Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Franciacorta: Az olaszok válasza Champagne-nak

Olaszország több különféle habzóbort állít elő, (például Prosecco, Moscato d’Asti, Asti Spumanti, Lambrusco és a Brachetto d’Acqui stb.), ám a legjobb és valószínűleg legkevésbé ismert pezsgője a Franciacorta. Több dologban is hasonlít a Champagne -hoz, melynek mára már riválisává vált.

Tökéletes talaj és éghajlat

A Franciacorta elnevezés - akárcsak a Champagne - egyszerre jelöli a földrajzi területet és a pezsgőt is. Franciacorta Milánótól keletre, Észak-Közép-Olaszországban található, és Brescia, a Garda-tó és Trento között terül el, az Iseo-tótól délre. Olyan egyedülálló területtel rendelkezik, ahol a jégkorszak gleccsereinek tápanyagai mélyen a talajba jutottak.

Methode champenoise

A Franciacorta pezsgőt a klasszikus „champenoise” módszerrel állítják elő, amelyet methode champenoise -nek neveznek, és amelyben a palackokban második erjedés megy végbe. A kezdeti erjedés után a borokat némi élesztővel és cukorral palackozzák, ami második erjedést indít el. Általában a Franciacortába kevesebb cukor kell, mint Champagne -ba, mivel a szőlő jobban ki van téve a napnak, és jobban érik, így kevesebb cukorra van szükség.

Az üvegeket ezután lefelé fordított nyakkal tárolják, és rendszeresen elforgatják, hogy megkönnyítsék az élesztőgombák elválását a bortól. 18–35 hónap elteltével az elhalt élesztőt (seprő) eltávolítják (degorzsálják), majd az eljárás során elfolyt bort egy előző évjáratúval pótolják. A palackot visszazárják, hogy a bor tovább érlelődjön, mielőtt értékesítésre bocsátják.

Saten – az olasz Blanc de Blanc

A Franciacortához ugyanazokat a szőlőfajtákat használják, mint a Champagne-hoz, ezek a chardonnay, a pinot blanc (olaszul pinot bianco) és a pinot noir (olaszul a pinot nero). A pino blanc maximum 50% arányban lehet jelen a Franciacortában. A Champagne-hoz hasonlóan a maradék cukor mennyisége vagy a bor édessége szerint kategorizálják. A legszárazabbtól a legédesebb felé haladva az egyéni kategóriák az Extra Brut, a Brut, az Extra Dry, a Sec és a Demi-Sec.

A Franciacortán belül is van egy megkülönböztető megnevezés: Satén. Ez hasonló a Blanc de Blanc Champagne-hoz, mivel kizárólag fehér szőlőből készül. Ez a fajta Franciacorta kissé más módon készül, és egyedülálló az alacsonyabb palacknyomása miatt. Következésképpen a bor lágyabb és krémesebb, kissé finomabb buborékokkal. Csak Brut formátumban létezik.

Először DOC, majd DOCG minősítés

A Franciacortához a szőlőt kézzel kell szedni, és a szőlő betakarításának minden év augusztus 10. után és szeptember 10. előtt meg kell történnie.

Először 1967-ben kapta meg a DOC minősítést, ami azt jelenti, hogy minden különleges minőségi követelménynek megfelelt. Néhány évtizeddel később, 1995-ben elnyerte a DOCG-akkreditációt, így csúcsminőségű pezsgőnek számít.

Jelenleg a Franciacorta szőlőterületének 70% -a organikus minősítésű, és a cél, hogy a jövőben az egész régió ökológiai minősítéssel rendelkezzen.

Melyek a Franciacorta különböző típusai?

A nem évjáratos Franciacortát legalább 18 hónapig kell seprőn hagyni, és leghamarabb 25 hónappal a szüret után kerülhet forgalomba.

A Franciacorta Satèn-t és a Franciacorta Rosé Non-Vintage-t (legalább 25% Pinot Noir) legalább 24 hónapig kell seprőn érlelni.

A Franciacorta Vintage, a Franciacorta Vintage Satèn és a Franciacorta Vintage Rosé - vagy Millesimato - legalább 30 hónapig érlelődik, és a szüret után leghamarabb 37 hónappal kerülhet forgalomba. 

A Franciacorta Reserve, a Franciacorta Reserve Satèn és a Franciacorta Reserve Rosé pedig legalább 60 hónapot van seprőn.

Tökéletesen párosítható

A Franciacorta ideális bor az étkezés bármely pontján. Kiváló a legtöbb olaszos ételhez, különösen olyan észak -olasz specialitásokhoz, mint a Polenta, a Gombás Tagliatelle és a Bresaola, de ételpárosítási lehetőségei lényegében végtelenek!

Rendkívüli minősége miatt tökéletes választás aperitiftől a főételekig, a legegyszerűbb ételtől a legösszetettebb mellé is. Fogyasztása 3-7°C -on ajánlott.

Kínálatunkban az alábi Franciacorták találhatóak:
Montedelma
Barone Pizzini


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.