Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Furmint - 10 dolog, amit tudni érdemes

  1. Tokaj-Hegyalja legfontosabb szőlőfajtája, de a Somló-hegyen is jelentős mennyiségben megtalálható.

  2. A furmint sokszínűségét mutatja, hogy nem csak száraz és édes bor készíthető belőle, de pezsgőalapanyagként is régóta ismert, valamint hordóban és acéltartályban is jól érlelhető. Az aszú és az esszencia egyik fő alkotóeleme.

  3. Külföldön is egyre népszerűbb, a világhírű borkritikus MW, Jancis Robinson szerint a legígéretesebb szőlőfajtánk.

  4. A burgundiakhoz hasonlóan képes a termőhelyi sajátosságokat közvetíteni. így fordulhat elő, hogy komoly érzéki és ízbéli különbségek jellemzik a fajta borait a születési helyük függvényében.

  5. A furmintból készült borok savtartalma általában magas, de gondos szőlészeti munka mellett elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat.

  6. A furmintból készült bor illata határozott: leginkább körte, birs és szegfűszeg, idősebb tételeknél barackos, petrolos is lehet.

  7. A Somlón termelt furmint nehezebben nyílik meg, illat- és ízvilága visszafogottabb, így levegőztetést igényel. Cserébe különleges, elegáns savszerkezetű, gazdag mineralitású bort kap a fogyasztó.

  8. Különlegességét hangsúlyozza, hogy a Riedel külön poharat alkotott a furmintnak. Olyan poharat terveztek, amely jól közvetíti a bor- és szőlőfajta jellemzőit, és kifejezi a Tokaji borvidék változatos talajt is.

  9. Jelenleg a világ legdrágább bora a Royal Tokaji Esszencia 2008 Magnum, melyből 1,5 liter 40 ezer dollárba, azaz 12 millió forintba kerül. Mindössze 18 különleges palackkal készült belőle.

  10. Bár a furmint a DNS-vizsgálatok alapján egyértelműen Tokajhoz köthető, a Kárpát-medencében máshol is megtalálható: az osztrákok Moslernek, a németek Tokayernek, a szlovénok Siponnak, a horvátok Posipelnek, a szerbek Moslavacnak, az olaszok Furmint bianconak hívják. Emellett a Krím-félszigeten, Dél-Afrikában és Kaliforniában is termesztik.

+1. A világ legdrágább boraként ismert Royal Tokaji 2008 Essencia kicsit egyszerűbb változatban, de így is elegáns díszdobozban, kristálykanállal is elérhető.


Forrás:
Kovács Pál, a borászok barátja cím birtokosa
Mészáros Gabriella, Ambrus Lajos, Rohály Gábor: Terra Benedicta 2019.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.