Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Hogyan befolyásolja a hordó a bor ízét?

A hordó mérete, kora, a tölgy fajtája és a pörkölési folyamat hossza és intenzitása is különféle aromákat és ízeket ad a borhoz. 

Méret

A legismertebb hordó a 225 literes barrique, amelyet világszerte használnak. 500l-to?l kezdo?dik az úgynevezett ászokhordó, ebben az egységnyi felületre jutó bor mennyisége sokkal nagyobb, ezért kevesebb aromát ad a bornak, az sokkal lágyabb lesz. Az 1200 literes hordó többnyire Németországban elterjedt. A kisebb hordók több aromát és ízt adnak át a bornak, mivel a bor nagyobb százalékban érintkezik fával. Nemcsak a hordó mérete a meghatározó, hanem a fa fajtája és a hordóépítéshez használt fa tárolása vagy érlelése is.

Kor

Minél újabb a hordó, annál több, minél többször használt, annál kevesebb ízt ad a bornak. Az elso? töltésu? (új hordó) ero?s ízt ad, míg a másod és harmadtöltés finomabb, lágyabb ízt kölcsönöz a bornak. Amint a hordó „semlegessé” válik, már nem ad semmilyen aromát vagy ízt a bornak, de még így is hozzájárulhat a bor kerekségének kialakításához, hiszen a tölgyben való érlelés lehetővé teszi az oxigén lassú bejutását a borba, lágyítva annak karakterét.

Típus

A két leggyakrabban használt tölgyfajta az amerikai és a francia tölgy, melyek nagyon különböző ízprofilúak. Az amerikai tölgy több tannint és olyan merészebb ízeket ad a borhoz mint a kókusz, karamell, a vanília és sütemény fűszerek. A francia tölgy finom, enyhén diós-mogyorós, füstös ízeket kölcsönöz, miközben simább, selymes tanninszerkezetet hoz létre. A közép-európai tölgy – főként a magyar – a legkevesebb aromát átadó fajta, ideális a szőlő természetes tulajdonságainak megőrzésére.

Pörkölés

A pörkölés mértékétől függően különböző aromák keletkeznek a borban, például füst, kávé, kakaó, fahéj vagy fa. Enyhe pörkölésnél a fában viszonylag sok tannin marad, ezáltal erősebb, savasabb ízek, erőteljesebb illatok jelennek meg a borban is. A közepes égetés kevesebb tannint, viszont több ízt, illatot kölcsönöz.

Kihasználtság

A hordó használata, kihasználtsága borászonként változó. Vannak, akik csak egyszer használják a hordót, mások pedig a használt hordót szeretik. Általában minél nagyobb a hordó, annál tovább használható. Emellett a borászok gyakran használnak különböző pörkölésű hordókat is.

A hordó használata finomhangoló a textúra és az aroma befolyásolására, azok kiemelésére, támogatására vagy visszaszorítására. További lehetőségeket ad a borászat amúgy is számtalan változójához.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.