Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan párosítsunk bort fűszeres ételekhez?

A hűvösebb időjárás beálltával egyre gyakrabban fogyasztjuk a melengető, csípősebb, aromásabb fűszerekkel készült ételeket. Bár a borral való párosításuk elsőre nehezebb kihívásnak tűnik, néhány szabály betartásával nem lehetetlen.

Alapszabályok

  1. A testes, gyümölcsös vörösborok remekül passzolnak az ütős, csípős fűszerekhez.
  2. Az alacsony tanninú vörösborok egy fokkal csökkentik a csípősség érzetet.
  3. A hűtött pezsgők szintén jól enyhítik az étel csipősségét.

A legjobb borok csípős ételekhez

Gyümölcsös, közepesen testes vagy testes vörösborok: barbera, malbec, syrah, cabernet sauvignon, tempranillo, barolo

Száraz, ropogós buborékosok: cava, champagne

Klasszikus párosítások

Cabernet Sauvignon és csilipaprika - A kapszaicin nevű kémiai összetevő adja a csilipaprika égető ízét. Mivel az egyik legintenzívebb fűszer, ami nagyjából minden mást elnyom, kihívást jelent a borral való párosítása. A cabernet sauvignon a csilihez hasonlóan testes, és merész fűszeres-borsos illatjegyeivel, valamint határozott ízvilágával kiváló párja!

Syrah és feketebors - A syrah sötét, testes vörösbor, fűszeres borsos utóízzel, mely ideálissá teszi a fekete borssal gazdagon ízesített ételek mellé.

Tempranillo és paprika - Próbálja ki ezt a füstös, paradicsom és szegfűszeg jegyekkel rendelkező vörösbort a paprika enyhe fűszerességével. A cabernet sauvignonhoz hasonlóan ebben is megjelennek a dohányos, bőrös ízek, amelyek jól illeszkednek a fűszeresebb ételekkel.

Aromás fűszerek

Ezek olyan fűszernövények, amelyek enyhén csípősek, aromásak vagy akár fanyar ízűek, erős, földes aromával rendelkeznek. Masszív ízük miatt nehéz lehet őket a megfelelő borral párosítani.

Alapszabályok

  1. Az erős aromájú borok általában jól illeszkednek az aromás és gyógynövényes fűszerekhez.
  2. A vörösboroknál keressen fűszeres és füstös jegyeket.
  3. A fehérboroknál keresse a virágos és citrusos jegyeket

A legjobb borok aromás fűszerekhez

Közepesen testes, borsos jegyekkel rendelkező vörösborok: carmenére, syrah, garnacha

Aromás, száraz fehérborok: viognier, sauvignon blanc, rajnai rizling, tramini

Klasszikus párosítások

Carmenére és oregano - Ez a mély bíborvörös, összetett vörösbor nagyon jól illik az olyan csípős gyógynövényekkel fűszerezett ételekhez, mint az oregánó. A carmenére fűszeres, füstös jegyei csodásan egészítik ki az aromás oregánó keserű, fanyar jegyeit.

Sauvignon Blanc és kurkuma - A sauvignon blanc zamatos lime, citrom és virágos barack jegyei jól illeszkednek a kurkuma narancsos illatához. A lime és a kurkuma számos curry és ázsiai étel klasszikus kombinációja, így egy aromás, zamatos lime ízjegyekkel rendelkező fehérbor tökéletes párosítás hozzá!

Viognier és gyömbér - A viognier gyakran gyömbéres jellegű, így tökéletes a gyömbér fűszerezésű az ételekhez is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

Olasz borok - Ezekkel az ételekkel a legtökéletesebbek

Ezek a legjobb ételek sauvignon blanc mellé

Rozé és ételpárosítás - Mi illik az egyes stílusokhoz?


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.