Ezek a Decanter által legjobbnak ítélt magyar fehérborok
A nemzetközi Decanter magazin májusi száma egy 36 oldalas, speciális magyar különkiadással is jelentkezett, melyben Caroline Gilby Master of Wine, Oz Clarke OBE, a világszerte ismert, magyar borokért rajongó borszakíró és Czinki Tamás, az első és egyelőre egyetlen magyar Master Sommelier olyan magyar borokat ajánlanak a világ borfogyasztói számára, melyek szerintük minőségben és ár/érték arányban a legjobbak. A Decanter magyar mellékletének további szerzői Elizabeth Gabay Master of Wine, Harmath Csaba gasztronómiai tanácsadó, Mészáros Gabriella az Agrármarketing Centrum borszakmai tanácsadója és Ercsey Dániel borszakíró.
A felsorolásból szándékosan maradt ki a furmint, hiszen azt és az aszút egy-egy külön fejezetben értékelték. Íme, az általuk választott fehérborok listája.
- Kolonics Hárslevelű 2018, 96pont
Elképesztő bor, pulzáló vulkanikus energiával. Méz, méhviasz, lime levél, rozmaring, és egy kis vadság, ami azonban barátságos.
Ajánlott fogyasztás: 2031-ig
- Kreinbacher Brut Classic NV, 95 pont
A furmint gyümölcsössége és határozott savai tökéletesen kiegészítik a krémes chardonnay-t és a pinot blanc barackosságát. Klasszikus pezsgő friss savakkal és finom, hosszan tartó, kellemes buborékokkal. Intenzív gyümölcsösség, körte és ropogós alma mézes, kekszes jegyekkel.
Ajánlott fogyasztás: 2024-ig
- Somlói Vándor Teraszok Juhfark 2019, 94 pont
Somló igazi lenyomata, melyben a füstös, ásványos aromákat a csonthéjasok és érett gyümölcsök kísérik, az édeskömény és jázmin jegyeivel. Hosszú, ásványos lecsengés. Organikus szemléletű gazdaságból származó derítetlen, vegán bor.
Ajánlott fogyasztás: 2025-ig
- Gizella Barát Hárslevelű 2019, 93 pont
Hordóhasználat nélkül készült, mely következtében az akáciavirágos és friss, trópusi gyümölcsös, körtés jegyek tökéletesen érvényesülnek. Nagyon letisztult, kifinomult, alacsony alkoholtartalmú bor a tarcali Barát dűlőről, frissítő savakkal, hosszú, elegáns lecsengéssel.
Ajánlott fogyasztás: 2023-ig
- Kikelet Lónyai Hárslevelű 2018, 93 pont
Berecz Stéphanie csodás hárslevelűi jól ismertek a borszeretők körében, a Lónyai dűlő szelekció pedig igazi sztár. A 45 éves, organikusan művelt tőkékről származó szőlőből készült bor hihetetlen mélységű és intenzitású, ásványos frissességű, és nagyon hosszú az alma, mirabella és hársfavirág jegyeivel.
Ajánlott fogyasztás: 2025-ig
Magyar chardonnay klasszikus burgundi technológiával. Sajátos ásványosságát válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi a terroir adottságait.
Ajánlott fogyasztás: 2023-ig
- Kovács Nimród Dixie 2018, 93 pont
Izgalmas, élénk fehérbor, hordóban érlelt chardonnay-ból és acéltartályban erjesztett szürkebarátból. Érett körte és alma illata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése híven tükrözi Gran Cru terroirjaink egyedi adottságait.
Ajánlott fogyasztás: 2024-ig
- Sabar Birtokbor Olaszrizling 2019, 93 pont
Fiatalos bor a citrusok, csonthéjas gyümölcsök karakterével és mandulás utóízzel. Klasszikus példája a jó minőségű olaszrizlingnek, kerek és hosszú lecsengésű.
Ajánlott fogyasztás: 2023-ig
- Szeremley Kéknyelű 2006, 93 pont
Stílusában a narancsborhoz hasonlít. Illata érett, meleg tónusú, kis vegetális beütéssel, fűszerességgel. A korty rövid, füstös, pörkölt hordós - de a hordóhasználat nem tolakodó. Citrusos, grapefruit társul az érettebb körtés és sárga virágos jelleghez.
- Heumann Rajnai Rizling 2019, 92 pont
Üde fehérbor a barack és citrom illatával. Ízében pazar grapefruit és citrom. Hosszan kitart.
- Frittmann Irsai Olivér 2020, 91 pont
Intenzív illatát a virágok mellett citrusok, zöldalma és barack töltik meg. Kóstoláskor a ropogós savak adta lendület nyújtja az első benyomást, amelyet könnyed test és alacsony alkoholtartalom kísér. Az ízvilág tisztán követi az illatot meghatározó aromatikát, a lecsengés zöldfűszeres, lime-os asszociációkkal búcsúzik. Illatos bor létére igazán remek szomjoltó.
- Gilvesy Rajnai Rizling 2019, 91 pont
Élénk, intenzív illatú bor, fehérhúsú gyümölcsökkel, főleg őszibarackkal. A korty hosszú, és szerteágazó, a gyümölcsösség mellett az ásványosságé és a vibráló savaké a főszerep.
- Haraszthy Sauvignon Blanc 2020, 89 pont
Nagyon élénk trópusi gyümölcsös illat, melyből kiemelkedik a maracuja. Ízben fehérhúsú őszibarackkal bővül a megidézett gyümölcsök sora, enyhe vegetális aromákkal kísérve. Koncentrált, lendületes bor kifinomult textúrával, lecsengése gyümölcshangsúlyos. Az Etyeki borvidékre jellemző karakteres savak jól illeszkednek a bor újvilági stílusához.