Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Mi a Crémant, és miben különbözik a pezsgőtől?

Franciaország egyik leghíresebb itala a Champagne, ám a franciák még sok nagyszerű pezsgőt készítenek, melyek egyike a Crémant. A Crémant szó szerint azt jelenti, hogy krémes, és ez a buborékokra vonatkozik, melyek ennél a pezsgőnél kevésbé élénkek, inkább bársonyosak. A Crémant lehet fehér vagy rozé, száraz vagy félszáraz, és hasonló gyártási folyamaton megy keresztül, mint a Champagne, beleértve a palackos erjesztést is. Előállítását a francia bortörvények szabályozzák, sokféle stílusban és különféle szőlőkből készülő, kiváló pezsgő.

Hol készül a Crémant?

Nyolc különböző francia borvidéken készítenek Crémant-t. A pezsgő teljes neve a származási helyére utal. Például a Crémant d’Alsace az elzászi régióból származik. A nyolc régió a következő:

Elzász
Bordeaux
Bourgogne (Burgundia)
Die
Jura
Loire
Limoux
Savoie

Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió

Miből készül a Crémant?

Minden Crémant régiónak megvannak a maga előállítási szabályai, de van néhány közös szabály is (pl. kézi betakarítás, vagy a dosage-ra és az érlelésre vonatkozó határértékek). Amiben a Crémant igazán érdekes, az a megengedett szőlőfajta. Ez régiónként változik, de több, a termőhelyre jellemző fajtából is készíthető. Ezek közül a leggyakoribbak a chardonnay, chenin blanc, cabernet franc, pinot blanc, pinot gris, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, pinot noir, gamay, malbec, grollo és aligoté. A fajták pontos listája és aránya az adott régió szabályaitól függ.

Hogyan készül a Crémant?

A gyártási folyamat hasonló a Champagne készítés folyamatához. A szőlő betakarítása és préselése után hagyják erjedni a levét, hogy csendes alapbort készítsenek. A folyamat következő lépése a második fermentáció. Palackokban történik, amit „hagyományos módszernek” neveznek. A csendes alapbort palackba töltik, és bor, cukor és élesztő keverékével indítják újra az erjedést. Mivel lezárják a palackot, az erjedés során keletkező CO2 finom buborékokat képez. Az erjedés befejeződése és az élesztősejtek elpusztulása után is tovább érlelődik a pezsgő a palackban. Ez a „seprőn” érlelés a regionális termelési szabályoktól függően akár három évig is eltarthat. Ezalatt a bor testesebbé válik és további aromákat fejleszt ki.

A bor értékesítése előtt el kell távolítani belőle az elhalt élesztősejteket. Így a palackokat naponta átmozgatják, hogy az élesztő lassan a palack szájába kerüljön. Ezután ezt lefagyasztják a benne lévő élesztősejtekkel együtt, és eltávolítják a dugót. A palack belsejében lévő CO2 nyomása eltávolítja a fagyott élesztőt. Az élesztőeltávolítás során elveszett bor pótlása után a pezsgő eladásra kész.

Ez is érdekelheti: 14 érdekes dolog a Champagne-ról

Milyen ízű a Crémant?

A legtöbb Crémant száraz, magas savtartalmú, könnyű vagy közepesen testes. A palackos erjesztésből adódóan jellemzően élesztős aromájuk van, a helyi termelési szabályoktól függően pedig különböző kiegészítő aromákkal rendelkezhetnek. Még egy-egy régión belül is jelentősen eltérhetnek a stílusok. A rozé Crémant a piros gyümölcsök aromáival rendelkezik, emellett finom élesztős jegyekkel bír.

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztáskor ügyeljünk arra, hogy kellően hűtött legyen.  A legélvezetesebb 6-8 °C között, a pezsgőhöz hasonlóan aperitifként, vagy sajtokhoz, tenger gyümölcseihez, fehér húsokhoz, gyümölcsökhöz, könnyű húsokhoz, diófélékhez fogyasztva.

 A legjobb pohár a Crémant-hoz egy pezsgős flőte. Ez a magas, vékony üveg segít a lehető leghosszabb ideig megőrizni a pezsgő buborékait, de tulipán alakú pezsgős poharakban felszolgálva is kiváló élmény.

Miben különbözik a Crémant és a Champagne?

A fő különbségek a Champagne és a Crémant között, hogy:

  • A Champagne a Champagne régióból, míg a Crémant nyolc francia borrégió egyikéből származik.
  • A Champagne mindössze hét fajtából készíthető. Ezek közül a pinot noir, a chardonnay és a pinot meunier a legfontosabbak. Crémant esetén a borászoknak több lehetőségük van.
  • A Crémant érlelése 9 hónaptól 4 évig tart, a Champagne esetében ez 2-6 év.
  • A Crémant buborékjai lágyabbak, krémesebbek.

Mivel a Champagne-hoz hasonló gyártási folyamattal készül, általában minőségében is hasonlóan élvezetes pezsgő. Ennek ellenére a Crémant jellemzően olcsóbb, mert nem olyan híres, mint a Champagne.

Ez is érdekelheti: Champagne, Cava, Prosecco – Miben különböznek egymástól?

Itt találja Cremant és itt a Champagne kínálatunkat,


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.