, zinfandel, Szekszárd, Eger, Dél-Balaton borai)

    • Enyhén szobahőmérséklet alatt: 15–16 °C
    • 15-30 perc a hűtőben

Testes vörösborok (cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, Rioja, malbec, Villány)

    • Szobahőmérsékleten: 17–18 °C

(Forrás - www.matchingfoodandwine.com)

 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.