Milyen hőmérsékleten fogyasszunk borokat?
Teljes útmutató a különböző bortípusokhoz:
Kezdő borfogyasztók által gyakran elkövetett hiba a fehérborok túl hidegen, a vörösboroknak pedig túl meleg hőmérsékleten történő felszolgálása, fogyasztása. Az alábbi gyors útmutató segít eligazodni abban, mi a különböző bortípusok fogyasztására ideális hőmérséklete.
8 tipp, amit érdemes fejben tartani:
- Míg az egyszerűbb fehérborokat és rozékat ajánlatos hűteni, legyünk óvatosak a komplexebb, például vulkanikus talajon termett (egy somlói juhfark), esetleg hordóban érlelt fehérborok túlságos lehűtésével, ugyanis ezzel a borok "bezárkózhatnak”, elfedve aromáikat és ízvilágukat.
- A testes, nagyobb vörösborokat érdemes inkább pincehőmérsékleten és nem szobahőmérsékleten felszolgálni, különösen, ha egy nagyobb összejövetelt tartasz, amikor melegebb a hőmérséklet a lakásban.
- Évszaktól függően ajánlatos télen kicsit melegebb, nyáron kicsit hidegebb hőmérsékleten felszolgálni a borokat, ugyanis a külső környezeti hatások által nyilván hamarabb fognak felmelegedni vagy lehűlni.
- A magnum palackot értelemszerűen több idő lehűteni, a kis üveg borokat pedig jóval gyorsabban tudod a megfelelő hőmérsékletre hozni. Természetesen ez attól is függ, mennyire van tele a borhűtőd.
- A leggyorsabb módja több üveg gyors lehűtésének az, ha a palackokat egy hideg vízzel megtöltött műanyag tartályba vagy a kádba helyezzük és a vízbe borítunk pár zacskó jeget. Ez nem csak gyorsan lehűti italunkat, de sokáig hidegen is tartja.
- Ha túl hideg lenne a palackunk, akkor öntsük egy dekantáló edénybe, amit forró vízzel mostunk el vagy rakjuk egy kis időre langyos vízbe. Ha csak egy kicsit hideg a bor, akkor bátran töltsük ki poharakba és melegítsük fel a poharakat kezeink testhőjével. Érdemes emlékezni arra, hogy miután kitöltöttük a bort, idővel a pohárban egyébként is fel fog melegedni idővel.
- Ha általában szobahőmérsékleten állnak a boraid, akkor ajánljuk figyelmedbe egy korábbi cikkünket arról, hogy hogyan érdemes tárolni a borainkat.
Ajánlott fogyasztási hőmérsékletek a különböző borfajtákhoz
Habzóbor és nem évjáratos champagne:
- Jól behűtve: 6-8°C
- 2-3 óra a hűtőben
Évjáratos champagne:
-
- 8-9°C
- 5–2 óra a hűtőben
Desszertborok és egyéb édes borok (alacsonyabb savtartalmú, könnyebb édes borok)
-
- Jól behűtve: 6–8 °C
- 2-3 óra a hűtőben
Tokaji édes borok
-
- Enyhén behűtve: 10–12 °C
- 1–1.5 óra a hűtőben
- Cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban is érdemes behűteni
Könnyű és közepes fehérborok (pl. irsai olivér, sauvignon blanc, reduktív eljárással készült fehérborok)
-
- Behűtve: 9-10 °C
- 5 óra a hűtőben
Komplexebb, teltebb fehérborok (hordós érlelésű, erősen ásványos, vulkanikus talajon termett borok, például somlói és tokaji)
-
- Behűtve: 11-12 °C
- 1-1.5 óra a hűtőben
-
- Behűtve: 8-10°C
- 5–2 óra a hűtőben
Könnyű vörösborok (hűvösebb területekről: például Sopron, Pannonhalma, Etyek, Mátra)
-
- Enyhén behűtve: 12-14 °C
- Fél – 3/4 óra a hűtőben
Közepes vörösborok (merlot, zinfandel, Szekszárd, Eger, Dél-Balaton borai)
-
- Enyhén szobahőmérséklet alatt: 15–16 °C
- 15-30 perc a hűtőben
Testes vörösborok (cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, Rioja, malbec, Villány)
-
- Szobahőmérsékleten: 17–18 °C
(Forrás - www.matchingfoodandwine.com)