Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan tároljuk a borainkat otthon? 5 tipp a helyes bortároláshoz

Sajnos nem adatik meg minden borrajongónak az a szerencse, hogy saját pincéje legyen – épp ezért az alábbi cikkben 5 praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni abban, hogy a boraid megőrizzék a minőségüket a felbontásukra alkalmas pillanatig.

  1. TÁROLD A BORAIDAT HŰTVE

A meleg a bor elsőszámú ellensége! 21 celsius fok feletti hőmérsékleten sokkal gyorsabban öregszik és romlik a minősége, mint az kívánatos. A szobahőmérséklet mind tároláshoz, mind a bor fogyasztásához is túl meleg. Emellett, ha szobahőmérsékletű bort kóstolunk, akkor sokkal kevésbé lesznek érezhetőek annak karakterjegyei, mintha megfelelően hűtve szolgálnánk fel. Az ideális tárolási hőmérséklet 7-17 celsius között van.

Ha a bor sokáig marad, túl meleg környezetben (például nyáron az autóban), szinte „megfő”, elveszti az aromáját.  Az ingadozó hőmérséklet szintén negatívan befolyásolhatja a bor érését és a benne zajló kémiai folyamatokat, ezért a legjobb megoldás az állandó hőmérsékleten tárolás.

  1. DE NE A HŰTŐBEN

Sokan azt gondolják, hogy a hőmérsékleti problémák orvoslása érdekében a bort a hűtőszekrényben a legjobb tartani, ám hacsak nem borhűtőről beszélünk, akkor ez hosszú távon szintén káros lehet. Az átlagos konyhai hűtő nemcsak túl hideg a borokhoz, de emellett megbénítja a bor fejlődését és a parafadugót is kiszárítja az alacsony páratartalom miatt. A dugónak pedig nedvesnek kell maradnia, hogy ne engedjenek át levegőt a palackba, amitől oxidálódhat a bor.

  1. FÉNYTŐL VÉDETT HELYEN

Fontos, hogy borainkat mindenképp védjük a fénytől! A fény – különösen a napfény – potenciális problémát jelent a hosszú távú tárolásnál, mivel az UV sugarak a bor korai elöregedését okozzák. Ez az egyik oka annak, hogy a bort sötét palackban árulják.

  1. NE A HŰTŐD TETEJÉN

Bár a kényelem fontos tényező, a bor integritásának sértetlenségére is gondolnunk kell. Így annak ellenére, hogy a hűtőszekrény teteje tűnhet a leglogikusabb helynek az üveg tárolására, valóban ez az egyik legrosszabb megoldás. A hűtő rezgései megváltoztatják a borban zajló folyamatokat, befolyásolva az ízeket és az érlelési folyamatot. Emellett, a hűtőszekrény is hőt bocsát ki! Amikor a kompresszor és más belső alkatrészek keményen dolgoznak a belső hűtés érdekében, jelentős mennyiségű hő jut ki, ami, mint már említettük, egyáltalán nem ideális a bornak. Végül, a hűtőszekrény teteje valószínűleg nagyon közel van a világítótestekhez és mivel az izzók is hőt bocsátanak ki, ez szintén idő előtt öregítheti a borod.

  1. FEKTETVE

A parafadugós borokat mindenképpen érdemes fektetve tárolni, így elkerülhető a dugó kiszáradása, a bor oxidálódása. Szilikondugós vagy csavarzáras üvegek esetében nem áll fenn ez a veszély, ám ebben az esetben is helytakarékosabb mód a fektetés a boraid tárolására. Szerezz be egy kis bortároló rekeszt és állítsd egy hűvös, sötét sarokba (pl. kamra)! Ha azonban komolyabban szeretnél a borkóstolással foglalkozni, és nem csak alap borkészletet akarsz otthon tárolni, mindenképp érdemes egy borhűtőbe beruháznod! Pro tipp gyűjtőktől: bármekkora tárolási kapacitásban is gondolkozol, hasznos azt megduplázni – ha egyszer elkezded a később elfogyasztásra szánt borok gyűjtését, nehéz azt abbahagyni!

 (https://www.winecoolerdirect.com/)


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.