Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan párosítsuk a bort a sertéshússal?

A sertéshús végtelen lehetőségeket kínál a gasztronómiában. Az állat szinte minden része ínycsiklandó finomsággá alakítható, a hasaaljától és karajtól kezdve a sonkán és csülkön át az összes apróbb darabig. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni a sertéshúst: grillezve, sütve, párolva vagy rántva is intenzív, jellegzetes íze kerül előtérbe. Nem csoda, hogy ez a leggyakrabban fogyasztott hús hazánkban. Figyelembe véve sokoldalúságát, nem meglepő, hogy végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre a borpárosításnál is.

A gazdagabb húsrészekhez, mint a hasaalja vagy a sertéslapocka, érdemes egy testesebb, karakteresebb bort választani, amely jól kiegészíti vagy ellensúlyozza az ízeket. A soványabb húsokhoz, mint a sertéskaraj vagy a szűzpecsenye, egy könnyed, friss és ropogós fehérbor lehet az ideális választás.

Fehér vagy vörösbor a sertéshúshoz?

A bor színét tekintve a sertéshús remekül párosítható különböző stílusú fehérborokkal, rozéval, pezsgővel, valamint könnyű vagy testes vörösborokkal is.

Remekül passzol hozzá a pezsgő, de jól illik a hordós fehérborokhoz is, különösen, ha füstölt sertéshúsról van szó. Egy érlelt fehér burgundi (stílusú) bor ilyenkor tökéletes választás, akárcsak egy gazdag tempranillo.  A száraz rozék köszönhetően élénk savtartalmuknak, bogyós gyümölcsös ízeiknek és könnyedségüknek, szinte bármilyen sertéshúsételhez párosíthatók. A félszáraz fehérborok, mint egy kevés maradékcukrot tartalmazó moseli rizling, vagy egy késői szüretelésű furmint ugyancsak remekül működhetnek vele. 

Emellett ne felejtsük el a könnyed, ropogós, enyhén herbás fehéreket sem. Ezek a borok kiválóan passzolhatnak, mivel savtartalmuk jól kiegyensúlyozza a sertéshús gazdagságát és zsírosságát. 

Mit érdemes kerülni?

Nincs kőbe vésett szabály a sertéshús és bor párosítására, de van néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni. Például kerüljük a nagyon savas borokat, ha a hús fűszeres. A sav egyszerűen elnyomna mindent, és csak keserű ízt éreznénk. Fűszeres sertéshúshoz ne válasszunk magas alkoholtartalmú vagy erősen hordós borokat sem. Ezek csak fokoznák a fűszeresség érzetét, ami zavaró lehet.

Ugyanakkor egy fűszeres sertés és egy édesebb bor párosítása nagy sikert arathat, mert a bor édessége és gyümölcsössége segíthet enyhíteni a szájban lévő hőérzetet.

Borpárosítási javaslatok

Rántott sertésszűz és brut rozé pezsgő
- A ropogós bundájú rántott sertésszűzhöz egy száraz rozé pezsgő tökéletes választás. Kiválóan passzol a bunda zsírosságához, miközben enyhe gyümölcsös ízzel gazdagítja az élményt.

Száraz rubbal készült sertésoldalas és zinfandel
- A fűszeres rubbal készült sertésoldalashoz egy közepes testű, érett gyümölcsös jegyeket mutató vörösbor illik leginkább. Egy zinfandel tökéletes választás.

Édes – csípős szósszal marinált grillezett sertés és félszáraz rizling
A kínai, koreai édes-csípős szószokhoz egy textúrájában gazdag, citrusos jegyekkel bíró, savas lezárású félszáraz bor tökéletes párosítás.

Sertés aszalt szilvával és cabernet franc - A gyümölcsös ízvilágú cabernet franc tökéletesen kiemeli az étel gyümölcsösségét anélkül, hogy elnyomná annak ízvilágát.

Ciderben érlelt sertés és sauvignon blanc
- A citrusos sauvignon blanc remekül kiegészíti a cider almás ízeit. Az albarino magas savtartalmával kiválóan illik a sertés zsírosabb részeihez, emellett citromos utóíze kellemes szaftosságot kölcsönöz az ételnek.

Barbecue oldalas és cabernet sauvignon
- A szaftos, édes, paradicsomos alapú szósszal készült barbecue oldalas mellé egy testes, gyümölcsös, karakteres cabernet sauvignon méltó társ, mely kiválóan kiegészíti a füstös, ragacsos, édes barbecue ízeket.

forrás: https://www.wineenthusiast.com


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.