Bor Outlet
Utolsó palackok
Magyar borok
Külföldi borok
Kiegészítők

Ezek a legjobb magyar kékfrankosok Caroline Gilby szerint

A Magyarországon található szőlőfajták kétharmada vörös szőlő, melyek közül a kékfrankos messze a legfontosabb szerepet kapja. Hazánkban közel háromszor akkora területen (7,543 ha) termesztik ezt a fajtát, mint Ausztriában (2,63 ha), így nyugodtan mondhatjuk, hogy kékfrankos nagyhatalom vagyunk.

A legenda szerint nevének eredete az, hogy Napóleon katonái a jobb minőségű borért kék színű frankkal fizettek anno Sopronban, ám létezik egy olyan teória is, miszerint a jobb minőségű szőlőt "Frankisch", míg a gyengébbet "Heunisch" névvel illették. Bármi is legyen az igazság, a kékfrankos a legfontosabb szőlőfajtánk, mely tökéletesen tükrözi a terroir jellegét, így a belőle készült bornak jól felismerhető, helyi jegyeket ad.

Tökéletes rozé alapanyag, tartályból kikerülve friss és gyümölcsös bort ad, míg hordóban érlelt változatai sokszor a legszebb borok közé tartoznak. S bár leginkább fajtabor készül belőle, a kékfrankos adja a Bikavér alapját, frissességet, gyümölcsösséget és fűszerességet kölcsönözve a bornak.

Rozé kékfrankos

Dobosi BIO Kékfrankos Rozé 2021 - Színében halvány rózsaszín lazacos, illatában és ízében a piros bogyós érett gyümölcsök jellemzik, főként a málnára hasonlít leginkább. Tartalmas, minerális jegyekben gazdag és elegáns tétel, hosszú lecsengéssel.

Sabar Rosé 2020 – Sötét rózsaszín, illatában barack és bogyósgyümölcs aromák. Leheletnyi szénsavasság, a bogyósgyümölcsök friss ízével.

Légli Géza Kislaki Rozé 2020 - Előszüretek terméséből a birtok szinte összes kékszőlőjéből, rövid héjontartás után tartályban, hűtve, fajélesztővel erjesztve. Illatában a finom rózsaillat kacérkodik a szamócával. Kóstolva száraz, savai üdítőleg hatnak, szinte repítik a kortyot. Mintha egy tál szamócát majszolnánk a napsütötte teraszon. Könnyed, szórakoztató rozé, amelyből egy pohárral sosem elég.

Kékfrankos és házasításai

St. Andrea Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2017 – Élettel teli, vibráló, hosszú, komplex bor. Gyümölcsbomba robban a szájban: cseresznye, meggy, feketeribizli, dohánnyal, csokoládéval, vaníliával. Lendületes, mély és barátságos.

Heumann Reserve 2017 – Klasszikus és elegáns az áfonya és cseresznye finom koncentrációjával, szép tanninokkal és hosszú lecsengéssel.

Heimann & Fiai Szívem 2019 - 1969-es telepítés, 50 éves szőlő, mélyen futó gyökerekkel a löszös talajban. Hiába a meleg dűlő, a délkeleti tájolás, az itt termett bogyók már korai érésben is koncentrált, gazdag ízeket hoznak.

Weninger Kékfrankos - Az ásványosság és a gyümölcsösség végtelen játékát mutatja a bor. Az egyik korty a terroirt a másik a fajtát érezteti. Jóivású, finom, biodinamikus módon művelt szőlőből készült kékfrankos.

Vylyan Kékfrankos 2018 - Beleszagolva a kitöltött borba, az élményt a buja, fűszeres illatok indítják. A kortyban ez kiegészül a fekete cseresznye és a hecsedli gyümölcsösségével, valamint a keserű csokoládé fanyar aromavilágával.  Eleganciája a szép savakon keresztül tűnik elő. 

St. Donát Magma 2018 – Az ásványosság és a gyümölcsösség végtelen játékát mutatja a bor. Az egyik korty a terroirt a másik a fajtát érezteti. Jóivású, finom, biodinamikus módon művelt szőlőből készült kékfrankos. Kínálatunkban a 2019-es évjárat kapható.

Benedek Kékfrankos 2018 – Laza, finomra hangolt kékfrankos. Kereksége, simulékonysága és a sok-sok pirosbogyós gyümölcs teszi élvezetessé az illatát és a közepesen hosszú kortyot. Kínálatunkban a 2020-as évjárat kapható.

Vesztergombi Kétvölgy Kékfrankos 2018 - Aki szereti az izgalmakat és a jósavú, hívogatóan lendületes vörösborokat, az nagyon fogja kedvelni ezt a bort. Megnyerő és egyedi, finom és határozott arcéllel, jellegzetes krémes textúrával. Illatban csupa pörkölt mogyoró és fekete cseresznye. Sziporkázóan gazdag illat, a fajta finom hűvösségével. Szájban savai meggyőzőek, egyensúly kifogástalan. Hosszú, komplex és mégis játékos.

Vida Bikavér 217 - Illatában szép gyümölcsösség, ízeiben összetett, gazdag fűszeresség jelenik meg kifogástalan egyensúly mellett. Egy igazi szekszárdi Bikavér.

Bolyki Bikavér 2016 – Szilvás, finoman fűszeres bor némi füstösséggel. Kínálatunkban a 2018-as évjárat kapható.

Bukolyi Marcell Kisfiam 2018 – Feketeáfonya és édes fűszeres illat, ízében érett málna és finom tanninok. Modern, gyümölcsközpontú Bikavér, organikus termelésből. Kínálatunkban a 2020-as BIO változat kapható.

Centurio Kékfrankos 2020 - Halvány rubin szín. Gazdag, málnás, meggyes illatok. A kortyban finom savak, lédús ízek, sok-sok meggy és pirosbogyós gyümölcsök.

Etyeki Kúria Red 2018 - Igazi gyümölcsbomba a soproni területeinkről, merlot és kékfrankos alapú házasítás. Azokat is elvarázsolja, akik (eddig) azt hitték nem szeretik a vörösborokat.

Kovács Nimród Blues Monopole 2016 – Közepesen testes vörösbor a szilva, aszalt cseresznye édes fűszerek és vanília jegyeivel.

Tüske Menek Prémium Kékfrankos 2018 - A pincészet 2018-as prémium kékfrankosa, mely gazdag és intenzív fűszeres illatú, valamint hosszú, zamatos ízű bor, sok-sok gyümölcs ízzel.

Frittmann Kékfrankos 2019 - Illata intenzív, meggyes, málnás gyümölcsössége és fűszeressége megnyerő. Kóstoláskor az élénk savak és tanninok határozzák meg az első benyomást, amelynek könnyed test és alacsony alkoholtartalom biztosít alapokat. Kínálatunkban a 2020-as évjárat kapható.


- Vissza -
   
Az áraink az áfát tartalmazzák és forintban értendők.
© Minden jog fenntartva - Chip-Art Bt.