Előjegyzés
Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Grenache: A megújuló szőlőfajta, amely a borvilág élvonalába lépett

A grenache-ra egykor a borvilág mogorva tinédzsereként tekintettek: nehéz kezelni, magára hagyva elburjánzik, könnyen túl alkoholossá válhat, és ha nem vigyáznak rá, akkor borzalmas borokat ad. Érlelésre alkalmatlannak tartották és csak házasításban alkalmazták, egyszerűen nem kapott esélyt arra, hogy megmutassa a jó oldalát. Mostanra azonban egyre több a rajongója, sőt, saját ünnepnapja is van. Szerethető, gyümölcsös, finom tanninokkal rendelkező, a mediterrán melegben virágzó fajta, mely tökéletesen képes megállni a saját lábán.

A grenache feltételezések szerint Spanyolországból származik, ahol garnacha névre hallgat. Ma a világ legfinomabb és legdrágább borai közé tartozik. Az olyan ikonikus borvidékektől kezdve, mint Châteauneuf-du-Pape, egészen a kultikus kaliforniai borokig, a grenache ugyanolyan fontos szerepet játszik a borvilágban, mint a cabernet sauvignon. De mi is teszi ezt a szőlőfajtát annyira különlegessé?

Ez is érdekelheti: Mitől különleges a Châteauneuf-du-Pape?

Jellegzetes íz

Vakkóstolókon azonnal felismerhető összetéveszthetetlen kandírozott gyümölcs és fahéj jegyeiről. Magasabb alkoholtartalma miatt közepesen testes ízű, míg színe megtévesztően világos, és félig áttetsző. Gyakran hordozza a narancshéj és a piros grapefruit finom illatát és epres, málnás, feketecseresznyés jellege mellett akár oregánós, ánizsos és dohányos jegyekkel is rendelkezhet.

Grenache a világ különböző régióiban

A grenache egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy különböző termőhelyeken különböző ízeket és aromákat hoz létre.

Spanyol garnacha - Észak-Spanyolországban a késői érésű garnacha kiválóan alkalmazkodik a klímához. Az érett szőlő magas cukortartalommal rendelkezik, és gyakran meghaladja a 15%-os alkoholtartalmat. Ennek eredményeként testes és fűszeres borokat ad, cseresznye és édesgyökér jegyekkel.

Francia grenache - A déli Rhône vidék - különösen Châteauneuf-du-Pape - híres a grenache-alapú borairól. Az itteni borokban a meggyes gyümölcsök mellett olyan ízjegyre számíthat, mint az oregánó, levendula és dohány.

Amerikai grenache - Az amerikai grenache gyümölcsös és aromás, rendkívül élénk savakkal. Míg az európai grenache gyógynövényes aromákkal rendelkezik, az amerikai változatok inkább édesgyökér és virágillat jegyeivel bírnak. Gyakran keverik egy kevés Syrah-val, hogy tannint adjanak hozzá, és kiegyensúlyozzák az ízét.

Grenache Desszertborok - A grenache-ból készült desszertborok is különlegesek. A Rasteau, a Maury és a Banyuls mind grenache-ból készült "vin doux naturel" nevű, Franciaországból származó szeszezett desszertborok, melyek előállítása a portóiéhoz hasonló. Azok, akik kedvelik az édes borokat, ezeket is élvezni fogják.

Mivel fogyasszuk?

A grenache fűszeressége miatt ideális párosítás a fűszeres és zöld fűszernövényekkel készült sült húsokhoz, zöldségekhez. Egy enyhébb alkoholtartalmú, megfelelően hűtött grenache segít csökkenteni a fűszeres ételek keltette égető ízhatást, és kiemelni azok ízét.

Ez is érdekelheti: Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a borunkat?

Világszerte hódít

Bár alapvetően Franciaország és Spanyolország vezet a grenache termesztésében, a szőlőfajta világszerte elterjedt. Algéria a negyedik, Tunézia pedig a hatodik legnagyobb grenache termőterülettel rendelkezik.

A grenache sokoldalú szőlőfajta, mely manapság kétségtelenül a legérdekesebb, legdivatosabb és legmegbecsültebbek közé tartozik. Felfedezése igazi borélmény, érdemes megismerni az általa kínált ízek és karakterek változatosságát, gazdagságát.

Ez is érdekelheti: Alulértékelt fajták, melyeket érdemes kipróbálni


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.