Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

MARIASY - A furmint három arca

A tokaji Kopasz-hegy oldalában, a Csurgó-völgyben található a MARIASY Birtok szőlőskertje, mely szemet gyönyörködtető, igazi gyöngyszem, ahol egészen különös hangulat ragadja magával a látogatót. A lenyűgöző látványt a többszáz éves görgeteg kövekből rakott, több szinten tovafutó támfalrendszer méginkább fokozza. A nemrégiben újra feltámasztott birtok egyik éltető keze és borásza Bacsó András. Vele beszélgettünk.

Honnan ered a név?

A dűlő neve Máriás - korábbi évszázadokban Marias - mely már az 1789-es Szirmay-féle besorolásban is szerepel. Ugyanakkor a tulajdonos nemesi családra utalva Máriássy néven is ismerték. Mi ebből a kettőből kreáltunk egy új nevet, így lett MARIASY.

A birtokra érkező rögtön érzi, hogy a MARIASY az emberre hangolt, családias borászat.

Három barát közös összefogásával, a tokaji terroirba vetett hittel, a nagy bor készítésének víziójával, értékteremtő céllal született. Hiszünk a minőségi bor közösségformáló erejében.

Nagyon különleges a birtok elhelyezkedése. Mennyiben más itt a klíma?

A magas partfalak jelentős védettséget és kedvező mikroklímát biztosítanak. Ahogy mi hívjuk, a “Parcelle du Petit Amphithéatre” egy jól behatárolható 5 hektáron helyezkedik el, melynek felén vegyesen vannak öreg és fiatal szőlőtőkéink. Hűvösebb a klímája, mint a környező birtokoknak, ami biztosítja, hogy a savak tovább megmaradjanak a borban. Sőt, a lösztalajnak köszönhetően ezek nagyon szépek, szinte selymesek, így lágyabb stílusú borokat tudunk készíteni. A friss savak pedig a pezsgőkészítésnek is kedveznek.

Van hátránya is ennek az elhelyezkedésnek?

A völgykatlan könnyen válhat fagyzuggá, emellett bizonyos betegségek jobban veszélyeztetik a szőlőt, hiszen itt nem járja át annyira a szél. A komoly rézsűk miatt a legfelső területeken jóval hamarabb érik a szőlő, a szüretet ott kezdjük, és onnan haladunk lefelé.

A birtok szlogenje: “A furmint három arca”

A furmint három arcát szeretnénk bemutatni, nagyon egyszerűen. Három eltérő időpontban és érettségben szüretelve a furmint három különböző MARIASY borral ajándékoz meg bennünket. A szeptemberi üde, ropogós savú fürtökből pezsgő készül. Körülbelül egy hónap múlva, mikor az érettség, a cukrok és savak egyensúlya megfelel a nagy tokaji száraz borok kritériumainak, a száraz furmint alapanyagát takarítjuk be, majd október végén a nemes aszúnak való szemeket gyűjtjük. A “három szüret, három bor” élményt pedig örömmel osztjuk meg a borkedvelőkkel, így bármelyik szüretbe bekapcsolódhatnak.

Nincs is tervben más típusú bor?

Nagyjából 10 évig nincs. Ugyanakkor tervezgetünk, hiszen vannak olyan területeink, ahol illatos fajta is van, illetve a 150-200 éves teraszok újratelepítésénél rezisztens fajtákban gondolkodunk. Jelenleg az ültetvényeink 80%-a furmint, de van 10% sárgamuskotály és egy kis „huncutság” is.

A MARIASY Crémant de Furmint nagy meglepetése volt a Furmint Februárnak, amit mindenki meg akart kóstolni…

A pezsgő szó itthon kissé lejáratott. Ám mivel minden hagyományos módszerrel készülő pezsgő használhatja a crémant nevet, nagyon örülnék neki, ha Tokaj-Hegyalján nemcsak a methode tradicionelle elnevezést, hanem a “Crémant de...“ -t is használnánk. Azonban nem “Crémant de Tokaj” formában - nem vagyok híve annak az elképzelésnek, hogy Tokaj márkanév legyen. Szerintem - francia mintára - származás és eredetmegjelölésként kéne szerepelnie, míg a Tokaji elnevezést megőrizném a nagy klasszikus édes boroknak.

A buborékosok ma reneszánszukat élik. Mennyire gondolkodnak nagy, évjáratos pezsgőkben?

A Crémant de Furmint számomra kiváló lehetőség arra, hogy megmutathassam a MARIASY terroir legszebb arcát. Elegáns, ásványos, maga az öröm és az ünnep, ezért is gondolkodunk évjáratos kivitelben. Célunk, hogy a száraz boraink a tokaji és burgundi tradíciókat ötvözzék. Pici fahordóval, lenyűgöző eleganciával, könnyed frissességgel, ami gazdagságával, íz-intenzitásával, szép savaival bármikor méltó társa az asztal főételeinek.

Az aszú nagyobb kihívás?

Az aszúszemek képződése misztikus csoda, az aszúkészítés pedig aprólékos, sok türelmet és hozzáértést igénylő folyamat. Ugyanakkor hiszem, hogy a borvidék egyetlen birtoka sem mondhat le arról, hogy kitekintsen a nemzetközi térbe, ahol Tokaj mégiscsak a nemes aszúról ismert. Úgy gondolom, hogy a MARIASY-nál az 5 Puttonyos koncentrációban jelenik meg a vibráló savaknak és az aszúszemek adta édességnek az a nagyon szép egyensúlya, amit kóstolva rájövünk, hogy nem édesbort, nem desszertbort, hanem nemes aszút kortyolunk.

Az adott évjárat teljes volumene piacra kerül, vagy olasz mintára reserve tételként marad a pincében is, későbbi értékesítésre?

Marad, de mindössze 100-200 palackkal egy-egy nagy évjáratból. Ezért is figyelünk oda a minőségi dugóhasználatra.

Tokaj vonatkozásában az aszút tartom olyan bornak, ami nemzetközi presztízst tekintve is megérett arra, hogy 15-20 évre “elfeledkezzen” róla az ember, és utána kezdje újból elővenni, kóstolni. Nemcsak itthon, de nemzetközileg is erősíteni kell a kommunikációban ezt a potenciálját.

A nagy évjáratos pezsgők, szárazborok, és az aszú is nagyon sokáig eltartható. A MARIASY borok mikor lesznek a csúcson?

A Crémant de Furmint igazi érlelése a degorzsálás előtti periódus. Most úgy vélem, itt a 2 év elégséges, és degorzsálás után nagyjából 2 évig nagyon jól iható. A Furmintnál és Aszúnál egy bizonyos idejű fahordós érlelés után szisztematikusan a palackos érlelésre törekszünk. Ez a Furmintnál legalább egy, míg az aszúnál minimum 2 év az értékesítés előtt. A boraink így csak akkor kerülnek a piacra, mikor készen állnak a fogyasztásra.

A tokaji borvidék iránti szenvedély jegyében született MARIASY borok ITT érhetők el.

Ez is érdekelheti: Szenvedély, elhivatottság, alázat - Portré Bacsó Andrásról


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.