Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ezt a 6 Bikavért ajánlja a Decanter magazin

A Decanter magazin szerkesztője, Sylvia Wu nemrégiben Magyarországon járt, s többek között Bikavért is kóstolt, melyek közül a 6 legjobbnak tartottat a neves bormagazinban ajánlja az olvasóknak.

Magyarország legismertebb vörösbora az Egri- és Szekszárdi borvidéken készül.  A legenda szerint az egri vár 1552-es ostromakor az oszmán túlerő ellen védekező katonák megerősítésére Dobó István, a vár kapitánya vörösbort hozatott a pincékből. Miután a katonák erőre kaptak, és a ruhájukon és arcukon lévő vörösborfoltokat látva azt hitték, hogy a magyarok bikavért isznak - innen született a Bikavér név.

Bármilyen szép is a legenda, nem valószínű, hogy igaz. Magyarország a 16. században nagyrészt fehérbor-termelő ország volt, valamint a vörösbor készítésének technológiája a török elől menekülő rácok által terjedt el borvidékeinken. Írásos források a Bikavér elnevezést a 19. század közepéig nem említik, mivel csak az 1880-as évek filoxéra pusztítása után kezdték egyes borvidékeken főként vörös szőlővel újratelepíteni a szőlőültetvényeket.

A Bikavérről

Kékfrankos - A kékfrankos a Bikavér lelke. Népszerűségét a fajta strapabíróságának, terroir-visszaadó képességének, valamint a melegebb évjáratokban is szép savainak köszönheti. Az Egri Bikavérnek legalább 30% kékfrankost kell tartalmaznia, míg a szekszárdi változathoz minimum 45% szükséges. A melegebb szekszárdi éghajlat nem feltétlenül vezet nehezebb és lekvárosabb jellegű borokhoz. A magasabb kékfrankos arány miatt akár könnyebbnek és frissebbnek is tűnhet a Szekszárdi Bikavér, mint egri társai.

Kadarka - A házasításban korábban sokkal fontosabb szerepet játszott a vékony héjú kadarka, de mivel betegségre hajlamos és túl későn érik, a szőlőt ma Magyarországon nagyrészt a kékfrankos váltja fel. A kadarka kis mennyiségben (5-10%) kötelező a Bikavérben. 

Egyéb fajták - A klasszikus bordeaux-i fajták, mint a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot szintén gyakoriak a Bikavérben. Az egyéb engedélyezett szőlőfajták közé tartozik a helyi fajták mellett többek között a zweigelt és a portugieser, valamint a pinot noir és a syrah is.

Sokak számára a Bikavér név még mindig "olcsó és rusztikus borok” emlékét idézi, noha Gál Tibor, úgy nyilatkozott a lapnak, hogy “az elmúlt öt évben „több változás történt mindkét Bikavér vidéken, mint az elmúlt 170 évben.” A magyar borászok fiatalabb generációja egyre gyakrabban készíti a Bikavért kíméletesebb megközelítés, amit jóval rövidebb ideig tartó érlelés követ, mint nagyszüleik generációjánál. A cél az, hogy „frissebb és korszerűbb” borokat készítsenek, a könnyen iható gasztro-boroktól a letisztult, évtizedekig érlelhető, dűlős változatokig.

Az Egri Bikavérnek három érlelési kritériuma van: Classicus (hat hónap hordóban), Superior (12 hónap), és Grand Superior (16 hónap) kategóriában. A Szekszárdi Bikavérnek csak két kategóriája van; a hagyományos és prémium, mindkettő legalább egy éves hordós érlelést igényel. A prémium minősítéshez a bornak további kritériumoknak kell megfelelnie, beleértve például az alacsonyabb maximális hozamot.

A Decanter Bikavér ajánlata

Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 2018Élénk, gránátvörös szín, intenzív gyümölcsös és fűszeres jegyekkel. Ízben nagyon gazdag, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja fűszerezve. Kerek, selymes textúrával, hosszú lecsengéssel. Nagyon elegáns bor, az Iván völgyi területek gazdagságát és sokszínűségét mutatja.

Gál Tibor Síkhegy Bikavér Grand Superior 2016 - Lehengerlő tanulmányillat. Olyan sokrétű és sokszínű, hogy lehetetlen leírni, elég csak hinni benne, hogy ez a SÍKHEGY. Filigrán bor, hihetetlen eleganciával. Mindenből épp elég, de mégis minden elképesztő hangsúllyal. Hömpölyög, elkap, elenged, felszáll, újra magával ragad. Tűhegyen álló, fejre állított piramis.

St. Andrea Merengő 2018 - Merengő a pincészet zászlóshajója, a legszebb hordók válogatása. Komplex, érett aromavilág. Illatában erdei bogyós gyümölcsök, fekete szeder és áfonya érezhető, kis földes jegyekkel és pici avarral a végén. Telt és kerek a korty, amit szépen kísérnek a vulkanikus és meszes jegyek. Mindent betöltő, hosszú lecsengésű elegáns vörösbor.

Vida Bikavér 2017 - Illatában szép gyümölcsösség, ízeiben összetett, gazdag fűszeresség jelenik meg kifogástalan egyensúly mellett. Egy igazi szekszárdi Bikavér.

Tóth Ferenc Egri Várvédő 2018 – Kínálatunkban az Egri Várvédő 2016-os évjárat található, mely egy kiváló évjárat bordeauxi házasítása, amit a cabernet Franc ural sauvignonnal és merlot-val kiegészítve. Az alap borokat mind külön erjesztették, az érlelés új és másod töltésű 5 hl-es hordókban történt 12 hónapig. Gazdag bor, nagy érlelési potenciállal.

Bodri Tradició Bikavér 2020 – 500 literes öreg tölgyfahordókban 12 hónapig érlelt Bikavér. Virágos illatában piros bogyók, szárított áfonya és egy csipet szárított fűszernövény. Ízben meggy, piros bogyós gyümölcsök, fekete teával és egy csipetnyi zúzott mentával. Lédús, lágy tanninokkal, kellemes kísérője a gulyáslevesnek. 


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.