Milyen bort párosítsunk a spárgához?
Semmi sem jelzi igazán jobban, hogy a tavaszi zöldségszezon beindult, mint a friss spárga a boltok polcain, mely A- C-, K- és E vitaminokokban gazdag, emellett folsavat és rengeteg antioxidánst is tartalmaz.
A bor szerelmeseinek azonban kihívást jelenthet, hogy milyen borokkal párosítsák: a magas klorofill-tartalom, ami a spárga friss, zöld aromáját adja, a hozzá fogyasztott bort fémes vagy csípős ízűvé teheti.
Szerencsére, rengeteg olyan bor létezik, amely kiválóan passzol a spárga ételekhez, különösen, ha figyelembe vesszük a spárga elkészítési módját.
Párolt és főtt spárga
Míg a spárgának fehér és lila verziói is léteznek, a leggyakoribb típus a zöld spárga, amelyet legegyszerűbben párolva elkészíteni, ugyanis így megőrzi a friss aromáját. A sauvignon blanc, melyben egyébként is gyakran megtalálhatóak a spárgás ízek, a legkézenfekvőbb és legbiztonságosabb választás, különösen ha a fiatalabb, friss bort választunk.
Grill spárga
Grillezett spárgához érdemes olyan bort választani, ami jól passzol a kissé „szenesebb” ízvilághoz. Ebben az esetben enyhén érlelt fehérbort, vagy száraz rosét ajánlunk, melyek alapvetően nagyon sokoldalúak és a grillezett ételek teljes skálájához jó választásnak bizonyulnak.
Spárga hollandi szósszal
A tojássárgából, vajból és citromléből készített hollandi szósz hagyományos társa a spárgaételeknek, és olyan bort érdemes választani ilyen esetben, amely egyszerre illik a szósz krémességéhez és vajas teltségének. A friss, enyhén érlelt chardonnay jó választátás, csakúgy, mint a chablis.
Spárga tojással
A buggyantott tojás spárgával klasszikus villásreggeli, de nagyszerű omlettekben, valamint tésztában és salátákban is. Olyan borpárosítás ajánlott, amely kiemeli a spárga ízét miközben egy kicsit elnyomja a tojás gazdag ízét. A legjobb párosítás szerintünk a friss, citrusos és toast-os jegyekkel rendező habzóborok és nem évjáratos Champagne-ok.
Spárga és lazac
Szinte bármilyen friss, fiatal fehérbor tökéletesen fog passzolni a spárgás halételekhez. Ha krémes szósszal készítettük a halat, akkor érdemes egy zöldveltelinit bontani a fogáshoz, de egy száraz irsai olivér vagy egy cserszegi fűszeres is tökéletesen ki fogja emelni a spárga jellegzetes aromáit.
Spárgás rizottó
A rizottó esetében ismét az étel textúrája kell, hogy döntő szerepet játszon abban, milyen bort is bontunk a fogás mellé. A gazdag és krémes rizottók savasabb borokat igényelnek, így egy szürkebarát tökéletes választás lesz.
Spárga és kecskesajt
A spárga ízei általában még intenzívebbek lesznek, ha kecskesajttal táláljuk, és ez a kombináció egy ütős párosításért kiált. Az ásványos fehérborok pompásan kiegészítik ezt az ételt, ezért a somlói fehéreket ajánljuk.
Fehér spárga
Zöld unokatestvérétől eltérően, a fehér spárga a föld alatt nő és nem tartalmaz klorofilt, amely a zöld spárga jellegzetes ízét adja. Jóval kerekebb, lágyabb ízzel rendelkezik. Hozzá száraz rajnai rizlinget ajánlunk, amely frissességével ellensúlyozza a fehér spárga karakteres aromáit.
Forrás: https://www.decanter.com