Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Indítsd a tavaszt az Egri Csillagokkal!

Egerben mindig is készítettek fehérbort, melyek lendületes savakkal és gyümölcsös zamatokkal adják vissza az itt honos fajták és a termőhely harmóniáját. Mégis, elsőként a vörösborok, azok közül is az Egri Bikavér jut sokak eszébe a borvidékről. Az egri borásztársadalom ezért is látta elérkezettnek az időt, hogy megalkossa az Egri Bikavér fehér párját.

A név és a legenda

A névpályázatra beérkező 3149 javaslatból a zsűri egyhangúlag választotta ki az Egri Csillag nevet, Eger új márkanevének. A név ötletét adó legenda szerint Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye segítette útjukon. Ezeket az őrkunyhókat jórészt az egri szőlősgazdák építették a Nagy-Eged és a város észak-keleti végein fekvő szőlőikbe útjelző és egyben védelmi céllal. Az egyik őrkunyhó, a Csúnyamunka romjai még mai is fellelhetők Ostoroson. Az utasbarát jelzőfényeknek hírem ment országszerte. Akkoriban terjedt el az a mondás, hogy "ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!"

Az Egri Csillag

A 2010 óta létező Egri Csillag legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készül. Az elfogadott és mindenkire kötelező termékleírás szerint az Egri Csillag a markáns kárpát-medencei fajtákra: az olaszrizlingre, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül, melyek a bor legalább 50 százalékát teszik ki, még az illatos fajták (pl. cserszegi fűszeres, zefír, irsai, tramini, ottonel muskotály) aránya nem érheti el a 30 százalékot. Az elkészült bor palackozását külön bizottság engedélyezi, ha nem üti meg a színvonalat, akkor nem hozható Egri Csillag néven forgalomba.

Minden borász egri csillaga más és más, de általánosságban elmondható, hogy az Egri csillag fiatalos, intenzíven gyümölcsös, könnyed száraz fehér bor.

Színe a zöldesfehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig változhat, a készítéséhez felhasznált fajták függvényében. Íze friss és üde, intenzíven gyümölcsös. Illatában a gyümölcsök mellett a virágos jegyek is megjelennek.

Az Egri Csillag Superior és Grand Superior borok mind komoly, komplex, érlelhető tételeket jelentenek. Az első Egri Csillag borok hivatalosan minden év március 15-én debütálnak.

Társítása ételekhez

Általánosságban nehéz pontos javaslatot adni az Egri csillag párosításához. Mivel a különböző borászatok más-más arányú házasításokat készítenek, minden Egri csillaghoz más a tökéletesen passzoló étel.

Javasolt a címkén szereplő alapborokból kiindulni. Abból a fajtából van benne több, ami a címkén előrébb szerepel. Étel párosításánál ennek a bornak a jellemzőit érdemes figyelembe venni. 10-12 fokra hűtve ajánlott fogyasztani!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.