Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ismerje meg a portugál borok világát!

Portugália szőlőtermesztése gazdag történelemmel rendelkezik, számos őshonos fajtának ad otthont, amelyekből egyedülálló borok készülnek. Íme a legnépszerűbb portugál szőlőfajták, melyekből a borbolt.hu kínálatában is remek borok kaphatók.

Kiváló fehérek

A portugál fehérborokról általánosságban elmondható, hogy alacsonyabb alkoholtartalommal, és gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek.

A trajadura eredetileg a Vinho Verde régió északi részéről származik. Különlegességét alacsony savtartalma adja. Ízét tekintve aromás, az őszi- és sárgabarack, valamint alma és körte lágy ízeivel és leheletnyi narancsvirág beütéssel kápráztatja el fogyasztóit. A borászok általában alvarinhóval, loureiróval és arintóval házasítják.

Az arinto szőlőfajtát Portugália legtöbb borvidékén termesztik. A Vinho Verde vidékén a pedernã névre hallgat. Élénk, frissítő savakkal rendelkezik, gyakran ásványos aromával párosulva. Ízében az alma, lime és citrom jegyei keverednek. A fajtára jellemző, hogy savtartalmát még meleg éghajlaton is megőrzi, ezért gyakran adják más, alacsonyabb savtartalmú fehér szőlőfajtákhoz.

A Lima völgyéből származó loureiro mára már a Vinho Verde régióban is igen elterjedt. A szőlőfajta nevének jelentése babérlevél, ami az illatára utal. Íze frissítő, az alma és barack jegyeivel.

Portugália legtöbbet ültetett szőlőfajtája a fernão pires, mely a Tejo, Lisboa és Bairrada régiók meghatározó fajtája. Illata és íze aromás, a citrusféléket és a rózsát idézi. Felhasználási módja felettébb változatos, önállóan, cuvée-ben, és pezsgő alapborként is használják.

Az alvarinho a Vinho Verde régió legfőbb szőlőfajtájaként is ismert. Fiatal, friss bor készítenek belőle az észak-portugáliai Minho régióban. Bora magas savtartalmú, a citrusfélék, őszibarack és trópusi gyümölcsök aromáit idézi.

Kedvelt vörösek

Portugál borokat sokan a fehérborokkal azonosítják, pedig számos kiváló vörösborral is rendelkezik az ország.

Az Alentejo régió meghatározó szőlőfajtája az alicante bouschet, amelyből kiváló száraz vörösbor készül. Illatában és ízében is a sötét bogyós gyümölcsök, a csokoládét, kávé és bors jelelmzi.

A Portugália legjobb vörös szőlőfajtájának tartott  touriga nacional a minőségi portói borok készítéséhez használt elsődleges szőlőfajta. Gazdag, sötét gyümölcsízéről, határozott tanninjairól és magas érlelési potenciáljáról lehet felismerni. Koncentrált és összetett aromaprofiljára a szeder és ibolya ízjegyei valamint finom fűszeresség jellemző.

A tinta rorizt Dél-Portugáliában Aragonez, Spanyolországban pedig Tempranillo néven  ismerik. Sokoldalúsága miatt asztali borok készítéséhez is előszeretettel használják. Tinta Rorizból robusztus tanninokkal és a pirosbogyós gyümölcsök aromájával rendelkező borok készülnek.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.