Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan kezdjünk bort gyűjteni?

Hiszünk abban, hogy a nagyszerű borokat érdemes gyűjteni. Ennek elkezdéséhez kiváló alkalmat nyújt a Borszerda, mikor 19-30%-os kedvezménnyel vásárolhat a termék alapárához képest. Amikor valaki bort kezd gyűjteni, azzal évekig tartó élvezet alapjait rakja le. Ahogy bővül a gyűjteménye, úgy nő a tudása és tapasztalata is. Mielőtt azonban hozzá kezdene, jónéhány dolgot érdemes figyelembe vennie, kezdve attól, hogy mikor tervezi felbontani a borokat, egészen addig, hogy mennyit szeretne költeni.

Nincs örök érvényű szabály egy borgyűjtemény felépítéséhez, de a leggyakoribb kérdésekre adott válaszaink segíthetnek az elindulásban, tervezésben.

Tetszik a borgyűjtemény gondolata, de nem hiszem, hogy eleget tudok a borról hozzá. Tudnak segíteni?

Borszakértő munkatársainkkal teljes körű tanácsot nyújtunk borkollekciója összeállításának minden kérdésében. Keressen bennünket bátran!

Sok pénzt kell költenem, hogy izgalmas borgyűjteményem legyen?

A borgyűjtés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy vagyont kell elköltenie, hiszen nem mindegy, mennyi bortároló kapacitása van, mennyi ideig szeretne egy-egy adott bort tárolni, és milyen változatosságot szeretne a gyűjteményében. Könnyebb kalkulálnia, ha már az elején körülbelül tudja, milyen borokat szeretne beszerezni. Praktikus megoldás, ha a bevásárló listát három kategóriába sorolja: „jó”, „jobb” és „legjobb”.

Természetesen más a helyzet akkor, ha az értékes borokból több kartonnal is vásárol azzal a céllal, hogy később, mikor már csak korlátozottan elérhetők, értékesíti majd azokat.  

Melyek azok a borok, amik beszerzése ajánlott a gyűjteményembe? 

A kiegyensúlyozott pince tartalmaz fehér-és vörösbort, fiatal és érett borokat, valamint a mindennapi és nagy presztízsű palackokat is. Több, mint 2500 különbönző bort tartalmazó kínálatunkból biztosan össze tudja állítani borgyűjteménye alapjait.

Bordeaux, Burgundia, Champagne, Rhône, Piemont, Toszkána és Rioja klasszikus régiói soha nem mennek ki a divatból; ezek általában minden kiegyensúlyozott pince alapját képezik, akárcsak a minőségüket hosszú évtizedeken át megőrző tokaji aszúk. Ezeknél a boroknál az eltarthatóság, a hozzáférhetőség és a különböző árkategóriák kombinációja remekül működik.

Mi a legjobb tanács borgyűjtéssel kapcsolatban?  

Az ízlése elkerülhetetlenül megváltozik az évek során, és bár lehetetlen megjósolni, milyen irányba, mégis jobban jár egy klasszikusokkal teli pincével, mintha csak jelenlegi kedvenceit vásárolná. Hajlamosak vagyunk a borok iránti lelkesedésünket az olyan „nagyobb” borokkal kezdeni, mint a shiraz vagy az argentin malbec. Bár a későbbiekben is szeretjük ezeket, a jövőben valószínűleg a nagyobb választékra és a kifinomultságra tevődik át a hangsúly.

Egy tartós gyűjteményhez kulcsfontosságú, hogy fogyasztásra kész és a hosszabb eltarthatóságú borokat is egyenletesen tartalmazzon.  

Egy 12-16 karton (72- 96 palack) borból álló kezdő gyűjtemény már minden szempontból kellő változatosságot tud nyújtani.

Vásároljon különböző kiszerelésekben, ha lehetséges! Soha nem fogja megbánni, hogy van néhány érett magnum a pincéjében a jövőbeli eseményekhez, vagy néhány kisebb palack, arra az esetre, ha nincs kedve osztozkodni. 

Ha ma kezdem gyűjteni, évek múlva lesznek csak a boraim a csúcson. Most is vásárolhatok érett borokat?

Természetesen. Kínálatunkban számos olyan bor szerepel, melyek most vannak a csúcson, igazi élményt nyújtva fogyasztóiknak. 

Egyszerűen élvezze a tervezést!

Amikor egy borgyűjtemény felépítésén gondolkodik, szem előtt kell tartani a közép- és hosszú távú örömöt és potenciált. Mit szeretne majd bontani az első nyári kerti partin, vagy az olyan jelentős jövőbeli családi eseményeken, mint egy esküvő, vagy a születésnapok?

Egy borgyűjtemény a választás luxusa: kiválaszthatja, hogy mikor és mit oszt meg másokkal, illetve a mindig kéznél van a megfelelő palack bor a megfelelő alkalomhoz. Nagyszerű érzés, mikor egy palack olyan bort bonthat, amelyről tudja, hogy kifogástalanul tárolták, és valószínűleg már nem kapható (vagy biztosan nem annyiért, mint 10 évvel ezelőtt).


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.