Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Kóstoljon bele a világ legősibb borainak világába!

A grúz borok a világ legrégibb borai. Grúziában találtak olyan szőlőbor-maradványokat, amelyek Kr. e. 6000-re nyúlnak vissza. A bor sok nyelvben használt neve is (wine, Wein, vino, stb.) is minden bizonnyal a grúz „ghvino" szóból származik.

Mi adja a grúz borok különlegességét?

A grúziai borkészítés talán egyik legikonikusabb eleme a Qvevri. A szőlő kipréselt levét ebbe a méhviasszal kikent és lezárt, csepp/tojás alakú agyagedényben erjesztik és érlelik. Más országok is használnak agyagedényeket, de a Qvevrit a földbe ássák, ahol állandó, alacsony hőmérsékleten megy végbe az erjedés, és csak az edény felső, föld feletti nyílása érhető el a borász számára. Általában ezek az edények 1000 és 1500 liter közötti űrtartalmúak, de a méret a 30 literestől a több száz hektósig változhat. Az agyag porózus, így a bor szabadon lélegezhet, de a hordóval ellentétben nem ad hozzá fás ízjegyeket. Az edényt légmentesen lezárják, és több hónapra magára hagyják. A törköly, seprő és kocsány ezalatt lassan leszáll az edény aljára, így egyszerre szűri és olyan egyedi jegyekkel ruházza fel a grúz borokat, amelyek máshol nem találhatóak meg. A módszer az UNESCO szellemi világörökségi listáján szerepel.

Több mint 500 féle helyi szőlőfajta

A grúz borok egyediségét tovább fokozza a különleges termőhely és a több mint 500 féle autochton szőlőfajta. A grúzok nagyon büszkék saját fajtáikra, melyeket jellemzően fajtaborként készítenek el. Szívesen mutatják meg, hogy ugyanaz a szőlő tartályban, hordóban, vagy Qvevriben erjesztve milyen borrá alakul. A leggyakoribb fajta a saperavi, amely a vörösborok készítésének alapja. Kiváló minőségű, intenzív ízű, prémium borokat képes adni, melyekre jellemző a feketebors és a cseresznye ízjegyei.

Híres narancsborok

A leghíresebb Qvevri borok fehér szőlőből készülnek, úgy, hogy a magokat és a szőlő héját is érintkezésben tartják az erjedő musttal, ami ettől narancsos (borostyán) színt kap. A helyiek ezt borostyánbornak nevezik. Egyes régiókban a héjkontakt hossza gyakran hat hónap, ami aszalt gyümölcsök, méz és tea ízben gazdag, testes, magas tannintartalmú borokat eredményez. Ezek általában sokkal intenzívebb színűek, ízűek és testűek, ha összehasonlítjuk őket a más országokból származó narancsborokkal. Eredetileg ez a fajta borkészítés a templomok és kolostorok számára volt fenntartva.

Kifinomult elegancia

A kínálatunkban szereplő Château Mukhrani a World's Best Vineyards 2023 listáján 47. helyen szerepel. 1878 óta készítenek bort, mikor Ivane Mukhranbatoni, a királyi család leszármazottja visszatérve Franciaországból - ahol Bordeaux-ban és Champagne-ban tanulta a borkészítést -, úgy döntött, létrehozza az első grúziai château-t. A borászat alapgondolata a hitelesség. Boraik természetes erjedésen mennek keresztül, s a  szőlőültetvényeikből származó természetes élesztő felhasználásával hangsúlyozzák a terroirt és a grúz szőlőfajták egyediségét. A Chateau Mukhrani a 2020-as évjárat óta teljesen bio. Boraik átlagos érlelési ideje fehérborok esetében kilenc hónap, vörösborok esetében pedig 15-30 hónap. A Qvevri vörösborokat viszonylag rövidebb ideig, legfeljebb 3 hónapig tartják héjon, míg a fehér Qvevri borok esetében ez legfeljebb 6 hónap. Ennek eredményeképpen boraikra kifejezettebb gyümölcstónusok és mérsékelt tannintartalom jellemző.

Ez is érdekelheti:

Három tokaji borászat is a világ 100 legjobbjai között!

Bio, biodinamikus, öko, organikus, natúr - Mi a különbség?

 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.