Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mi az a Vinho Verde?

A Vinho Verde a portugál Vinho Verde régióból származik, a borok általában őshonos portugál szőlőkből készülnek és érlelés nélkül kerülnek forgalomba. Általános tévhit, hogy a Vinho Verde csak fehérbor lehet: bár 85%-a fehérbor, vörös és rozé is készül. A borokat magas sav- és alacsony alkoholtartalom, valamint enyhe szénsavasság jellemzi, a gránit talaj pedig ásványosságot kölcsönöz nekik.

A Vinho Verde története

A Vinho Verde régió Portugália északi részén található, a borközpontnak számító Portótól északkeletre.  Ezen a termékeny területen legalább 2000 éve művelnek szőlőt, valószínűleg már a rómaiak betelepedése előtt is. A Vinho Verde „zöld bort” jelent. Nem azért, mert minden Vinho Verde fehér, hanem azért, mert a bőséges csapadék miatt a régió egész évben zöldellő. A borvidéket hivatalosan 1908-ban ismerték el, kilenc régióval. Ezek: Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva és Sousa. Mindegyik talaja gránit, ám mindegyiknek kissé más az éghajlata, amely bizonyos szőlőfajtáknak kedvez.

A Vinho Verdét korábban főként helyben fogyasztották, ám mióta Portugália az EU tagja, nőtt az exportja, és ma már világszerte népszerű.

Milyen szőlőből készül a Vinho Verde?

Fehér Vinho Verde – Számos fehérszőlőből készülhet, de a DOC kifejezetten az alvarinho (ugyanaz a szőlő, mint a spanyol albariño), az arinato/ pedernã, az avesso, azál, a batoca, a loureiro és a trajadura használatát javasolja. Az alvarinho aromás, barackos, magasabb alkohol- és savtartalmú, valamint ásványos testtel rendelkező bort ad. A loureiro - a legtöbbet ültetett Vinho Verde fajta - erőteljes virág- és csonthéjas aromákkal, valamint gazdag textúrával rendelkezik.

Vörös Vinho Verde – Az ajánlott szőlőfajták az amaral, azál tinto, borraçal, brancelho, espadeiro, padeiro, pedral, rabo de ovelha és vinhão. A vörös szőlők közül a vinhão a legtöbbet ültetett, és alacsony alkoholtartalmú, mégis strukturált borokat ad, gyógynövényes, borsos aromával.

Rozé Vinho Verde - Leggyakrabban espadeiro, padeiro, vinhão és touriga nacional szőlőkből készül. Ezek az erősen pigmentált szőlők a rozé Vinho Verde számára mélyebb rózsaszín árnyalatot adnak, mint sok más rozé bor.

Milyen karaktere van a Vinho Verde boroknak?

  • Fiatal - A szüret után 3-6 hónappal kerülnek forgalomba. A boroknak friss, gyümölcsös karakterük van, és legjobb őket azonnal élvezni.
  • Alacsony alkoholtartalom - A legtöbb Vinho Verde alkoholtartalma alacsonyabb, mint 11,5%. Érdekesség, hogy a vörösborok alkoholtartalma általában alacsonyabb, mint a fehéreké, gyakran 10% alatti értékkel.
  • Enyhén szénsavas – A Vinho Verde borokat az elsődleges alkoholos erjesztés után
  • olyan gyorsan palackozzák, hogy az almasavbontás (másodlagos/malolaktikus erjedés) a palackban következik be. Ennek hatására a bor felbontáskor enyhén szénsavas.

Mivel párosítsa?

Mivel a Vinho Verde borok alacsony alkohol- és magas savtartalmúak, könnyed ételekkel ajánlott párosítani őket. Kiválóak a tenger gyümölcsei mellé, grillezett halakkal, rákkal.

A rozé Vinho Verdék kiváló alternatívája a prosecco-nak, tökéletes választás aperitifnek, reggelihez, vagy könnyű sajtokhoz, salátákhoz.   

A vörös Vinho Verde borok savasabbak és könnyebb testűek, mint a legtöbb vörösbor, ezért ételpárosításnál ajánlott ezt figyelembe venni. Különösen jól illenek a friss zöldfűszerekkel készült fogásokhoz.

Vinho Verde ajánlataink ITT, portugál borkínálatunk pedig ITT találhatók.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.