Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ezek a legjobb magyar vörösborok Caroline Gilby MW szerint

A Decanter World Wine Awards-on elért sikerek bizonyították, hogy Magyarországon nemcsak a fehér borok világszínvonalúak. Caroline Gilby, a neves borszakértő és boríró a Decanter magazin novemberi számában magyar vörösborokat ajánl az izgalmas és változatos vörösborok rajongóinak, illetve az is kiderül, melyeket tartja a legjobbnak.

Magyarország – és különösen Tokaj – fehérborai már jól ismertek a világban, ám az ország bortermelésének jelentős hányadát a vörösborok adják. Az idei Decanter World Wine Awards-on először nyerte el magyar vörösbor a „Best in Show” díjat. Ráadásul nem is akármivel, hanem Bikavérrel, mely sokak emlékében mint olcsó, rusztikus bor él. A St.Andrea Nagy-Eged Dűlő Grand Superior azonban valami teljesen más.

Fontosnak tartja megemlíteni, hogy a Bikavér egyik fontos alkotóeleme a kékfrankos, mely hazánk legnagyobb mennyiségben ültetett fajtája. Nem véletlenül: vibráló, elegáns, frissességét a melegebb években is megőrzi, és jól párosítható a különböző fogásokhoz.

A hazánkban megtalálható nemzetközi fajták közül a pinot noir és a syrah mellett kiemeli villányi cabernet franc-t, mely a borvidéken a fajta frissességének és selymes ízének megőrzése mellett komoly, hosszú érlelési potenciállal bíró, strukturált borokat ad.

A cikkben ír a kadarkáról, mint helyi, finoman fűszeres fajtáról, mely a szekszárdi Bikavér kötelező szőlőfajtája, és a fogyasztók figyelmébe ajánlja az olyan elfeledett fajtákat, mint a csókaszőlő, fekete járdovány, turán és laska.

Amint írja, a magyar vörösborok között válogatva a friss és elegánstól a gazdag, komplex és strukturált borokig minden alkalomra és hangulathoz találni megfelelőt. Íme, az általa ajánlott borok listája:

Sauska Cuvée 7 Siklós 2017 - Mély, sötét szín, rubin tónussal. Komplex gyümölcsös, virágos, fűszeres illat, szeder, szamóca, málna, áfonya. Szájban egyensúlyos, besimult, selymes tanninok. Az illatában megjelenő gyümölcsökön túl rozmaring, gyógynövények, erdő. Nagyon friss hosszú utóíz, édes fűszerekkel, egy csipet mineralitással.

Weninger Klékfrankos Steiner 2016 (Bio) – Modern kékfrankos 49 éves szőlőtőkékről. Hívogató,komplex illatában cseresznye, málna, csipetnyi ibolya és jól integrált hordós jegyek. Az intenzív gyümölcsösséget finom tanninok és hosszú lecsengés egészítik ki.

Weninger Balf Kékfrankos 2018 (BIO) - Az ásványosság és a gyümölcsösség végtelen játékát mkutatja a bor. Az egyik korty a terroirt a másik a fajtát érezteti. Jóivású, finom, biodinamikus módon művelt szőlőből készült kékfrankos.

Heumann Trinitás Villányi Franc 2016 - Sötét, de fényes lila szín. Illatában piros gyümölcsök egy kevés vaníliával és borssal. Ízében a feketebogyó, ribizli és egy kis csokoládé. Jól integrált savasság és szép textúra. Testes, elegáns bor, hosszú utóízzel. Hosszan eltartható.

Heumann Syrah 2015 - Sötét bíbor szín, ibolyás beütéssel. Illatában pirosbogyók, leheletnyi tölgy. Kóstolva fűszeres, borsos, meggyes aromák. Jól struktúrált, szép tanninokkal rendelkező vörösbor, hosszú utóízzel.

St. Andrea Merengő Egri Bikavér 2017 - Komplex, érett aromavilág. Illatában erdei bogyós gyümölcsök, fekete szeder és áfonya érezhető, kis földes jegyekkel és pici avarral a végén. Telt és kerek a korty, amit szépen kísérnek a vulkanikus és meszes jegyek. Mindent betöltő, hosszú lecsengésű elegáns vörösbor.

St. Andrea Áldás Grand Superior Egri Bikavér 2019 - Érett, mély, puha. Illatában az érett lédús fekete bogyósok jellemzik pici kakaóporos háttérrel. Ízben feszes, ám mégis szelíd a bor, amit a fekete bogyós aromavilág végigkísér egy közepes mély tanninnal. Szép érlelési potenciállal rendelkező izgalmas egri vörösbor.

Vida Bonsai Öregtőkék Kadarkája 2019 - A több, mint 90 éves ültetvény sokat tud mesélni, és elképesztő csodákra képes. Játékosan fűszeres illata, nem túl nehéz, ugyanakkor karakteres ízképe mindenkit elvarázsol. A halászlé tökéletes kísérője, de kacsa, bárány és borjú ételekhez is pompásan illeszkedik.

Gere Fekete Járdovány 2019 - Illata fűszeres, fekete bogyós, nagyon intenzív, ízében kávé, meggy, ribiszke, fehér bors mutatkoznak elsősorban. Kóstolva kellemes savérzet párosul érett tanninokkal, de zamatos, hosszú, gyümölcsös kortyban köszön el.

Bussay Mura Vörös 2018 - Egy olyan vörös házasítás, amely ízig-vérig hordozza ezen egyedülálló karakterű borvidék minden báját. Laska, pinot noir, cabernet franc és merlot házasítás.

Szent Donát Magma 2018 Kékfrankos válogatás – Friss meggy, vörös bogyósgyümölcsök, ibolya aromák, finom tanninok, frissesség.

Vylyan Villányi Pinot Noir 2017 – Eper, áfonya, pici vanília és friss teás jegyek. Gyümölcsös, komplex, friss savakkal rendelkező bor, hosszú érlelési potenciállal. 

Márkvárt János Kadarka 2018 – Friss, élénk, piros bogyósgyümölcsös karakter, finom tanninszerkezet.

Vesztergombi Kétvölgy kékfrankos 2018 - Illatban csupa pörkölt mogyoró és fekete cseresznye. Sziporkázóan gazdag illat, a fajta finom hűvösségével. Szájban savai meggyőzőek, egyensúly kifogástalan. Nem koncentrációjával, sokkal inkább hosszú, komplex és mégis játékos karakterével fogja meg a kóstolót. 

Bukolyi Marcell Kisfiam Egri Bikavér 2018 - Sűrű, telt, ugyanakkor lendületes és jóivású nagy vörösbor. Kézi szüret, kíméletes feldolgozás, kis kádas erjesztés, érlelés magyar tölgyfában.

Etyeki Kúria Kúria Red 2018 - Intenzíven gyümölcsös illat, szilvás jegyekkel, karakteres fűszerességgel és finom vaníliás aromával. Szájban kerek, gazdag gyümölcsösség és feszes savak jellemzik. Jó ivású, társasági vörösbor.

Bolyki Egri Bikavér 2016 - Illatában szeder, áfonya, marcipán; ízében meggy, piros bogyós gyümölcsök. Kóstolva telt, mégis a könnyedség érzése lengi körül, bársonyos tanninja hosszan vezeti le ízét.

Tüske Harmados Kadarka 2020 - A bor elnevezésében a harmados jelző a tőketerhelésre utal. A szüret után a must nyílt kádban erjedt, majd a tartályos érlelést követően került palackozásra. Frissítő, pirosbogyós gyümölcsökkel teli illat, szamócás, ribizlis ízek, fűszeres lecsengés.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.