Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

„Le Beaujolais Est Arrivé!” - Megérkezett a Beaujolais Nouveau!

 

Beaujolais régióban mindig is készült fiatal, üde bor a szüret megünneplésére, de ez egészen a második világháborúig csak helyben volt kapható. Eredetileg csak december 15. után lehetett árusítani, de 1951-ben a bor eredetvédelmi oltalmat kapott, s a forgalomba hozatal időpontját november 15-re hozták elő. Akkoriban a borvidék össztermelésének 10 százalékát sem tette ki, míg napjainkban a teljes régió bortermelésének egyharmada Beaujolais nouveau-ként kerül forgalomba.

Tulajdonképpen maguk a borászok kezdtek el a vetélkedni abban, hogy ki tudja leghamarabb eljuttatni a borát a lyoni fogadókba, ahol aztán kiírhatták: “Le Beaujolais Est Arrivé!” - azaz, a Beaujolais megérkezett. A Beaujolais Nouveau pedig idővel annyira népszerűvé vált, hogy 1985-től a megjelenés időpontját világszerte november harmadik csütörtökére helyezték át, és a többi, ahogy mondani szokták, történelem.

Beaujolais: Borvidék vagy bor?

Beaujolais borvidéke a Burgundia déli részén, Lyon közelében található.  Bár Beaujolais régióban számos hagyományos bort is termelnek, a legismertebb a Beaujolais nouveau, az újbor. A régió emblematikus és szinte kizárólagos szőlőfajtája a korán érő és bőtermő gamay noir, amely kiválóan alkalmas a Beaujolais Nouveau-t jellemző szénsavas macerációval történő borkészítésre. 

A kézzel szüretelt, egészben hagyott fürtökben a gyümölcs súlyától az alul lévő szőlőszemek összetörnek, a levük kifolyik és erjedésnek indul. A folyamat során szén-dioxid keletkezik, ami úgynevezett szénsavköpeny alá vonja a többi szőlőfürtöt, így a bogyók belsejében is megindul és napok alatt végbemegy az erjedés. A préselést és tisztítást követően, néhány héttel később pedig már palackozható is a bor.

Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió

A laza családi és baráti összejövetelek bora

A modern Beaujolais Nouveau friss, könnyű bor (vörös vagy újabban rozé), szelíd tanninokkal, gazdag gyümölcsös és virágos aromákkal. Emellett magán hordozza a borászat és a termőhely karakterét is.

Nagyon friss, gyümölcsös, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkezik, így rendkívül jól fogyasztható akár aperitifként, akár számos étel mellé. Fiatalos és élénk gyümölcsös profilja miatt közkedvelt a kezdő borfogyasztók körében is. Fogyasztását frissessége révén a fehérborokhoz hasonlóan 12 fokon javasolják.

Ez is érdekelheti: Milyen hőmérsékleten fogyasszunk a különböző borokat?

Mivel fogyasszuk?

Tökéletes kísérő néhány szelet szalámi és sonka mellé, de kiváló kísérője a szárnyasterrine-nek, kacsarilette-nek, tésztákéregben sült pástétomnak is.

Főételként főtt lyoni kolbászt esznek hozzá, burgonyával és hagymalekvárral, de véreshurkához, vörösboros kakaspörkölthöz vagy marharaguhoz is jól passzol.

Érdemes könnyebb fogások mellé is kipróbálni. Saláták, tésztafélék, de akár halak vagy vegetáriánus ételek mellé is jó választás. A folyós csokoládé fondant-tal pedig, amely szépen harmonizál a gyümölcsös (málna, meggy, szeder) aromákkal egyszerűen mennyei párosítás!

A Beaujolais Nouveau tökéletesen bizonyítja, hogy nem feltétlenül a legdrágább bor a legjobb, hanem az, amit jó társaságban, együtt fogyasztunk el! Érdemes gyorsan lecsapni a Magyarországra érkező palackokra, ugyanis nem készül sok a Beaujolais-ból, másrészről a tradíció szerint hamar el is kell fogyasztani őket.

Ez is érdekelheti: Hogyan párosítsuk a bort sajttal?


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.