Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ezerjó - Az ezeregy arcú szőlőfajta

Aki még nem ismeri, annak kiváló alkalom a harmadik Nemzetközi Ezerjó Nap, hogy megismerje ezt az izgalmas, sokszínű szőlőfajtát.

Május 16 a móri borászok összefogásának köszönhetően az ezerjóról szól. Hazánk legkisebb borvidékének termelői hisznek abban, hogy kincs van a kezükben. Bár a Móri borvidék fő szőlőfajtája, a Kunságban és Neszmélyben is megtalálható.

Az ezerjó a "Hungarikumnak", azaz eredendően magyarnak tekintett Kárpát-medencei fajták között foglal helyet, s egykor az ország negyedik legtöbbet ültetett fajtája volt. Sőt, Móron a XX. sz. elején kizárólagos fajtának volt mondható.

Sokaknak valószínűleg a fajta karakteres savai jutnak először eszükbe, de ennél jóval több potenciál van benne. Amint a neve is utal rá, a pezsgőktől kezdve a száraz, félszáraz és édes borokon át számtalan stílusú bort ad. Készülhet reduktív technológiával, könnyű stílusban, vagy a hordós erjesztésnek köszönhetően lehet komplexebb is. Jól reagál a finomseprőn való érlelésre, és a megfelelő helyen és évjáratban képes a botritiszesedésre is! Kiemelkedő évjáratok esetén még aszút is készítettek belőle Móron, ami keresett cikk volt a II. Világháború előtt. Sőt, létezik amforában érlelt ezerjó is, ami igazi különlegesség.

Az ezerjó semleges fajta lévén nagyszerűen mutatja meg a termőterületet. Legfrissebb és legélénkebb borai a móri mészkőtalajról származnak. Halványzöld-fehér borokat ad, amelyek viszonylag magas alkoholtartalmúak, kifejezett savakkal és zamatossággal, jó érlelési potenciállal. Illatában akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is felfedezhetünk. Zöldfűszeres (bazsalikom, kapor, gyógynövények) jegyei mellett diszkrét gyümölcsösség jellemzi a körte és méz aromáival, olykor olajos textúrával kiegészítve.

Édes változataiban a fűszeres jegyek mellett felbukkannak az érett csonthéjasok ízjegyei is. Semleges jellege miatt a termőterületet is nagyszerűen be tudja mutatni.

Bor-étel párosítás

Az ezerjó fantasztikus gasztrobor, melyet egész évben kellemes fogyasztani. Tiszta, gyümölcsös zamata, üde savainak köszönhetően önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik. Egy reduktív, frissítő ezerjó tökéletes aperitif.

Kitűnő kísérője a zöldsalátáknak, a citrusokkal, friss fűszernövényekkel készült zöldséges fogásoknak, szárnyasoknak.

Magasabb savainak köszönhetően a nehezebb, zsírosabb összetevőkön is könnyíteni tud, ezért tökéletes zsíros sajtok és halak, tejszínes ételek mellé. Nagyszerű a sertéshúsból készült ételekkel is, az édes ezerjót pedig érdemes kipróbálni egy májas fogással, kékpenészes sajtokkal vagy csípős ázsiai ételekkel is.

Az édesszájúaknak botritiszes ezerjót ajánlunk almás rétes vagy sárgabarackos desszertek mellé! Érleléstől és stílustól függően körülbelül 9-12°C-on kínáljuk.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.