Hogyan párosítsunk bort fűszeres ételekhez?
A hűvösebb időjárás beálltával egyre gyakrabban fogyasztjuk a melengető, csípősebb, aromásabb fűszerekkel készült ételeket. Bár a borral való párosításuk elsőre nehezebb kihívásnak tűnik, néhány szabály betartásával nem lehetetlen.
Alapszabályok
- A testes, gyümölcsös vörösborok remekül passzolnak az ütős, csípős fűszerekhez.
- Az alacsony tanninú vörösborok egy fokkal csökkentik a csípősség érzetet.
- A hűtött pezsgők szintén jól enyhítik az étel csipősségét.
A legjobb borok csípős ételekhez
Gyümölcsös, közepesen testes vagy testes vörösborok: barbera, malbec, syrah, cabernet sauvignon, tempranillo, barolo
Száraz, ropogós buborékosok: cava, champagne
Klasszikus párosítások
Cabernet Sauvignon és csilipaprika - A kapszaicin nevű kémiai összetevő adja a csilipaprika égető ízét. Mivel az egyik legintenzívebb fűszer, ami nagyjából minden mást elnyom, kihívást jelent a borral való párosítása. A cabernet sauvignon a csilihez hasonlóan testes, és merész fűszeres-borsos illatjegyeivel, valamint határozott ízvilágával kiváló párja!
Syrah és feketebors - A syrah sötét, testes vörösbor, fűszeres borsos utóízzel, mely ideálissá teszi a fekete borssal gazdagon ízesített ételek mellé.
Tempranillo és paprika - Próbálja ki ezt a füstös, paradicsom és szegfűszeg jegyekkel rendelkező vörösbort a paprika enyhe fűszerességével. A cabernet sauvignonhoz hasonlóan ebben is megjelennek a dohányos, bőrös ízek, amelyek jól illeszkednek a fűszeresebb ételekkel.
Aromás fűszerek
Ezek olyan fűszernövények, amelyek enyhén csípősek, aromásak vagy akár fanyar ízűek, erős, földes aromával rendelkeznek. Masszív ízük miatt nehéz lehet őket a megfelelő borral párosítani.
Alapszabályok
- Az erős aromájú borok általában jól illeszkednek az aromás és gyógynövényes fűszerekhez.
- A vörösboroknál keressen fűszeres és füstös jegyeket.
- A fehérboroknál keresse a virágos és citrusos jegyeket
A legjobb borok aromás fűszerekhez
Közepesen testes, borsos jegyekkel rendelkező vörösborok: carmenére, syrah, garnacha
Aromás, száraz fehérborok: viognier, sauvignon blanc, rajnai rizling, tramini
Klasszikus párosítások
Carmenére és oregano - Ez a mély bíborvörös, összetett vörösbor nagyon jól illik az olyan csípős gyógynövényekkel fűszerezett ételekhez, mint az oregánó. A carmenére fűszeres, füstös jegyei csodásan egészítik ki az aromás oregánó keserű, fanyar jegyeit.
Sauvignon Blanc és kurkuma - A sauvignon blanc zamatos lime, citrom és virágos barack jegyei jól illeszkednek a kurkuma narancsos illatához. A lime és a kurkuma számos curry és ázsiai étel klasszikus kombinációja, így egy aromás, zamatos lime ízjegyekkel rendelkező fehérbor tökéletes párosítás hozzá!
Viognier és gyömbér - A viognier gyakran gyömbéres jellegű, így tökéletes a gyömbér fűszerezésű az ételekhez is.
Ezek a cikkek is érdekelhetik:
Olasz borok - Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek