Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Milyen bortrendek várhatók 2022-ben?

Noha biztos képet majd csak az év végi összegzés ad, íme mindazok a trendek, melyek a szakértők szerint meghatározzák majd a 2022-es borfogyasztási szokásokat.

  1. Előtérben a kevésbé ismert szőlőfajták és borrégiók

A borválasztás lehetőségei egyre sokrétűbbek, akár üzletben, étteremben, vagy online szeretnénk bort vásárolni. A kínálat ma már messze túlmutat a klasszikus régiókon, így nem csoda, ha a borrajongók újabb és újabb régiók borait szeretnék felfedezni, különösen, ha azokhoz kedvezőbb áron juthatnak hozzá, mint a hagyományosan nagy borvidéknek számító területek boraihoz.

Ráadásul az, hogy (most még) kevesebbet lehet hallani egyes borrégiókról, nem jelenti azt, hogy ezek mögött ne állna történelem, több évtized óta létező márka! Mivel a járvány óta az utazási lehetőségeink korlátozottak, a borkedvelők egyre jelentősebb része az új borrégiók, és kevésbé ismert szőlőfajták megismerése által próbál új élményeket szerezni.

  1. Frissítő vörösborok

A friss, könnyed és gyümölcsös vörösborok jól lehűtve meglepően frissítőek tudnak lenni. Különösen a tartályban vagy amforában érlelt borokra igaz, hogy egyre többen és gyakrabban fogyasztják őket akár a nyári melegben is, 15°C körülire hűtve.

A szakértők egyébként a fehér-, rozé-, és habzóborok népszerűségének növekedésével a nehezebb, tanninos vörösborok fogyasztásának lassú hanyatlását jósolják. 

  1. Bio borok

Egyre jellemzőbb, hogy tudni akarjuk, az általunk fogyasztott bor honnan származik, hogyan és ki állítja elő. A minősített bio borok számának növekedésével valószínűleg a bio bor lesz 2022 egyik első számú trendje.

  1. Természetes borok

Akár szereti, akár nem, a natúr borok továbbra is egyre népszerűbbek és egyre nagyobb teret hódítanak. 2022-ben várható, hogy egyre több helyen kerülnek fel az eddig csak hagyományos borokat kínáló éttermek borlapjára. Ugyanez vonatkozik a borboltokra is.

  1. Emelkedő árak

A nyersanyaghiány, a munkaerőhiány, a kedvezőtlen időjárási viszonyok, az üzemanyagárak emelkedése stb. mind elkerülhetetlen áremeléshez vezet a borok esetében is.

  1. Könnyebb palackok

2022-ben új trend a palack is. A túl nehéz palackok ideje lejár, már nem az a bor minőségének a jele, hogy a palack nehéz.

Az üvegpalack környezetbarát csomagolási forma, s egyre több termelő szentel fokozott figyelmet a fenntarthatóságnak. Többek között könnyebb palack mellett döntenek, mivel ez kevésbé káros a környezetre.

  1. Bag-in-box

Szakértők szerint ezek nagyszerű megoldást jelentenek azoknak a fogyasztóknak, akik egy-egy partira nagyobb mennyiséget szeretnének vásárolni, mindezt úgy, hogy egyszerű legyen velük a vendégek kiszolgálása is. Egyre több márkás és jó minőségű bort lehet bag-in-box kiszerelésben is kapni, ami azt is lehetővé teszi, hogy a bor akár hat hétig friss maradjon!   

  1. Borturizmus

A járvány miatt előtérbe kerülő belföldi turizmus miatt az idei év nagy trendje lehet a birtoklátogatás, a borásszal/borászattal való közvetlen kapcsolat, a helyi ízek megismerése. Ráadásul a borturizmushoz nem kell szabadságot kivenni, hiszen kitűnő alkalom rá a hétvége.

  1. Töretlen a rosé népszerűsége

Szakértők szerint 2022-ben továbbra is töretlen marad a rosé népszerűsége, és ez lesz a legkelendőbb típusú bor.

  1. Alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok

Az egészségtudatos életmód előtérbe kerülésével egyre nagyobb az igény az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borokra. Ezzel új, feltörekvő trend van születőben.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.