Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mi a különbség a francia, új-zélandi és kaliforniai sauvignon blanc között?

A sauvignon blanc az egyik legjobban azonosítható fehérbor, aminek több oka is van. Ropogós, magas savtartalommal rendelkezik, emellett van benne egy pirazin nevű kémiai vegyület, amely füves, gyógynövényes vagy paprikás ízeket ad a borhoz. Ha hűvösebb éghajlaton termesztik vagy korán szüretelik, a fűszernövényes-zöldes jelleg dominál. Melegebb éghajlaton, vagy ha hosszabb ideig hagyják a tőkén, az olyan érettebb, gyümölcsös ízek kerülnek előtérbe, mint a grapefruit, a maracuja és a guava.

A sauvignon blanc Bordeaux-ból származik, de mára az egész világon elterjedt, és Franciaországban, Új-Zélandon és Kaliforniában is nagy hírnévre tett szert. A fajta szépen kifejezi a termőhelyet. A Loire-völgyi boroknak a talaj kovás, füstös és ásványos jelleget kölcsönöz. Itt a legtöbb sauvignon blanc-t rozsdamentes acéltartályban érlelik, és frissen, fiatalos állapotban palackozzák. A bordeaux-i Pessac-Léognan legjobb boraihoz azonban a sauvignon blanc-t más fehér szőlőfajtákkal házasítják, hordóban erjesztik és érlelik.

Mi a különbség a három régió azonos szőlőfajtája között?

A legnagyobb különbség az óvilági és az újvilági tényező. Az Európából származó óvilági borok inkább terroir-központúak és alacsonyabb alkoholtartalmúak. Az Újvilág borai általában testesebbek és gyümölcsösebbek, jellegzetesek a hordóhasználatból eredő ízjegyek és magasabb az alkoholtartalmuk.

A franciaországi sauvignon blanc általában földesebb és terroir-központúbb, mint újvilági társai. Bordeaux-ban a szőlőt a sémillon-nal keverik, hogy a híres desszertbor, a Sauternes, frissítő, ásványos fehérbor legyen. A Loire-völgyben a leghíresebb sauvignon blanc termelő vidékek Sancerre és Pouilly-Fumé. E két borvidék borainak a meszes, kavicsos talaj tűzköves ízt kölcsönöz, erős, füstös ásványossággal. A borok általában alacsony alkoholtartalmúak és nagyon kiegyensúlyozottak.

Az Újvilágból származó sauvignon blanc általában nagyobb hangsúlyt fektet a gyümölcsökre. Kaliforniában általában citrusos-trópusi gyümölcsös. Robert Mondavi 1968-ban kezdett sauvignon blanc alapú borokat készíteni, és Fumé Blanc-nak nevezte el őket. Az ünnepelt francia Pouilly-Fumé ízvilágát igyekezett megismételni, mégpedig úgy, hogy a hordós érleléssel csökkentette a borok gyümölcsösségét.

A legnépszerűbb sauvignon blanc általában Új-Zéland déli szigeteiről származik. Itt általában fűszeresebb és gyümölcsösebb borokat készítenek, amelyekben a buja, trópusi gyümölcsös ízek dominálnak. A borok általában testesebbek és gyümölcsösebbek, ugyanakkor markáns savtartalommal rendelkeznek, ami frissen tartja őket.

Melyek hozzá a legjobb ételek?

A magas savtartalom és az élénk, friss ízek miatt a sauvignon blanc ételbarát bor. A könnyedebb, ásványos stílusú Loire-völgyi sauvignon blanc remek aperitif friss sajtokhoz, vagy osztrigához, kagylókhoz és fehér halakhoz. A gyógynövényesebb új-zélandiak jól párosíthatók a klasszikus konyhai fűszernövényekkel és zöldségekkel. Gondoljunk a grillezett spárgára petrezselyemmel, a párolt zöldbabra és mentára, valamint a bazsalikommal készült salátákra. Különösen finom a citrusos mártásokkal készült fehérhúsokhoz. Az érettebb, magasabb alkoholtartalmú kaliforniai sauvignon blanc elbírja a nehezebb szószokat is. A kulcs az, hogy a bor súlyát és ízintenzitását az étel súlyához és ízintenzitásához igazítsuk.

Kiemelt sauvignon blanc ajánlatunk:
Aetos Reserva Privada Sauvignon Blanc 2022
La Baume La Grande Olivette Sauvignon Blanc 2022
Lawson's Dry Hills Ten Rocks Sauvignon Blanc 2022


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.