Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Milyen fröccsöt igyunk?

A borból és szódavízből egyéni ízléstől függő arányban elegyített frissítő fröccs nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nyári ital. A szóda enyhíti a bor erősségét, így kiváló szomjoltóként fogyasztható. De milyen fröccsöt igyunk?

A hiedelmekkel ellentétben nem érdemes bármilyen borból fröccsöt készíteni! Minőségi fröccsöt csak minőségi alapanyagból lehet keverni! Általában fehérborból és rozéból készül, mivel kifejezetten jól áll neki, ha friss évjáratú, reduktív technológiával készült, üde, jó savú bor adja az alapját. A legnépszerűbb fröccs alapanyagok az olaszrizling, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres és a királyleányka, emellett egyre divatosabb a rozéfröccs, és ritkábban, de vörösborból is lehet jó. 

Így született:

A ma már Hungaricumnak számító fröccs keresztelője a legnagyobbak jelenlétében történt. A legenda szerint a reformkori író-politikus, Fáy András 1842-ben szüretelni hívta barátait Fótra, mely alkalmat a jelen lévő Vörösmarty Mihály a Fóti dal című költeményében meg is örökítette.

A társaságban ott volt Jedlik Ányos, a kiváló magyar fizikus és feltaláló, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, de a szódavíz magyar feltalálója is, és akinek nevéhez a szikvíz nagyüzemi előállításának és tárolásának új módszere köthető.

Ő maga így nyilatkozott 1841-ben, a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók II. Nagygyűlésén: „Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjúságuk oltásakor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne czéliránytalan ital, mellyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat.”

A szódavíz előállítása mellett kellett egy szerkezet, amiből a pezsgő vizet ki lehetett fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd elkészítette a jelenlévőknek – a fáma szerint többek között Kossuth Lajosnak is - az első pohár fröccsöt. Jedlik németesen spriccernek nevezte, de Vörösmartynak ez nem tetszett a szó, és helyette a nagyon találó hangutánzó fröccs nevet adta az italnak. A Fóti dalban a szódával higított bort így írja le:

„Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.”

Fontosak az arányok

Talán nincs még egy olyan italunk, amelyet annyiféleképpen lehet elkészíteni, mint a fröccsöt. Fontos, hogy a bor hideg legyen, amikor fellocsoljuk szódával, s bár jégkockával hűteni egyesek szerint egyenesen barbárság, a hőség és látványos mivolta miatt időnként megengedhetjük magunknak. A fröccs csakis szódával készülhet! Az igazi zárt rendszerben készül el, nagy nyomással palackozzák, és mindig széndioxiddal dúsított. Szifon feje van, ami biztosítja, hogy nagyon kevés szén-dioxid távozzon csak az üvegből. Így a benne található víz szénsav tartalma állandó és savanykás íze megmarad.

Az arányoktól függően sokféle fajtáját ismerünk. A klasszikus, leggyakoribb fröccsök az alábbiak:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Góré fröccs: 1 pohár bor + 1 spriccentésnyi szódavíz
Deák fröccs: 1 pohár szódavíz + egy cseppnyi bor

Ha nagyobb társasággal fröccsözünk, logikusabb, ha nagy kancsóban készül a frissítőnk. A legismertebb “nagy fröccsök” a következők:

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz
Előrelépés: 8 dl bor + 1 dl szódavíz
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Mafla: 5 dl bor + 5 dl szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 5 dl szódavíz

A fröccsnek később is több híres rajongója volt. Márai Sándor például így írt róla: “S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.”

Aki külföldön sem akar lemondani kedvenc fröccséről, jó, ha tudja, német nyelvterületen Gemischt/ Weinschorle/ Sauergespritzter néven ismert. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni vele, mert bár a hígításnak köszönhetően az alkoholtartalma nem olyan magas, a szénsav miatt könnyen fejbe száll.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.