Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Meddig áll el egy üveg bor felbontás után?

Abban a pillanatban, ahogy kinyitjuk a bort, az oxigénnel érintkezik és ezáltal megindul az oxidáció folyamata. Kérdés, hogy meddig is áll el egy üveg bor, miután felbontottuk? Szakértők szerint ebben a legfontosabb tényező a minőség: minél jobb minőségű a bor, annál hosszabb az élettartama egy már felnyitott palackban, függetlenül attól, hogyan óvjuk (pl. vákuummal vagy argon gázzal).

Fehérborok és rozék

A minőségi fehérborok általában nem oxidálódnak gyorsan, így pedig egy jó chardonnay, rizling vagy sauvignon blanc nyugodtan el fog állni 3-4 napon keresztül is a hűtőben felbontás után. A nagyon jó savszerkezetű, testesebb, illetve hordós érlelésű fehérek pedig akár egy hétig is eltarthatnak, ugyanis még ha enyhén veszítenek is az aromájukból, szinte ugyanolyan minőségben élvezhetjük őket.

A reduktív és egyszerűbb, könnyű és gyümölcsös fehérek általában pár nap alatt elveszítik frisseségüket, csakúgy, mint a rozék, így ezeket a borokat érdemes a felbontástól számított 2 napon belül elfogyaszatni.

Vörösborok

A vörösborok élettartama hasonló a fehérekéhez és ezek a borok általában még 3-4 napon keresztül fogyaszthatóak felnyitásuk után. Emellett, minél robusztusabb egy vörösbor, annál több tanninnal rendelkezik, ami segít védekezni a bornak az oxigén ellen.

Egy nagy és testes bort, mint például egy robusztus Kopar-t akár 5-6 napon keresztül is nyitva tarthatunk minden gond nélkül. Arra is érdemes emlékezni, hogy a hordós erjesztés és érlelés is növelheti az időt, amit minőség- és élvezetromlás nélkül bír ki egy palack bor a felbontást követően.  

Habzóborok és pezsgők

A habzóborok a saját szén-dioxidjuk révén védettséget élveznek az oxigénnel szemben, ám csak akkor, ha a felbontott palackot megfelelő, a célra kialakított dugóval, vagy vákuummal zárjuk le kibontás után.

Az sem mindegy, hogy mennyire van tele a palack. Ha csak egy pohárnyi bor hiányzik, akkor a felbontott üveg akár 3-4 napig is eltarthat, amíg a dugó segít megtartani a belső a nyomást és lassítja az oxidáció folyamatát.

Ha a palack már csak félig van tele, akkor maximum 2 napig érdemes tartogatni az üveget, ugyanis a buborékszerkezet teljesen ellaposodik ennyi idő alatt. Ha ennél is tovább maradna nyitva az üveg, a bor még mindig tökéletes lesz főzéshez, például egy rizottóhoz, ugyanis a bor savassága nagyszerűen kiegyensúlyozza a rizs édességét.

Hogyan maximalizálhatjuk a borunk frissességét felbontás után?

Az alábbi pár trükkel meghosszabbíthatjuk a felbontott bor élettartamát:

  • Miután kiöntötted magadnak az első pohár bort, azonnal dugózd vissza az üveget. Ha később úgy döntenél, hogy szeretnél még egy pohárral, az oxigénnel való érintkezés minimalizálásával tovább megőrzöd borod minőségét.
  • Fektess be egy vákuumpumpába! Ez a praktikus készülék kiszívja a levegőt a nyitott borosüvegből, ezzel lassítva az oxidációt. Olcsó és könnyen kezelhető.
  • Függetlenül attól, hogy vörös- vagy fehérbort iszol, a maradékot rakd a hűtőszekrénybe, ezzel is elősegítve a bor frissen tartását.
  • A fél palackos kiszerelés (0,375 l) vásárlása szintén briliáns megoldás a potenciális borveszteség elkerülésére.
  • A legrosszabb esetben pedig, ha mégis elfeledkeznél egy üveg borról, akkor azt még főzéshez fel tudod használni - szerencsére rengeteg fantasztikus recept létezik, amely egy kis borért kiált.

Forrás: WineEnthusiast (https://www.winemag.com/2017/01/10/openbottle/)


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.