Mi a Pet-Nat? Minden, amit érdemes tudni róla
A Pet-Nat az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De mi is az a Pet-Nat?
A Pet-Nat (a „petillant naturel” rövidítése) egy természetes gyöngyöző bor, amelyet a lehető legkevesebb beavatkozással készítenek. A folyamat során semmit sem adnak hozzá és semmit sem szűrnek ki a végén.
A bort még az erjedés alatt palackozzák, és a buborékképződés érdekében koronás kupakkal (amely egy kis mennyiségű szén-dioxidot tart vissza) zárják le. A franciák az eljárást „methode ancestral”-nak nevezik, amely során a bor palackozását az erjedés kezdeti szakaszában végzik és ezt sokkal régebb óta alkalmazzák, mint más bonyolultabb módszereket a gyöngyöző bor előállítása során.
Bónuszként, amiért a Pet-Natban nincsenek hozzáadott összetevők, természetesen alacsonyabb az alkohol tartalma és kevesebb cukrot tartalmaz, mint más gyöngyöző borok.
A Pet-Nat borok az idő múlásával egyre szárazabbá válnak ezért, ha biztos akar lenni abban, hogy az Ön bora nem túl édes - hagyja néhány napig napos helyen, ezzel elősegítve a palackon belüli erjedést. A Pet-Nat borokat legjobb hűtött állapotban felszolgálni annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassuk pezsgésének és ízének előnyeit.
Miért is olyan népszerűek a Pet-Nat borok?
A Pet-Nat borok sokoldalúságuknak és könnyű fogyaszthatóságuknak köszönhetően váltak népszerűvé. Mindemellett van néhány további előnyük is. Előszőr is, a hagyományos gyöngyöző borok egy olcsóbb alternatíváit jelentik, ezáltal egy szélesebb piaci réteg számára is könnyen elérhető.
Másodszor, míg a klasszikus gyöngyöző borok a szőlőfajták meglehetősen szűk köréből készülnek, addig a Pet-Nat borok bármilyen szőlőből előállíthatók. Ez azt jelenti, hogy a borászok rengeteg szokatlan szőlőfajta kombinációval kísérleteznek, ami igazán szórakoztató és érdekes ízeket eredményez.
A Pet-Nat borok lehetnek fehérek, rozék, vörösek vagy akár narancsborok, – így egy szuper opciót jelentenek az ételekhez való párosítás során, mivel szinte mindenhez passzolnak. Mindezek tetejébe pedig, mivel a Pet-Nat borok nem tartalmaznak hozzáadott összetevőket, illetve alacsonyabb a cukor- és alkoholtartamuk, az egészségtudatos életvitelbe is könnyen beilleszthetők.
Miért opálos a Pet-Nat?
Egy hagyományos Pet-Nat nem úgy néz ki, mint a klasszikus Pezsgő, Prosecco vagy Cava. Mivel a bor palackozásakor még az élesztő erjedésben van, előfordulhat, hogy üledékréteggel találkozik a palackban. Ezektől az elhalt élesztő sejtektől nem kell félni, sőt, ha a Pet-Nat bort a felbontás előtt felfordítja vagy megforgatja, ez segíthet a bor habzásának fokozásában.
Milyen ízű a Pet-Nat?
A Pet-Nat szépsége abban rejlik, hogy szinte bármihez hasonlíthat az íze. Más gyöngyöző borokkal ellentétben bármilyen fajta szőlőből elkészíthető. Magának a borstílusnak is van egy sajátos ízprofilja, s gyakori, hogy száraz almaborra vagy kombuchára jellemző ízjegyeket lehet érezni. Ez a fanyarság, remek ellenpontja a borban maradó édes cukornak és gyümölcsöknek.
Tippek a Pet-Nat fogyasztásához
Íme néhány profi tipp, ha felfedezné ezeknek a lenyűgöző és csodálatos habzó borok világát:
- Jól hűtve tálaljuk
A Pet Nat alapos lehűtése segít megelőzni, hogy felbontáskor erőteljesen habzani kezdjen. Senki sem szereti a Pet Nat illatú szőnyeget!
- Fiatalon igyuk
Ne feledje, ez a bor szó szerint ÉLŐ. Minél tovább tárolja, annál jobban fog változni a palackban és lehet, hogy nem ugyanaz a bor lesz, mint amibe beleszeretett az első vásárlás során.
Tekintse meg a Pet-Nat kínálatunkat, vagy válogasson további borkülönlegességeink közül kedvezményes áron a közelgő Borszerda alkalmából március 6.-án!