Hét érdekesség a malbec-ről
A mély lila színéről, gazdag, fűszeres-sötét gyümölcsös ízéről és csokoládés lecsengéséről ismert malbec tökéletes választás azoknak, akik szeretik a testes vörösborokat. Milyen ízjegyek jellemzik? Miért lett Argentína meghatározó fajtája? Milyen magyar vonatkozása van? Miről ismerhető fel “vakkóstoláson” és mivel párosítsuk? Íme, a legérdekesebb tudnivalók.
Francia eredet
A legendák szerint egy Malbek nevű magyar bevándorló terjesztette el a szőlőt évszázadokkal ezelőtt Franciaország-szerte, innen a név. A délnyugat-franciaországi Cahors leggyakrabban telepített szőlőfajtája volt, majd idővel Bordeaux-ban is elterjedt. A 19. század közepéig ez volt a régió legtöbbet telepített szőlőfajtája, de a filoxéra járvány majd 1956-ban a kemény téli fagy miatt az ültetvények jelentős része megsemmisült.
Népszerűségét jól mutatja, hogy mikor egy cahors-i suszter fiát választották meg XXII. János pápának (1244-1334), ő a malbec-t nyilvánította az úrvacsora borának. I. Ferenc a király növényének (Plante du Roi) nevezte ki, a 17. század végére pedig az orosz ortodox egyház bora is lett. Nagy Péter cár a gyomorfekélye gyógyítására használta, sőt, meghonosíttatta a Krímben, ahol Caorskoie néven vált ismertté.
Ez is érdekelheti: A 7 legnépszerűbb francia borrégió
Az argentin malbec a világ egyik legmagasabb tengerszint feletti magasságában termesztett szőlője
Argentínába a 19. század közepén, még a filoxéra járvány előtt került, ahol az új éghajlaton és talajon jól fejlődött. Ma az argentin szőlőültetvények háromnegyedét foglalja el, és a legfontosabb szőlőfajtának számít. Sőt, a világ malbec termelésének 75%-át is Argentína adja.
A malbec az olyan napos éghajlaton érzi jól magát, ahol az éjszakák hidegek. A magasan fekvő területek tökéletesek számára. Mendozában a szőlőültetvények átlagos magassága 900 méter a tengerszint felett, de Argentína legmagasabban fekvő helyei Jujuy-ban találhatók, mintegy 3329 méter magasságban.
A franciák másodosztályúnak tartják
Franciaországban a termesztési körülmények annyira különböznek az argentinokétól, hogy a malbecből egészen más bor készül. Míg az argentin malbecet gazdag fekete gyümölcs (szeder, szilva), tejcsokoládé, kakaópor és ibolyás, édes szivaros ízjegyek jellemzik, addig francia társaik inkább fekete cseresznyés-málnás ízvilággal, borsos fűszerességgel rendelkeznek, magasabb sav- és alacsonyabb alkoholtartalommal.
Miután a filoxérajárvány az 1860-as években kiirtotta az eredeti európai szőlőültetvények nagy részét, kevés malbecet telepítettek újra, mivel nem tartották olyan nemesnek, mint a többi fajtát. Ma is leginkább csak házasításban használják cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és gamay mellé.
Ez is érdekelheti: Top 10 - Ezek voltak 2022 legkeresettebb külföldi borai
Vakkóstolás
Keresse a magenta színű peremet! A malbec a syrah-hoz hasonlóan mély bíborvörös, telt színű bort ad, ám gyakran élénk magenta színű peremmel.
Egyre gyakrabban készítenek belőle fehérbort és rozét
Annak ellenére, hogy a malbec vörös szőlőfajta, egyre gyakrabban használják fehér és rozé borok készítésére. Míg a fehér malbec továbbra is ritkaság, a szőlőből készült rozék egyre szélesebb körben népszerűek.
Ételpárosítás
húsok - A malbec jól párosítható a vörös húsokkal. Mivel azonban nem túl hosszú a lecsengése, inkább sovány marhahúst válasszon hozzá. Érdemes kipróbálni kacsa, bárány, bivaly és sertéslapocka mellé is.
Fűszerek és gyógynövények - Keresse a földes vagy füstös ízű fűszereket, mint a petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, füstölt paprika, fekete bors, kömény, koriander, borókabogyó, szegfűszeg, vaníliarúd, fokhagyma, mogyoróhagyma, zöldhagyma és barbecue szósz.
Sajtok - Párosítsa gazdag, lágy és félkemény tehén- és kecsketejből készült sajtokkal.
Zöldségek és vegetáriánus ételek - Gomba, sült zöldségek, zöld és piros paprika, burgonya, rukkola, kelkáposzta, mángold, grillezett endívia, hagyma, cékla, tempeh, lencse és fekete bab mind-mind remek párosítás a malbec mellé.
Hogyan tálaljuk?
Mivel a malbec testes bor, válasszon hozzá széles poharat, mely lehetővé teszi, hogy megtapasztalja intenzív gyümölcsös aromáit és kiegyensúlyozza a fűszeres ízeket.
A malbec olyan bor, amelynek jót tesz a dekantálás. Tálalás előtt töltse a bort egy dekantálóba, és hagyja állni 30 percig. Ez nem csak megszabadítja a palackban található üledéktől, de az ízek és aromák is élénkebbé válnak kóstoláskor.