Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Kávé és bor - Hasonlóbbak, mint gondolná!

A kávé és a bor sokunk két kedvenc itala, s bár az egyiket általában nappal, a másikat pedig este fogyasztják, sokkal több közös vonásuk van, mint gondolnánk.

Mi a közös a kávéban és a borban?

A kávéra és borra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint ellentétekre, hiszen az egyik a reggeli szükséges energiabomba, a másik pedig az esti vacsora mellé, a nap befejezéséhez választott ital, pedig a köztük lévő hasonlóságok túlmutatnak a 100 pontos pontozási rendszeren.

Termesztés

Kezdjük azzal, hogy a kávé és a bor eredendően hasonlítanak egymásra előállításuk módjában. Mindannyian tudjuk, hogy a bor szőlőből készül, amelyet összezúznak és erjesztenek, de arról talán kevesebben hallottak, hogy a kávé előállításnál is fontos szerepet játszik az erjesztés, mely általában cementtartályokban zajlik. Az erjesztés időtartama az érettségi szinttől, az éghajlattól és a fajtától függ. 

Ennek tudatában talán kevésbé meglepő, hogy a borhoz hasonlóan a kávé ízét, testét, savasságát és jellemzőit is az éghajlat, a tengerszint feletti magasság, a talaj típusa és a fajta is alakítja.  A különböző fajták, csakúgy, mint a szőlő, más-más talajt kedvelnek.

A kávé- és bortermelés másik nagy hasonlósága, hogy mindkettőnek van egy-egy ideális éghajlati "övezete", ahol termelni lehet. Míg a borvidékek többsége az Egyenlítőtől északra és délre a 30° és 50° között található szélességi körökön belül helyezkedik el, a kávécserjék számára optimális környezet az Egyenlítőtől északra 25° és délre 30° szélességi körök között található, amelyeket együttesen kávéövezetnek neveznek.

Kóstolás

A kávé- és borértékelésnek is megvan a maga szabályrendszere, amelyek nagyon hasonló tulajdonságokat vizsgálnak. A kávé világában a professzionális kóstolás a borkóstoláshoz kísértetiesen hasonló folyamat, mely magába foglalja az illatok, ízek, édesség, savasság, szájíz és utóíz elemzését.

A pörkölési folyamatról hasonlóan hat a kávéra, mint a hordós érlelés a borra. Mértéke meghatározza a kávé keserűségének, savasságának, testességének, aromájának intenzitását.

Ahogy a boroknál úgy a kávéknál is beszélhetünk egy adott termőterületről származó, egy adott fajtájú cserjéből készült a kávéőrleményről, illetve blendről (borok esetében ez a cuveé), amikor a különböző Arabica kávébabokat vegyítik. Akárcsak a bornál - a kávékeverék megalkotása is magas szakértelmet és tapasztalatot igényel.

Egészségre gyakorolt hatás

Mérsékelt mennyiségben fogyasztva a kávé csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, valamint tanulmányok szerint pozitívan hat a Parkinson- és Alzheimer kóros betegekre. A mérsékelt vörösborfogyasztás ugyancsak pozitívan hat a szív egészségére és a kognitív funkciókra. Ugyanakkor a túlzott fogyasztás mindkettő esetében függőséghez vezethet! 

Mit árul el a borízlés a kávéízlésről?

A gyümölcsös vörösborokat szereti? - Ha Ön a lágy és gyümölcsös vörösborok, például az argentin malbec vagy a merlot rajongója, a brazil kávé lehet az Ön számára ideális. A malbec jellemzően alacsony savtartalommal, közepes testtel és bársonyos ízzel rendelkezik, míg a brazil kávé szintén alacsony savtartalma és selymes, tejszerű textúrája miatt más kávéfajtáknál lágyabbnak tűnik.

Az illatos fehérek rajongója? - A virágos és illatos fehérborok kedvelői élvezni fogják az afrikai kávé virágos és citrusos jegyeit. A viognier például híres a mézédes lonc és a mandarin illatáról, míg az etióp kávébab jázminvirág aromákat és citrusos ízeket idéz. Az afrikai kávé jellemzően illatosabb, könnyedebb.

Az édes ízeket kedveli?  - Szereti a lekváros gyümölcsök, pirított diófélék és csokoládé édesebb jegyeivel teli borokat? Próbálja ki a kolumbiai kávét, amely erős karamellás édességgel, diós jegyekkel és szirupos utóízzel rendelkezik.

Próbálja ki a kínálatunkban újdonságként szereplő ESE pod kávékat, melyek nemcsak környezetbarátak és komposztolhatóak, de a hagyományos kapszulákhoz több kávét tartarlmaznak, kedvezőbb áron! 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.