Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mi a különbség a Prosecco Rosé és a rosé pezsgő között?

A champagne-hoz hasonlóan ma már az is szabályozott, jogilag mit lehet Prosecco Rozénak nevezni.

A pezsgőt nem csak szilveszterkor vagy különleges alkalmakkor lehet élvezni – különösen, ha az rózsaszín. A rajongóknak jó hír, hogy az olasz Denominazione di Origine Controllata (DOC) konzorcium 2021 január 1-jétől véglegesen hivatalossá tette a Prosecco Rosé-t. Azonban minden rosébarátnak tudnia kell, hogy van néhány kulcsfontosságú különbség, amely megkülönbözteti a Prosecco Rosé-t a rosé pezsgőtől.

Prosecco Rosé
A Prosecco Rosé-t a többi rosé pezsgőtől és habzóbortól olyan szabályokkal különböztetik meg, melyek kitérnek a fajta, a szín és az erjedés részleteire is. A Prosecco Rosé-hoz a szőlőnek Olaszország meghatározott régiójából kell származnia, mely megfelel az olasz kormány minőségi követelményeinek. Ezt a palackon a DOC vagy a DOCG felirat is jelzi. Legalább 85% -ban még mindig a fehér glera szőlőből kell készülnie, a vörös pinot noir-ból pedig 10-15% -t tartalmazhat, hogy ragyogó rózsaszín színe legyen. Olaszország DOC irányelvei előírják, hogy a Prosecco Rosé-t legalább 60 napig kell fermentálni rozsdamentes acél tartályokban. A többi pezsgő rosébor esetében nincs ilyen követelmény, és néha csak egy hétig erjesztik őket.

Ez is érdekelheti:
Champagne, Cava, Prosecco? Miben különböznek egymástól?

Rosé pezsgő
Rosé pezsgő a világ minden táján készül, változatos stílusban, a különböző régiók különböző szőlőfajtáiból. A könnyű virágostól a testesig vagy a gyümölcsösig a „cukor + élesztő = alkohol és szén-dioxid” egyszerű képlete hozza létre őket. Amikor a bort zárt környezetben erjesztik, a szén-dioxid csak nyitás után szabadul fel, apró buborékok formájában. A gyümölcsösségre, a buborékméretre helyezett hangsúly és a készítési módszerek különbözőségeivel minden országnak megvan a maga verziója.

Cava - A spanyol pezsgő, mely macabeo, parellada és xarello szőlőből készül.

Crémant - Franciaország Champagne régióján kívül a hagyományos módszerrel előállított pezsgőt jelöli. Legnevesebb területei a Loire és Elzász régiója. A Crémant valamivel kevésbé pezsgő, mint a Champagne.

Sekt: Német pezsgő, amely édességében és szárazságában változhat, és jellemzően alacsonyabb alkoholtartalmú, mint a Champagne.

Ez is érdekelheti:
14 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a champagne-ról
Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?

Ha legközelebb egy palack Rosé Prosecco-t bont a barátaival és a családjával, jó, ha tudja, hogy sok erőfeszítés és szigorúan szabályozott előírások garantálják a minőséget!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.