Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan tároljuk a borainkat otthon? 5 +1 tipp a helyes bortároláshoz

Sajnos nem adatik meg minden borrajongónak az a szerencse, hogy saját pincéje legyen – épp ezért az alábbi cikkben 5 praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni abban, hogy a boraid megőrizzék a minőségüket a felbontásukra alkalmas pillanatig.                     

 1. TÁROLD A BORAIDAT HŰTVE
  A meleg a bor elsőszámú ellensége! 21 celsius fok feletti hőmérsékleten sokkal gyorsabban öregszik és romlik a minősége, mint az kívánatos. A szobahőmérséklet mind tároláshoz, mind a bor fogyasztásához is túl meleg. Emellett, ha szobahőmérsékletű bort kóstolunk, akkor sokkal kevésbé lesznek érezhetőek annak karakterjegyei, mintha megfelelően hűtve szolgálnánk fel. Az ideális tárolási hőmérséklet 7-17 celsius között van. Ha a bor sokáig marad, túl meleg környezetben (például nyáron az autóban), szinte „megfő”, elveszti az aromáját.  Az ingadozó hőmérséklet szintén negatívan befolyásolhatja a bor érését és a benne zajló kémiai folyamatokat, ezért a legjobb megoldás az állandó hőmérsékleten tárolás.
 2. DE NE A HŰTŐBEN
  Sokan azt gondolják, hogy a hőmérsékleti problémák orvoslása érdekében a bort a hűtőszekrényben a legjobb tartani, ám hacsak nem borhűtőről beszélünk, akkor ez hosszú távon szintén káros lehet. Az átlagos konyhai hűtő nemcsak túl hideg a borokhoz, de emellett megbénítja a bor fejlődését és a parafadugót is kiszárítja az alacsony páratartalom miatt. A dugónak pedig nedvesnek kell maradnia, hogy ne engedjenek át levegőt a palackba, amitől oxidálódhat, azaz „dugós” lehet a bor.
 3. FÉNYTŐL VÉDETT HELYEN
  Fontos, hogy borainkat mindenképp védjük a fénytől! A fény - különösen a napfény - potenciális problémát jelent a hosszú távú tárolásnál, mivel az UV sugarak a bor korai elöregedését okozzák. Ez az egyik oka annak, hogy a bort sötét palackban árulják.
 4. NE A HŰTŐD TETEJÉN
  Bár a kényelem fontos tényező, a bor integritásának sértetlenségére is gondolnunk kell. Így annak ellenére, hogy a hűtőszekrény teteje tűnhet a leglogikusabb helynek az üveg tárolására, valóban ez az egyik legrosszabb megoldás. A hűtő rezgései megváltoztatják a borban zajló folyamatokat, befolyásolva az ízeket és az érlelési folyamatot. Emellett, a hűtőszekrény is hőt bocsát ki! Amikor a kompresszor és más belső alkatrészek keményen dolgoznak a belső hűtés érdekében, jelentős mennyiségű hő jut ki, ami, mint már említettük, egyáltalán nem ideális a bornak. Végül, a hűtőszekrény teteje valószínűleg nagyon közel van a világítótestekhez és mivel az izzók is hőt bocsátanak ki, ez szintén idő előtt öregítheti a borod.
 5. FEKTETVE
  A parafadugós borokat mindenképpen érdemes fektetve tárolni, így elkerülhető a dugó kiszáradása, a bor oxidálódása. Szilikondugós vagy csavarzáras üvegek esetében nem áll fenn ez a veszély, ám ebben az esetben is helytakarékosabb mód a fektetés a boraid tárolására. Szerezz be egy kis bortároló rekeszt és állítsd egy hűvös, sötét sarokba (pl. kamra)! Ha azonban komolyabban szeretnél a borkóstolással foglalkozni, és nem csak alap borkészletet akarsz otthon tárolni, mindenképp érdemes egy borhűtőbe beruháznod! Pro tipp gyűjtőktől: bármekkora tárolási kapacitásban is gondolkozol, hasznos azt megduplázni – ha egyszer elkezded a később elfogyasztásra szánt borok gyűjtését, nehéz azt abbahagyni!

+ 1 Tipp

Egy borhűtő a borospincéhez hasonló körülményeket biztosít, igényektől függően +5°C és +20°C között állítható be a hőmérséklete, optimális páratartalmat biztosít, így ideális megoldást jelent a borok hosszú távú tárolására, érlelésére, valamint  mindig megfelelő hőmérsékleten fogyaszthatod, akár egy spontán koccintáshoz, akár meglepetésvendégeknek bontod. 

Hogyan juthat AJÁNDÉK, 200 palack tárolására alkalmas, LIEBHERR BORHŰTŐHÖZ? Prémium borcsomagunk megvásárlása esetén -  hogy legyen hova rakni ezt a nem mindennapi válogatást - ajándékba adunk egy borhűtőt, sőt, a kiszállítást is mi álljuk! A kedvezményes csomag tartalmáról ITT tudhat meg többet. 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.