Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan párosítsuk a bort sajttal?

A sajt és a bor szuper kombináció. Íme néhány tipp, amit érdemes figyelembe venni a párosításkor.

Figyeljen a sajt állagára, intenzitására és erősségére. Enyhe és omlós a sajt vagy kemény, sós utóízzel? Egyetlen fajta sajtról, vagy vegyes sajttálról van szó? Esetleg grillezett vagy olvasztott sajtról? Általánosságban elmondható, hogy minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcsösebb bor illik hozzá, illetve érdemes az azonos régióból származó sajtokat és borokat kombinálni.

Számos borpárosítási lehetőség van, ám a pezsgővel vagy az egyéb, hagyományos módszerrel készült habzóborokkal nem lehet mellényúlni, különösen, ha az a Blanc de Blancs.

Mit párosítsunk egy sajttállal?

Bár a vegyes sajttál meglehetősen változatos lehet, nyugodtan kiindulhatunk abból, hogy a legtöbb sajt viszonylag magas zsírtartalmú. Ezek gazdagságát, krémes jegyeit és állagát jól ellensúlyozza a pezsgő, mely buborékjai elősegítik az ízek és textúrák egyenletes eloszlását a szájban.

Vörös vagy fehér bort a sajttal?

Egy testes vörösbor sajttal való párosítása klasszikus választás, a fehérborok frissessége azonban sokszor jobban működik a sajttal, mint a vörösborok tanninjai. Ha mégis vörösborral szeretné fogyasztani, válasszon olyan idősebb tételeket, ahol a tanninok már lágyabbak, szépen integrálódtak, vagy olyan fajtákat, ahol a finom gyümölcsös-édesség jelenik meg.

Milyen bor illik a kék sajthoz?

Az aszú, a Portói vagy egy Sauternes édessége nagyon jól működik a sós és csípős ízű kéksajtokkal. Minél erősebb a sajt, annál teltebb bor való hozzá. Egy enyhe Gorgonzola jó egy habzóborral, de egy erősebbhez már egy testesebb vagy édesebb fehérbor illik.

Milyen bor illik a lágy sajtokhoz?

A lágy sajtok, mint a Camembert vagy a Brie, az olyan könnyű és közepes testű, száraz fehérborokhoz valók, mint a chardonnay vagy zöldveltelini, de a száraz, palackos erjesztésű habzóborokhoz is jól passzolnak. Az erősebb sajtokhoz erőteljesebb ízű borok illenek, próbálja őket az olyan száraz, aromás fehérborokkal, mint a chenin blanc, a szürkebarát vagy a rizling - kiváló párt alkotnak velük!

A kékpenészes rokfort típusú sajtokkal az olyan kései szüretelésű édes borok mint a tokaji édes szamorodni, az aszú, aszúfordítás kellemes ízharmóniát alkotnak.

Milyen borok illenek a kecskesajtokhoz?

A puha és omlós kecskesajtok jól passzolnak a száraz, friss, ropogós fehérborokhoz. A sauvignon blanc fantasztikus a kecskesajttal, mivel a bor füves, herbás karaktere és magas savtartalma jó párost alkot a sajt krémes állagával, de minőségi rozéval is jól működnek. Ha érlelt kecskesajtról van szó, testesebb fehérborral vagy könnyebb vörössel érdemes kísérni.

Milyen bort fogyasszon kemény sajtokhoz?

Az érlelt kemény sajtok, mint a parmezán, gouda vagy cheddar, erős, zamatos, sós ízűek, melyeknek jól áll a robusztus bor. Ez lehet akár hosszú érlelésű, évjáratos habzóbor vagy olyan robusztus tölgyfahordós fehérbor, mint a chardonnay vagy juhfark. Vörösborok közül kóstolja egy Chianti Classicoval, vagy pecorinóval, esetleg érett Rioja-val, de akár egy száraz, zamatos, Sherry is nyerő választás lehet.

Milyen bor illik a sült és olvasztott sajtokhoz?

A sült camembert texturált, gazdag fehérbort kíván. Ideális párosításnak számítanak a francia Rhone völgyéből származó fehérborok, az érlelt száraz rizling vagy a Semillon is. A Raclette-t, és a sajt fondüt pedig hagyományosan száraz, ropogós fehérborokkal ajánlják.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.