Egyszerű, frissítő borkoktélok
Ahogy melegszik az idő egyre gyakoribbak a kerti sütögetések és iszogatások, amikor a bor helyett jól tud esni egy frissítő fröccs vagy koktél is. Bár sokak szerint a jó bort vétek bármivel is elrontani, a bor alapú koktélok finomak, mutatósak, izgalmasak, és könnyű velük lenyűgözni a vendégeket. Jól bevált, egyszerű borkoktél receptjeinkkel biztos lesz a siker!
Kir koktél
A klasszikus francia aperitif névadója Félix Kir, Dijon város polgármestere, aki ebben az italban ötvözte a régió két híres termékét, a bort és a feketeribizlit. Nem kell hozzá más, mint egy hűtött borospohár, 1.5 cl feketeribizli likőr (Créme de Cassis), melyre fehérbor jön, illetve díszítésként citromkarika.
Ennek a koktélnak változata a Kir Royal, mely ugyanígy, csak pezsgőből készül!
Mimosa koktél
Népszerű és frissítő. A jéghidegre hűtött Cava-t/ Prosecco-t vagy pezsgőt azonos mennyiségű narancslével egy shakerben összerázzuk, pohárba öntjük, és narancshéjjal díszítjük.
Bellini koktél
A Bellini koktél egyszerű és a frissítő. Csak négy hozzávaló szükséges: 4 érett barack, 50 ml baracklikőr és egy üveg Prosecco.
Az apróra vágott őszibarackot a baracklikőrrel simára turmixoljuk, majd az egészet egy lehűtött kancsóba szűrjük. Adjuk hozzá a Prosecco-t és keverjük össze. Pezsgőspoharakba tálaljuk.
Fehér Sangría
A maximális citrusos ízhatásért 2 szeletelt citromot, 1 szeletelt rózsaszín grépfrútot, 2 csésze rózsaszín grépfrútlevet és némi mentalevelet keverjünk össze egy kancsóban 375 ml száraz vermuttal, hagyjuk hűlni pár órát, majd öntsünk hozzá 2 üveg Vinho Verdét. Jéggel töltött pohárban tálaljuk!
Barackos változathoz válasszon szürkebarátot, szeleteljen barackot, narancsot, citromot és vermut helyett használjon barackpálinkát! A vörösborokat kedvelők számára alapnak Grenache-t vagy Tempranillo-t javaslunk ( de más száraz vörösbor is megteszi), melyet a sok gyümölcs és jég mellett 1 pohár brandyvel szoktak keverni.
Star Gazer
Lágy és édes összhatású koktél, melynek ízvilágát a fehérboron kívül a vanília, az ananászlé és a rum zamata egészíti ki. két rész borhoz adjunk egy rész rumot, fél rész ananászlevelet, 1 ek vaníliaszirupot. Egy jéggel töltött shakerben a hozzávalókat rázzuk össze, díszítsük lime-al.
Frosé Daiquiri
A rosé és az eper finom egyvelegével kényeztet. 1 üveg rozét és egy csésze fagyasztott epret turmixoljunk össze fél bögre lime lével és 1 ek mézzel. Bátrabbak 175 ml rumot is adhatnak hozzá.
Bishop
Ahelyett, hogy kiöntené azt vörösbort, amely nem felel meg az elvárásainak, készítse el belőle ezt az ízletes és frissítő koktélt. A vörösboron kívül lime lére, cukor szirupra és rumra lesz szüksége.
Az összes hozzávalót jéggel töltött shakerbe öntjük. Jól rázzuk fel, és szűrjük bele kedvenc kancsónkba. Az eredeti recept a 30-as évekből egy teáskanál szirupot, ½ rész lime levét, 3 rész rumot és 1 rész bort ír elő.
Természetesen a fentieken túl számos boros koktéllal lehet még kísérletezni, melyeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A borkoktélok egyre népszerűbbek, keresettek. Tudta, hogy partnerünk, a Disznókő Borbirtok például többször is rendezett koktélversenyt, mely győztes receptjeit itt találja?