Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ezek legegészségesebb borfajták

Arról már mindenki hallott, hogy a mértékletes borfogyasztás nemcsak rendkívül kellemes módja egy stresszes nap lezárásának, de az egészségre is pozitív hatással van. Ám felmerülhet a kérdés, vajon bizonyos borok egészségesebbek-e, mint mások? A rövid válasz: igen. Íme, a legegészségesebb típusok.

Száraz vörösek

A bor – legyen az vörös, fehér vagy rozé – mindig tartalmaz valamennyi resveratrolt, mely antioxidánsnak gyulladáscsökkentő hatása van. A vörösbort azonban hosszabb ideig erjesztik héjon mint a fehérbort, így magasabb a resveratrol tartalma, ami a kutatások szerint pozitívan hat a szív egészségére.

A vörös szőlő héjában található procianidinek szintén szívvédő hatásúak. Kutatások szerint a dél-francia és szardíniai borok tartalmazzák a legtöbb procianidint. Az innen származó borokban ötször nagyobb mennyiségben van jelen, mint a Spanyolországból, Dél-Amerikából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó borokban.

Narancsborok

A száraz vörösborok után szakértők szerint a legegészségesebb választás a narancsbor. Készítésnél a fehérszőlőt préselés nélkül, héjastól, kocsányostól erjesztik (általában cement vagy agyagedényben), így azokból is kinyerik a szín- és ízanyagokat. Minél tovább erjed, annál mélyebb a színe. A színen kívül a héj sok jótékony antioxidánst is ad a borhoz.

Ez is érdekelheti: Narancsbor – Az új rozé?

Rozé

A rozét általában vörösszőlőből készítik, de a héjjal való érintkezés ideje rövidebb, mint a vörösbornál vagy a narancsbornál. A rövidebb érintkezési idő kevesebb antioxidáns kioldódását teszi lehetővé. 

Száraz fehérborok

A fehérbor-előállítás során általában nincs héjjal érintkezési idő, ami azt jelenti, hogy a héjból származó fitotápanyagok nem jutnak be a borba. A száraz fehérbor ennek ellenére  számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így egészséges választás.

Alacsony alkohol- és cukortartalmú borok

Ha a bor és egészség összefüggésében gondolkodunk, legelőször talán az alkoholtartalom jut eszünkbe. A borok alkoholtartalma nagymértékben változhat, a mindössze 1-2% alkoholt tartalmazó eszenciától az alacsony (5,5%-) alkoholtartalmú boroktól egészen az erősített borok (pl. portói) rendkívül magas, 20% körüli alkoholtartalmáig.  

Ne feledje azonban, hogy attól, hogy egy bor alkoholtartalma alacsony, még mindig lehet nagyon édes, ami fogyasztása rengeteg plusz kalóriát jelenthet.

Amennyiben oda szeretne figyelni arra, hogy a borfogyasztás ne tegye tönkre a diétáját, akkor a száraz habzó- és fehérborok a legjobb választás. A brut Champagne, a Cava, illetve a szürkebarát vagy a sauvignon blanc alapú borok is általában alacsonyabb cukor- és kalóriatartalommal rendelkeznek. Bár édes bor, a Tokaji Aszú rengeteg hasznos anyagot tartalmaz, nem véletlenül híres gyógyító hatásáról. Fogyassza desszert helyett!

Ez is érdekelheti: Champagne, Cava, Prosecco? Miben különböznek egymástól?

Fröccs

A fröccs nemcsak kiváló frissítő ital a nyári melegben, de tökéletes módja annak is, hogy csökkentse a borral bevitt kalóriamennyiséget!

Bio

A bio borok fogyasztása egyre népszerűbb, mind a környezetvédelem, mind a növényvédőszer-maradványok elkerülése miatt. Bár nem ismerjük teljesen a hatásokat, egyes kutatások összefüggésbe hozzák a peszticid-maradványoknak való kitettséget a meddőséggel.

Ráadásul a bio borok nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak hozzáadott szulfitokat, olyan tartósítószereket, amelyek egyeseknél az orrdugulástól és a tüsszögéstől az asztmaszerű tünetekig és fejfájásig csúnya mellékhatásokat válthatnak ki.

Ez is érdekelheti: Bio, biodinamikus, öko, organikus, natúr - Mi a különbség?

Fontos!

Bármilyen egészségügyi előnyei is vannak a borfogyasztásnak, ne feledje, hogy fontos a mértékletesség!  A jelenlegi egészségügyi irányelvek nőknek napi egy italt, férfiaknak kettőt javasolnak. A mérsékelt mértéket meghaladó alkoholfogyasztás növeli a szívbetegségek kockázatát, és összefügg a májzsugorodás, a magas vérnyomás, a felső gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések és a stroke kockázatával. Mindez azt jelenti, hogy az, hogy mennyit iszunk, sokkal fontosabb, mint az, hogy mit!


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.