Milyen bor illik a sonkához?
A húsvéti asztalról elmaradhatatlan a sonka, de vajon milyen bor illik hozzá? A jó hírünk az, hogy a sonkához a vörös- és fehérbor is illik, sőt, akár a rozé is! A világ különböző tájain más-más technikával készül a sonka, s biztosan nem lövünk mellé, ha betartjuk azt a szabályt, hogy helyi sonkához a környékbeli bor illik legjobban. A legjobb borpárosítás leginkább a sonka elkészítési módjától és a máztól függ.
Mézes sonkához
Az édesebb, például mézes páccal készült sonkához olyan bort keressen, aminek szintén van egyfajta édeskés jellege. Klasszikus példa a rajnai rizling, a tramini, a malvasia bianca, de akár a tokaji furmint vagy egy félszáraz sárgamuskotály is kiváló hozzá. Ezek a borok tobzódnak az olyan édes, gyümölcsös ízekben, mint a sárgabarack, az őszibarack és az alma, így tökéletesen illenek az édes gyümölcsmázzal készült vagy mézes sült sonkához. Ha lehet, keresse ezeknek a boroknak az off-dry, kevés maradékcukorral rendelkező változatát, ahol az extra cukor tökéletesen kiegészíti a sonka édeskés jellegét!
Ha nem ragaszkodik a fehérborhoz, tökéletes az alkalom egy édesebb rozé bontásához. Ügyeljen arra, hogy a bor szép savakkal rendelkezzen!
Ez is érdekelheti: Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?
Máz nélküli, füstölt sonkához
A pácolt, máz nélküli sonkák közül nálunk a hagyományos magyar parasztsonka, illetve a feketeerdei sonka a legelterjedtebb. Ezek nagyszerűen illenek a szárazabb rizlingekhez, vagy a pinot gris-hez (szürkebarát), de a sauvignon blanc magas savtartalma is kiválóan ellensúlyozza a sonka sósságát és zsírosságát.
Ha inkább vörösbort választana, ez a típusú sonka jól harmonizál az olyan friss vörösborokkal, mint a pinot noir, zweigelt, kékfrankos vagy a kadarka. Ha a sonka kissé zsírosabb, remek választásnak bizonyulnak az olyan testesebb vörösborok, mint a cabernet sauvignon, syrah vagy petite verdot.
Ez is érdekelheti: Ezek a legjobb ételek sauvignon blanc mellé
Szárított, érlelt sonkához
Korábban már sokszor hangoztattuk, hogy bármilyen sós ételhez telitalálat a pezsgő. Ez különösen igaz a gazdag ízű, egyszerre sós és édes szárított sonkákra, mint az olasz prosciutto vagy a spanyol serrano és iberico. Fantasztikus párost alkotnak a prosecco-val, vagy más pezsgővel, különösen a rozé változatokkal.
A pezsgők mellett a fiatal hagyományos rozék is kiváló társaik, keresse a kékfrankosból vagy pinot noir-ból készülteket! A serrano és iberico sonkákhoz pedig magától értetődő választás a garnacha vagy a tempranillo, de nagyon jó lehet mellé egy villányi cabernet franc vagy szekszárdi merlot is.
Ez is érdekelheti: Mi a különbség a Prosecco Rosé és a rosé pezsgő között?