Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan ismerje fel a leggyakoribb borhibákat?

Hibátlan vagy hibás a bor? Szándékos stílus, vagy tárolási hiba, amit érez? A bor folyamatosan változó, "élő" és szubjektív ital, így főként kezdő borfogyasztóként nehéz lehet megítélni, hogy az egyes zavaró ízjegyek tolerálható mértékű borhibák vagy borbetegségek.

Összeszedtük a leggyakoribb borhibákat, valamint azt, hogyan lehet felismerni őket.  

Dugós

Ismertető jelek – Ázott kartonpapírra és dohos alagsorra/fabútorra emlékeztető illat, mely levegőztetés után tovább erősödik.

Tulajdonképpen ez különbözteti meg az idősebb hordókból származó borok enyhe dohosságától, mely levegőztetés után elillan a borból. Ha kóstolás után tör fel a dohos érzés a torokban, akkor nyugodtan vissza lehet küldeni az étteremben a bort és másikat kérni helyette, de a szaküzletekben is kicserélik. Bár a parafa szennyeződés nem káros a fogyasztóra, élvezhetetlenné teheti a bort.

Oka - A TCA nevű (2,4,6 triklór-anizol) vegyület, mely akkor keletkezik, ha a mely a paratölgyön élő természetes penészgombák a parafa feldolgozása során klórral találkoznak. A parafa szennyeződés aránya világszerte 3 százalék körül mozog, egyaránt érintheti a fiatal és régi borokat, ráadásul A palack kinyitása előtt senki sem tudja megmondani, hogy egy bor dugós-e, vagy sem. 

Oxidált

Ismertető jelek – A fáradt, vöröses-barnás színű, almabor vagy barnuló alma illatú, fülledt, mézes-diós (vörösbor esetén darált mákos) jegyekkel vagy galambház jelleggel bíró, lapos és élettelen bor az oxigén romboló hatásának van kitéve.

Oka - Az oxidáció gyakori fogyasztói panasz. Kezdődhet a borkészítésnél, a tárolás során vagy akár néhány órával a palack felbontása után is. A csomagolás is okozhatja, hiszen a dobozos borok eltarthatósága rövidebb, mint a palackoké, mivel ebben az esetben magas az oxigéncsere. Ha egy frissen bontott palackozott bor oxidált ízű, akkor a probléma valószínűleg a gyártónál kezdődött.

Az oxidáció intenzitásiát mindig az adott stílus figyelembevételével ítéljük meg, hiszen a szín, az aroma és az ízvesztés teljesen más egy idősebb és egy fiatal bor esetében.

Felfőtt/Maderizált

Ismertető jelek – A borszivárgás a dugó körül a még fel nem bontott palackból és a még fel nem bontott borosüveg száján kidülledő dugó is arra utal, hogy a bor hőkárosodott. Felbontás után a bornak főtt gyümölcs íze van (ezét is hívják felfőttnek a bort).  

Oka - Hosszan tartó hőhatás vagy szélsőséges hőmérsékleti különbségeknek való kitettség hatására bor „megfő”. A Maderizáció néven is ismert jelenség a Madeira készítéséhez használt eljárásról kapta a nevét, ugyanis csak kevés bor képes elviselni azt. A megfőtt borok jellemzően az oxidáció jeleit is mutatják. Nem megfelelő szállítás, napsütötte ablakban vagy nyáron az autó csomagtartójában való tárolás is okozhatja.

Brettes 

Ismertető jelek – Ha a borba szagolva ázott kutyaszőr, kötszer, lópokróc vagy istállószagot érez, ami egyfajta fémes, gyógyszeres jegyek kíséretében az ízben is megjelenik.

Oka - A jelenséget a brettanomyces bruxellensis (brett) nevű gomba okozza, mely elsősorban a nehezen tisztán tartható vagy nem megfelelően tisztított felületeken lappang (pl. hordódonga) és a borba jutva annak kellemetlen aromákat ad.

A brett minden más hibánál jobban megosztja a borszakmát, hiszen az, hogy ezeket a jegyeket ki mennyire tolerálja, az egyéni ízlés kérdése. Sőt, a míg egyes borvidékeken az enyhe brett elfogadott és kedvelt, más területeken minimálisan sem elfogadott és borhibának tekintik.

Illós

Ismertető jelek – Aceton, körömlakk(lemosó) vagy ecet szagú bor.

Oka – Bár minden bornak van valamennyi illósav (ecetsav, tejsav) tartalma, annak jelenléte csak magasabb koncentrációban válik problémássá. Ez általában akkor következik be, ha a bor melegben erjedt és levegővel is tartósan érintkezett. Ilyenkor az ecetbaktériumok a bor alkoholtartalmát ecetsavra és vízre bontják, majd a bor minősége folyamatosan romlik. Kisebb mennyiségben azonban kellemes, krémes jelleget ad a bornak.

Kén

Ismertető jelek – Égett gyufás, puskaporos, gumis aromák, illetve  fokhagymás, gyógyvizes, záptojásos illat, mely levegőztetés hatására enyhülhet. 

Oka – A kén az egyetlen olyan antiszeptikus anyag, amit legálisan lehet a borhoz adni. Ám ha a borász elszámolja magát és elkénezi a bort, az kellemetlen aromákat ad hozzá. Emellett okozhatja tápanyaghiány és előnytelen aminosav-összetétel is.

Erjedési hibák

Ismertető jelek – Amennyiben a nem habzóbornak készült borban szénsav keletkezik, élesztőre, sörhabra vagy káposztára emlékeztető szaggal, enyhe zavarossággal, akkor erjedési hibáról van szó.

Oka – Az élesztők vagy tejsavbaktériumok nem kívánt tevékenysége teszi élvezhetetlenné a bort.

Borkő

Ismertető jelek – Fehérborban általában színtelen, vagy fehér kristályok, vörösborban sötétebb üledék, az edény alján vagy a dugón. Jelenléte inkább esztétikai hibának számító, ártalmatlan üledék. A borban semmilyen illat- és ízbeli elváltozást nem okoz.

Oka - Főként kálium-bitartarátot tartalmaz. Komolyabb hűtés következtében csapódik le a tároló edény falára, illetve a dugóra.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.